Moda tasarimlarinin yeni üssü: Sanayi Sitesi

4. Levent Sanayi Sitesinde, 700 metrekarelik geniş bir alanda yepyeni bir moda markası yaratılıyor. “Designloft”, Esin Maraşlıoğlu tarafından oluşturulan yepyeni bir ekol olarak karşımıza çıkacak. Yetişmekte olan moda tasarımcılarının gözde merkezi haline gelecek. Maraşlıoğlu, tecrübelerini ve zevkli tasarımlarını genç arkadaşları

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bir süre moda dünyasından uzak kaldıktan sonra yepyeni bir proje ile  geri dönüyorsunuz. Kaç yıldır moda dünyasından uzaktasınız?
1993 yılında sadece kendi beğenilerimi ve zevkimi yansıtan Show off isimli bir hazır giyim markası yaratmıştım. 6 yıl boyunca kendine özgü tavrından ötürü büyük başarılar yakalayan bir marka oldu. Daha sonra moda dünyasının dışında kalmayı tercih ettiğim bir zaman dilimi yarattım kendime ancak bu süre zarfında da iş hayatından uzak kalmadım.

Bu proje içerisinde tasarımcı kimliğinizin dışında farklı bir duruşunuz mu olacak?
Show off markasının başarısı, modacı olarak anılmama sebep oldu. Ancak ben kendimi hiç bir zaman bir tasarımcı olarak tanımlamadım çünkü bence tüm dünyada tasarımcı tanımlamasına uyan 10ᆣ dahi vardır. Bu kez de iş kadını kimliğimin daha öne çıkacağı, Türk tekstiline ve modasına farklı bir soluk getireceğine inadığım çok yeni bir oluşum içerisindeyim. Tabi ki beğenilerimi, yaratıcılığımı ve tecrübelerimi ortaya koyacağım bir çalışma sahası olacak.

Bu çalışmayı nasıl hayata geçireceksiniz?
Kuracağımız yapı dâhilinde ülkemizde yetişen genç moda tasarımcılarına karşılıksız birçok olanak sağlayarak, koleksiyonlarını aynı çatı altında üretme ve sektöre tanıtma şansı vermeyi planlıyoruz. Kendini tekstil sektörü içinde ifade etme şansı bulamamış veya yeteneğini göstereme fırsatı yakalayamamış kişilere imkânlar sunan bir platform oluşturmayı amaçlıyoruz.

Projenin amacını genç yeteneklere kendilerini ifade etme imkânı vermek olarak tanımlayabilir miyiz?
Evet. Öncelikli amacımız moda dünyasında, varlık göstermek isteyen genç yetenekli moda tasarımcılarını rekabetin ve dinamiğin en hızlı olduğu tekstil sektörünün gerçek yüzü ile tanıştırırken onlara destek olmayı hedefliyorum. Başarılı Türk hazır giyim markalarının yetenekli Türk moda tasarımcılarına daha kolay ulaşmalarını sağlamaya çalışacağız. Özetle moda tasarımcılarını endüstri ile buluşturacağız demek doğru olacaktır. Bunun dışında ünlü moda tasarımcılarını, modelleri, iletişim firmalarını, moda editörlerini, stilistleri zaman zaman bünyemizde ağırlayarak onların da genç arkadaşlarla birikimlerini paylaşmalarını sağlayarak dimaği çok yüksek bir ortam oluşturacağız.  
 
Bu kadar kapsamlı ve detaylandırılmış bir çalışmanın altından nasıl kalkıyorsunuz?
Projenin kapsamlı olduğu kadar çok değişik açılımlarıda var. Dolayısıyla tekstil ve moda sektöründe oldukça profesyonel, saygın ve yaratıcı kişilerle işbirliği içerisindeyiz.

İsmi ne olacak bu projenin?
DESIGNLOFT.  
Projenizi nerede gerçekleştireceksiniz?

DESIGNLOFT projesi 4. Levent Sanayi sitesi içerisinde 700 m2lik bir loft’da gerçekleştirilecek.

Atölyeniz ne zaman faaliyete geçiyor?
Atölyemizi projeye yapılan başvuruların değerlendirilmesi ile eş zamanlı olarak yapılandırılıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu hafta başvurular değerlendirilecek ve aynı hafta lansman ayağında yer alması uygun bulunan gençler çalışmalarına atölye bünyesinde başlayabilecekler. Bir ay gibi bir süre içerisindede onları büyük bir show için hazır hale getireceğiz.

Genç yetenekler DESIGNLOFT bünyesine nasıl dâhil olacaklar?
Projemizin lansmanını Mayıs ayında bir moda showu ile yapacağız. Bu ilk showda projeye dâhil edilecek gençlere ulaşmak için duyurulara başlandı. Moda tasarımı ve tekstil dalında eğitim veren okullarla, kurslarla bağlantıya geçtik. Yakın çevremiz tarafından bize yönlendirilen gençlerle görüşmelere öncelik verdik. Yola şimdilik 10 moda tasarımcısı ile çıkacağız. İlerde yüzlerce genç tasarımcının bünyemizde aktif olarak çalışmasını hedefliyoruz.

Başvuruları nasıl alıyorsunuz ve değerlendiriyorsunuz?
2007 yaz koleksiyonlarının çizimleri ve özgeçmişleri ile yapılan her başvuruyu değerlendireceğiz. Değerlendirme safhasında moda dünyasında fikrine ve görüşlerine değer verdiğim birçok değerli dostumun desteğini aldık.
Moda eğitimi almış veya alıyor olmanın zorunlu tutulmadığı başvurularda kadın, erkek dış giyim, iç giyim, mayo ve aksesuvar gibi farklı kategorilerde tasarım yapan her yaş grubundan tasarımcıya kapımız açık olacak.

Projenin tanıtımı için nasıl bir gece organize edilecek?
Mayıs başında iş sanat ve cemiyet hayatından 800 kişilik bir davetli grubuna yönelik bir organizasyon hazırlayacağız. Tabi ki içerisinde canlı DJ performansları ve genç moda tasarımcılarının koleksiyonlarının basına ve kamuoyuna tanıtıldığı müthiş bir fashion show olacak.