Knesset`teki savunma toplantisinda bir Suriyeli

8 Mart Perşembe günü Göztepe Kültür Derneği, Dostluk Yurdu Derneği ve Yıldırım Spor Kulübü`nün sevgilerini ve tecrübelerini birleştirerek ortaklaşa düzenledikleri “Kadınlar Günü” faaliyeti yoğun bir katılım ile GKD`de gerçekleştiSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Suriye ile İsrail arasında gizli olarak yürütülen barış görüşmelerinde Suriye Hükümeti’ni temsil eden Dr. İbrahim Süleyman, Knesset’in Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi toplantısına katılmayı kabul etti
Suriye kökenli bir Amerikan vatandaşı olan Dr. İbrahim Süleyman, İsviçre’de birkaç yıldır gizlice yürütülen barış görüşmeleri ile ilgili bilgi verecek. Barış görüşmelerinde İsrail’i Dışişleri Bakanlığı eski Genel Sekreteri ve bir dönem İsrail’in Ankara Büyükelçiliğini de yapmış Dr. Alon Liel temsil etmişti.
Haaretz Gazetesi’nin 16 Ocak 2007 tarihinde yayınladığı habere göre görüşmelerde, İsrail’in 1967 yılından beri elinde tuttuğu Golan Tepeleri’nden kademeli olarak çekilmesini, Suriye’nin ise İsrail karşıtı Hizbullah ve Hamas’a desteğini kesmesini de kapsayacak bir anlaşmaya varılması amaçlanıyor.
Haberde ayrıca, bu müzakerelerden İsrail ve Suriye liderlerinin haberdar oldukları vurgulanıyordu. İki ülke arasındaki temasların İsrail-Lübnan krizi, ABD’nin baskıları ve İsrail’in Suriye ile görüşmesini istememesi nedenleriyle kesildiği kaydediliyor.
Diğer taraftan, Alon Liel’in BBC’ye yaptığı açıklama ile görüşmeleri doğruladığı, yapılan toplam sekiz görüşmeden İsrail Hükümeti’nin haberdar olduğunu ancak, bunların hükümetler arası görüşmeler olmadığını dile getirdiği bildiriliyor.
Dr. İbrahim Süleyman’ın ise, İsrail’de yayınlanan Yediot Ahronoth Gazetesi’ne; “Görüşmelerin İsrail ve Suriye'nin bilgisi ve desteği çerçevesinde yapıldığını, son iki yıldır Avrupa'da Alon Liel ve iki Avrupalı yetkiliyle bir araya geldiğini, ‘İsrail-Suriye Anlayış Belgesi’ hazırladıklarını, İsrail'in Suriye'nin barış önerilerine cevap vermesini Amerikalıların engellediğini” dile getirdiği vurgulanıyor.
İsrail ve Suriye devlet yetkilileri ise söz konusu iddiaları yalanlıyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, “Görüşmelerin hiçbir resmi yaptırımı olmadığını” ifade ederken, Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de “Bu konudaki haberleri yalanladıklarını” belirtiyor.
İsrail’le resmen savaş halinde olan bir ülkeyi temsilen bir yetkilinin Knesset toplantısına katılması nadiren yaşanan bir olay. Dr. Süleyman İsrail’e yapacağı ziyaret sırasında ülke kamuoyuna Suriye’nin barış konusundaki olumlu yaklaşımını anlatacağını söyledi.