Dernekler arasi dayanişmanin güzel bir örneği: Kadinlar Gü

8 Mart Perşembe günü Göztepe Kültür Derneği, Dostluk Yurdu Derneği ve Yıldırım Spor Kulübü`nün sevgilerini ve tecrübelerini birleştirerek ortaklaşa düzenledikleri “Kadınlar Günü” faaliyeti yoğun bir katılım ile GKD`de gerçekleştiSibel KONFİNO

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
60’ı aşkın dernek çalışanının uzunca bir süredir tasarladıkları ve elele vererek hazırladıkları etkinlik çiçeklerle süslenmiş masalarda sunulan öğle yemeği ile başladı. Daha sonra sahneye gelen üç kulübün başkanları birer açılış konuşması gerçekleştirdiler. İlk olarak söz alan YSK Kadınlar Kolu Başkanı Lida Sarfati “Kadınlarla erkeklere eşit haklar verilse dünya barışı güçlenir. Bu fikir doğrultusunda 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Örgütü her yıl 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı.” sözleriyle başlayan konuşmasına tüm kadınların yaşamları boyunca her istediklerini gerçekleştirmeleri dilekleriyle son verdi.
 GKD Kadınlar Kolu Başkanı Soli Alfasa “Düşünce goncadır, dil tomurcuk. Eylem ise bunların arkasındaki meyve. Paylaşmak nedir bilir misiniz? Her yaşta oynanabilecek bir oyun. İlk koşulu birbirini sevmek ve elele olmak. Bizler tecrübelerimizi ve sevgimizi paylaşarak bu günü yarattık.” diyerek bitirdiği konuşmasını DYD Kadınlar Kolu Başkanı Vivi Beskinazi’nin sözleri izledi. Beskinazi “Asya ve Avrupa yakasını birleştirdik. Sizlere hoşça vakit geçirtmek için tiyatro ekiplerimizi bir araya getirdik ve bir skeç hazırladık. Sevginin, kardeşliğin, birlikteliğin en güzel örneğini vermek için çalıştık. Boşuna dememişler bir elin nesi var, iki elin sesi var diye” dedi ve sahneye Dernekler Masası Başkanı  Tuna Alkan’ı davet etti.
Alkan adını tarihe altın harflerle yazdıran Golda Meir’in kararlılığı, detaycılığı, iradesi ve duygusallığına değinerek başladığı konuşmasına kadının önemine değinerek devam etti: “Üç derneğin ortak bir faaliyet düzenlemesi yıllarca cemaat yönetiminin en çok arzu ettiği şeylerden biriydi. Bu mesajı ilk olarak toplumumuzdaki kadınlar aldı. Çünkü onlar anne duygusallığıyla algıladılar bu mesajı. YSK’nın yazlık lokalinde ortak gerçekleştirdikleri faaliyetin ardından birlikteysek güçlüyüz mesajını işte bu özel günde de vermeye devam ediyorlar.” Üç derneğin başkanlarına gösterdikleri olağanüstü çaba için teşekkür eden Tuna Alkan minnetlerinin bir göstergesi olarak birer kadın heykeli hediye etti. Yaşanan duygusal anların ve hediye çekilişinin ardından Teri Ovadya kadının yaradılışı ile ilgili bir alıntıyı katılımcılarla paylaştı ve sahneyi derneklerin ortaklaşa hazırladıkları müzik dolu skece bıraktı. İzleyiciler, dört arkadaşın açtıkları kafeye yolları düşen Emel Sayın, Nükhet Duru, Sezen Aksu ve İsrailli ünlü bir şarkıcının ısrarlara dayanamayarak söyledikleri şarkılarla coştular. Edirne’den Pesah bayramını kutlamak için oğlunun evine gelen bir büyükannenin; gelini, torunu ve yardımcısıyla aralarında geçen diyalogların aktarıldığı ve kafeyi açmak için eşine mini bir oyun oynayan bir kadının kocası ve arkadaşlarıyla yaşadıklarının hicvedildiği oyun büyük beğeni topladı. Skeçte Anjel Meşulam, Cina Hatem, Eti Romano, Sima Tovi, Viki Toledo, Teri Ovadya, İda İstroti, Forti Barokas, Suzi Eskenazi, Venezya Altaras, Brijit Dekohen, Viket Bahar ve Eti Kalma rol aldılar.
Günün sonunda katılımcılar Kadınlar Günü’nün anısına kendilerine sunulan mini birer hediye ile uğurlandılar.