Haftanin İzi

İnsan hakları için verilen savaşların dünya çapında geçerli olan bir boyutu da, kadın haklarının savunulması. Kadına karşı ayrımcılığın engellenmesi, zamanla Ortadoğu ülkelerinin de yoğun siyasi gündeminde yerini alıyor. Cinsiyet ayrımcılığı ve kadına karşı şiddetin sıklıkla gözlemlendiği bu b&

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hazırlayan: Karel VALANSİ

Afrika

Somali: Afrika Barış gücü görevde
Afrika Birliği tarafından oluşturulan bir barış gücünün otuz kişilik öncü birimleri geçici hükümetin idari merkezi olan Baidoa kasabasına ulaştı. Bu birimin daha geniş bir konuşlandırma için keşif amacı taşıdığı sanılıyor. Gelen askerlerin Somali'ye 1.500 asker gönderme sözü veren Uganda'dan olduğu tahmin ediliyor.
Darfur: Bakan ve komutana suçlama
Darfur’da 200 bin kişinin ölümü ve iki milyon kişinin evlerini terk etmesine yol açan kişileri yargılamak üzere kurulan ilk daimi uluslararası mahkeme, savaş suçu işleyen isimlerden bazılarını açıkladı. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sudanlı eski Bakan Ahmed Harun ve milis lideri Ali Muhammed Ali Abdürrahman’ı, 2003񮖤 yılları arasında Darfur’da savaş suçu işlemekle itham etti.

Amerika
ABD: Eskimolardan Bush’a şikayet
Bir grup Eskimo, Washington'a giderek Bush Yönetimi'nden sera etkisi yapan gazların kullanımının azaltmasını talep etti. Kıtadaki 34 ülkenin üye olduğu Amerika Devletleri Örgütü'nün (OAS) insan hakları komisyonuna ifade veren grup, Amerika'nın iklim değişikliği politikalarının Kutup yerlilerinin insan haklarını ihlal ettiğini ve geçim kaynaklarının, hatta hayatlarının tehlikeye girmeye başladığını belirttler. Bilimsel verilere göre, Kuzey Kutbu'nda sıcaklık artışı dünya ortalamasının iki katı.
Küba: Castro iyileşiyor
Küba Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque, Küba Lideri Fidel Castro’nun sağlık durumunun giderek düzeldiğini ve yakında görevine döneceğini açıkladı.
ABD: Washington’dan nükleer atak
İran ve Kuzey Kore’yi nükleer programlarından henüz vazgeçiremeyen ABD yönetimi, soğuk savaşın bitmesinden bu yana ilk kez, nükleer savaş başlıkları alanında harekete geçti. Washington, yeni nesil nükleer savaş başlıkları üretimi için bir nükleer laboratuar tasarımı seçti.
ABD: Alabama’da hortum
ABD’nin Alabama eyaletinde etkili olan hortumlarda en az 13 kişi hayatını kaybetti.

Asya
Pakistan: AB’den uçuş yasağı
Avrupa Birliği, uyarılara rağmen eskiyen uçaklarını yenilememesi sebebi ile Pakistan Uluslararası Havayolları'na ait 42 yolcu uçağından 35’inin birlik ülkelerine sefer yapmasını güvenlik gerekçesiyle yasakladı.
Abhazya: Halk sandık başında
Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya'da halk parlamentonun yeni dönem milletvekillerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Abhaz lideri Sergey Bağapş ve yönetim içindeki Raul Hacimba yanlısı milletvekili adaylarının parlamentoya girebilmek için mücadele verdiği seçimler sırasında bölgede gergin günler yaşanıyor.
Çeçenistan: Kadirov yeni devlet başkanı
Çeçenistan Parlamentosu, Rusya lideri Vladimir Putin tarafından aday gösterilen Ramazan Kadirov’un devlet başkanlığını onayladı.
Kuzey Kore: Baradey’in ziyareti
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey nükleer tesislerin sökümü konusunu görüşmek için 13 Mart’ta Kuzey Kore’ye gideceği bildirildi.

