İthal matsalar geldi geliyor…

Uzun süredir İstanbul`daki matsa fırının bu sene üretim yapamayacağı gündemde. Pesah Bayramı öncesi yerli matsa yerine, yurtdışından üç farklı ülkeden matsa ithal edileceği konusunda, cemaat üyelerinin meraklarını gidermek için sorularımızı Denet Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şapat Aviyente ve 

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bu sene neden matsa ithal edilmek durumunda kalındı?
Her sene olduğu gibi bu sene de matsa  fırında gerekli tadilatlar yapılmıştı.  Isıtma kısmının hiçbir arızası olmadığı belirlenmişti. Kaşerut kurallarına göre su ve undan yapılan matsanın bandın içine girdiği zaman içindeki suyun buharlaşması ve kademeli olarak pişirilmesi gerekli. Ancak ısıtma sistemin bandının soğutma kısmında  bir arıza  vardı.  Arızalı bandın onarılmasının uzun süreceği tahmin edildiğinden, matsa ithal edilmesi yoluna gidildi.
Gelecek sene için fırının tamamen yenilenmesi de söz konusu.
Ne kadar matsa ve un ithal edildi?
Denet Gıda’nın istatistikleri göz önüne alınarak cemaatimizin ihtiyacını karşılayacak 26 ton  matsa, 8 ton da un ithal edildi.
İsrail, İngiltere ve Ukrayna gibi farklı ülkelerden matsa ithal edildi? Bu ürünlerin arasında fark var mı?
İsrail’den uygulanan kota nedeniyle 15 tondan fazla matsa ithal edilemiyor. Beşer tondan üç partide mal getirdik. Matsa ununu ise  diğer ülkelerde bulamadık. Bunun yanı sıra Ukrayna’dan gelen malın, Türkiye’de üretilen ile eş değer olduğunu gördüğümüzden, İsrail’de üretilen gibi,  daha ince kalitede olan matsa arayışına geçtik ve İngiltere’den getirdik.  Piyasada; İngiltere, İsrail ve Ukrayna malı matsalar bulunacak. Ukrayna’dan gelen mal konusunda, buğday ve Çernobil gibi gelen bazı uyarıları dikkate aldık. İthal edilen tüm ürünlerden Tarım Bakanlığı beşer numune alıp tahlile gönderiyor, böylece  gerekli tüm tahliller de yapılmış oluyordu . ancak biz bunlu da yetinmeyerek Ukrayna malında problem olabilir diye Tarım  Bakanlığı’nın tahlillerinin yanı sıra  Çevre Gıda Laboratuarında tehlikeli olan Aflotoksin maddesi araştırmasını yaptırdık. Tahliller hiçbir sorun olmadığını gösterdi.  Ukrayna bu gün Orta Avrupa’nın yanı sıra dünyanın bir çok ülkesine matsa ihraç ediyor.
Farklı ülkelerden getirilmesinin diğer bir nedeni de fiyatları. Cemaatimizin ihtiyaçlı ailelerini de düşünerek, farklı fiyatlarda ürün ithal ettik.  Ukrayna’dan getirilen matsalar, geçen seneki yerli mal ile eş değerde. İngiltere ve İsrail ürünleri ise geçen seneki ithal ürünlerle aynı fiyatta. 
Ukrayna malı daha kalın iken İsrail ve İngiltere’den getirilenler daha ince.
Dindaşlarımız yemeklerinde aynı lezzeti bulabilmek için Ukrayna malı matsayı kullanabilirler…
Eskiden İstanbul’da da iki tip matsa imal edilirdi. Biri daha ince, biri daha kalındı. Kalın olan yemeklerde kullanırdı. Ukrayna malı olan yerli üretimle aynı lezzette.
Geçen seneye oranla ne kadar bir fiyat farkı olacak?
Geçen sene ürünlerimiz 600 gram matsa, 700 gram da matsa unu olarak satışa sunulmuştu. Bu sene  matsalar 1 ve 2 kiloluk, un ise 900 gramlık  paketlerde piyasaya çıkarılacak. Geçen sene matsanın kilosu 6.66 YTL iken bu sene 7.50 YTL olarak belirlendi.
Yurt dışındaki fırınların ve ürünlerin  kaşerut kurallarına uygun oldukları nasıl tespit edildi?
İthal edilen ürünlerin üzerlerinde yetkili mercilerin logoları var.  Ürünlerin hepsinin üzerinde kaşerut belgeleri, ülkelerinin Bet- Din’lerinin onayları bulunuyor. Dindaşlarımız gönül rahatlığıyla ithal ürünleri kullanabilirler.
Denet Gıda’nın Pesah için ithal ettiği matsa ve unun yanı sıra diğer yenilikler neler? Oldukça geniş bir ürün yelpazeniz oluştu açıklar mısınız?
Geçen sene Fransa’dan Herzog şarapların ithal edilmişti. Bu sene yine Fransa’dan bunlara ek, kalite ve dolayısıyla fiyat olarak bir üst kalitede olan David Kinor marka,  Cabarnet Sauvignon kırmızı, Merlot kırmızı ve Chardonnay beyaz  şaraplarla dindaşlarımıza seçenek sunmaya çalıştık.
Yerli şarap üretiminde de otellerde  tüketilmek kaydıyla Angora’nın bir üst kalitesi olan bir ürünle yelpazemizi genişlettik.
Ayrıca  bu sene Kaşer belgesi vermiş olduğumuz firmalarda denetçilerimiz nezaretinde üretilen kayısı, incir, kakao ve pudra şekeri  ürünlerimizi de satış noktalarında bulunduracağız.
Kısa bir süre öncesine kadar kaşerut olarak sadece et uygulamasını biliyorduk. Ete, peynir, daha sonra şarap şimdi de kurumeyve,  kakao ve pudraşekerinde de  uygulama başlatıldı… Bunun nedenleri nedir?
Yurt dışı standartlarında kaşerut denildiğinde tüm ürünlerin Pesah için olanının  denetimli üretimle yapılması gerekiyor.  Denetimli olmayan standart üründe söz konusu olan çekincesi olmayan bir ürün de olsa,   “Kaşer Le Pesah” kabul edilmiyor. Bu ürünlerin tek farkı  Pesah Bayramı için üretilmiş olmaları,  un, nişasta ve benzeri ürünü  ihtiva etmemeleri.  Kayısı kurutulurken pirinç unu kullanılabiliyor.  Nitekim pudra şekerine de nişasta katılabiliyor.  Kakao’da ise işlenme aşamasında lecitin( soya fasulyesi) kullanılması söz konusu.  Sefaradlar tarafından soya fasulyesi kurubaklagil olarak kabul edildiğinden Pesah’da kesinlikle tüketilmemesi gereken ürün. Denetimimizle üretilen kakaoda lecitin kullanmıyoruz.
Dindaşlarımız Pesah Bayramı için üretilen bu ürünleri nerelerde bulabilecekler?
Her zamanki satış noktalarından ve Migros’lardan temin edebilecekler.
Şimdiye kadar Kaşerut kuralları gereği yenilemeyen bonfile, kontrfilenin ve nuar  da satılabilecek?
Bu etlerin içinde siyatik siniri dediğimiz bir sinir geçer. Bunlar bilen bir kişinin kontrolü altında bir kasabın siyatik sinirini almasıyla bu etler kaşer olabiliyor. Şimdiye kadar ülkemize bunun eğitimini alan olmadığından yenilmiyordu. Yurtdışından  gelen işinin uzmanı  bir  kişinin denetiminde bu işlem yapılıyor. Kendisi bir şohetimize de bu eğitimi veriyor. Gelecekte kendi imkanlarımızda bunu sürdürebileceğiz.
Bu etlerin siparişleri Denet Gıda’ya  yapılıyor bir hafta sonra da teslim ediliyor.
Aviyente ve Galin  bu vesileyle tüm dindaşların yaklaşmakta olan Pesah Bayramlarını kutladılar.

