Yahudileri kovmasi İspanya`nin en büyük hatasi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı ve ilgili temaslarda bulunmak amacıyla yüz iş adamıyla birlikte salı günü İsrail`e gitti

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İspanyol Başkonsolosu, ülkenin kültürünü zenginleştiren Yahudilerin 1492 yılında İspanya’dan kovulmalarının büyük bir hata olduğunu belirtip İspanya kralı adına özür diledi

Chicago’da düzenlenen ve İsrail ile İspanya’nın 21 yıllık diplomatik ilişkilerinin konu edildiği toplantıda bir konuşma yapan İspanyol Başkonsolosu Francisco Jose Viqueira Yahudilerin İspanya’dan kovulma süreçlerini anlattı ve Kral Juan Carlos’un Yahudi toplumuna verdikleri acılardan dolayı özür dilediğini söyledi. Yahudilerin İspanya’dan kovuluşu ile Yahudi kültürünün ülkeye kattığı değerlerden yoksun kalındığına değinen Viqueira, Yahudilerin İspanya’dan kovuluşunu “tamamen barbarlık” olarak nitelendirdi ve bunun İspanya’nın tarihinde yaptığı en büyük politik hatası olduğunu itiraf etti.
İsrail Başkonsolosu  Baruh Binah bu nazik hareketi için İspanyol makamına teşekkür etti. Binah konuşmasında, kovulmanın yarattığı acılardan ve Yahudi kültürünü etkileyen Altın Çağın önemini dile getirdi. Binah ayrıca, İspanya’nın Madrid Konferansına katılımına da değinerek “21 yıldan sonra ülkelerimiz arasındaki bağ olgunlaştı ve bu durum ticarete, ekonomiye, kültürel ve diplomatik ilişkilere yansıdı.”  dedi.
Katılımcılar daha sonra İsrailli flamenko dansçıları Elle Weich ve Shoshi Yisraeli’nin gerçekleştirdikleri “Sefarat Flamenko”  adlı şovu izlediler. Modern Sanat Müzesinde gerçekleşen Flamenko festivali için hazırlanan müziklerde ise İsrailli ve Yahudi elementleri geleneksel İspanyol müziği ile harmanlandı.