Avrupa
Danimarka: Gençlik merkezinde çatışma
Başkent Kopenhag'da, üç gündür süren gösteriler, dini bir gruba satılan gençlik merkezindekilerin tahliye edilmesi üzerine başlamıştı. Gösterilerin başladığı perşembe gününden bu yana, Avrupa ve ABD'den olay yerine giden 140 kişiyle birlikte 643 gösterici gözaltına alındı.
Bosna Hersek: Barış gücü çekiliyor
Bosna Cumhurbaşkanlığı Divanı Başkanı Neboysa Radmanoviç’in “cumhuriyetin artık kendi ayakları üzerinde durabilir” açıklaması üzerine, bölgede istikrarın sağlanmasından sorumlu olan kısa adı EUFOR olan Avrupa Birliği İstikrar Gücü barış gücü, savaşın sona ermesinden 11 yıl sonra, asker sayısını azaltıyor. Çekilmenin Haziran'da tamamlanması hedefleniyor.
Kosova: Haradinay yargıç karşısında
90'lı yılların sonunda Sırpları ve onlarla işbirliği yapan Arnavutları Kosova'nın batısındaki Dukagjin bölgesinden atmaya çalışmakla suçlanan Kosova'nın eski Başbakanı Ramuş Haradinay’in Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nda yargılanmasına başlandı.

Ortadoğu
• Afganistan: Bombalı saldırı
Afganistan’ın Nangarhar eyaletinde bir intihar eylemcisinin bombalı araçla Amerikan askeri konvoyunu vurdu. Olayın ardından ateş açan militanlara koalisyon güçleri karşılık verdi; 16 sivil öldü, 25 kişi yaralandı.
• İran: UAEK’da toplantı
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Genel Kurulu, Başkan Muhammed El Baradey tarafından iki hafta önce hazırlanan İran raporunu görüşmek üzere toplanıyor. El Baradey, İran'ın nükleer programına ilişkin tereddütleri gidermek için İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesi ve Almanya arasında yapılan müzakerelerin de yeniden tesis edilmesi gerektiğini belirtti ve İran'ı kendileriyle yeniden işbirliği yapmaya çağırdı.

Asya / Kongo
Kongo’da skandal yaratan atama
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde, skandal, Başbakan Antoine Gizenga'nın yeni kabinesi için Ticaret Bakanı atamaya başlamasıyla patlak verdi.
Kongo yasalarına göre partiler her bakanlık için iki ismi başbakana bildiriyor. Başbakan bu iki isimden birini bakan olarak seçiyor. UNAFEC'in Lideri Honorius Kisimba Ngoy, Ticaret Bakanı olabilmek için dahice bir plan yaptı; kendisiyle birlikte gerçekte var olmayan Andre Kasongo Ilunga adını başbakana önerdi. Ngoy’un planına göre başbakanın iki seçeneği vardı: kendisini seçecekti veya hayali rakibini seçmesi halinde Ilunga’nın "istifası" sonrası bakanlık görevi yine kendisinin olacaktı.
Başbakan Gizenga, kendisine önerilen iki isimden gerçekte var olmayan Andre Kasongo Ilunga’yı seçti ve var olmayan Ilunga'nın, daha sonra "istifa ettiği" açıklandı.
Ancak işler Ngoy’un istediği gibi gitmedi ve foyası ortaya çıktı.
Bakan olmayı tasarlayan Honorius Kisimba Ngoy, partisince “sorumsuzca ve kabul edilemeyecek şekilde davranmakla” suçlandı ve parti başkanlığından alındı. Ngoy ise suçlamaları reddedip, Andre Kasongo Ilunga'nın gerçekte var olduğunu iddia ediyor.
Bu hayali kişinin adını taşıyan veya taşıdığını iddia eden bazı uyanıklar ise başbakanlığa başvurup bakanlık koltuğuna talip olduklarını açıkladılar. Kongo Başbakanı Antoine Gizenga yaşananlarla ilgili bir soruşturma başlattı. Ülkenin Ticaret Bakanı ise 'şahsen' istifa edene dek “Andre Kasongo Ilunga” olarak açıklandı.