Darfur mültecileri Yad Vasem`deydi

Darfur bölgesindeki soykırımdan kaçarak İsrail`e sığınan bir grup Sudanlı, 12 Mart Pazartesi günü Yad Vaşem Holokost Müzesi`ni gezdi. Sudanlı mültecileri karşılayan Yad Vaşem Müzesi Müdürü Avner Shalev, dünya kamuoyunun Darfur`da süregelmekte olan soykırıma dikkatini çekmek amacıyla Yahudilerle Darfur halkı arasında

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Sudan’ın Darfur cehenneminden kaçarak, Mısır üzerinden yasal olmayan yollardan İsrail’e girenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. “Kaçak Girişleri Önleme Yasası”nı ihlal eden Sudanlıların bir kısmı gerekli izinleri alana dek hapiste tutulurken, bir kısmı da kibutzlara yerleştiriliyor.
İsrail’de yerleşme izni bekleyen Sudanlı kaçak göçmenlerden 12 kişilik bir grup, 12 Mart Pazartesi günü Yad Vaşem Holokost Müzesi’ni ziyaret etti. Müzede Nazilerin Yahudilere uyguladığı soykırım ve vahşete tanık olan Sudanlılar, benzer bir vahşete maruz kalan Darfur halkına yardım elini uzatacak ilk halkın Yahudiler olması gerektiğini söylediler.
Yad Vaşem Müzesi Müdürü Avner Shalev, “Holokost’un anısını yüreğimizde taşıyan biz Yahudiler, Darfur’daki soykırımından kaçarak ülkemize sığınan bu kişilere kapımızı kapayamayız. Varlığımızın sebebi olan geçmişin anıları ve Yahudi değerleri bizlere zulüm görenlerle insani dayanışmayı zorunlu kılar” dedi. Müzeyi gezerken suskunluklarını koruyan Sudanlılar, Darfur’daki deneyimlerini ve tanık oldukları vahşet görüntülerini yeniden yaşadıkları izlenimine kapıldılar.
“Save Darfur”un çatısı altında etkinlik gösteren ABD’deki bazı Yahudi kuruluşları,iki halkın benzer kadere sahip olduğu düşüncesi ile hareket ederek Darfur’daki soykırıma bir son vermek için çözüm arayışındalar. Ayrıca Likud Partisi’nden Gilad Erdan ve İşçi Partisi’nden Avişay Braverman, İsrail’e sığınan 300 Sudanlıya yasal göçmen statüsü verilmesi önerisinde bulundular. Knesset’in Darfur Mültecilerine Yardım Komisyonu Sözcüsü Eytan Schwartz, İsrail Hükümeti’nin Darfurlu mültecilere bir çözüm getirmesi gerektiğini ileri sürerken, “İsrail Yahudilerin küllerinden doğmuş bir ülkedir. Bu insanlara yardım etmekle sorumluyuz, sessiz kalamayız” yorumunda bulundu.
Sudan’da hükümet tarafından desteklenen Janjaweed milis kuvvetlerinin Darfur halkına karşı giriştiği ve halen süregelen katliamda bugüne dek 500 bin kişinin öldüğü bilinen bir gerçek. Tarihçi Robert Rosett ile birlikte Darfurlu konuklara müzeyi gezdiren Avner Shalev mültecilere; “Yad Vaşem Müzesi’ni ziyaret etme isteğiniz beni çok etkiledi. Bu mekan sadece Yahudi halkının trajedisini değil, insanoğlunun insanoğluna uyguladığı tüm kitlesel cinayetleri ve acıları yansıtır. Bu nedenle sizin içinde bulunduğunuz durumu çok iyi anlayabiliyoruz” dedi.