Denet Gıda A.Ş. Kaşer Ürün Seçeneklerimiz
2007 Perakende Satış Listesi

Hamursuz ve Hamursuz Unu
Matsot Rishon Hamursuz Unu Menşei: İsrail  980 Gr  7.00
Matsot Rishon Hamursuz Menşei: İsrail:  1 Kg  10.00
Matsot Rakunsen’s 408Grx5 Adet Menşei: İngiltere:  2 Kg   20.00
Matsot Rakunsen’s Menşei: İngiltere:  408 Gr   4.00
Matsot Ukranya Hamursuz Menşei: Ukrayna:  1 Kg   7.50

Şaraplarımız
Çankaya Beyaz  75cl   15.00
Alicante Carignan Kırmızı  75cl   17.00
Angora Beyaz  75cl   14.00
Herzog Merlot Kırmızı 75cl   24.00
Herzog Chardonnay Beyaz  75cl   24.00
David Kinor Beyaz Chardonnay  75cl   30.00
David Kinor Kırmızı Cabarnet Sauvignon  75cl   30.00
David Kinor Kırmızı Merlot  75cl   30.00

Peynirlerimiz
Ezine Koyun Pey  Kg  18.00
Klasik İnek Pey  650 Gr  7.50
Eski Kaşer  400 Gr  11.00
Taze Kaşer  500 Gr  6.60
Dilimli Kaşer Peyniri  250 Gr  3.60
Dil Peyniri  250 Gr  3.60
Gravyer  Kg  4.00
Kekikli Gouda  Kg  35.00
Biberli Gouda  Kg  35.00
Kimyonlu Gouda  Kg  35.00

Diğer Ürünlerimiz
Kayısı  500 Gr  3.250
İncir  500 Gr  6.00
Kakao Passover  220 Gr 3.00
Karabiber  100 Gr  4.00
Pudra Şekeri  250 Gr  2.00