Türkiye - İsrail ticaretinde olumlu gelişmeler

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı ve ilgili temaslarda bulunmak amacıyla yüz iş adamıyla birlikte salı günü İsrail`e gitti

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı için İsrail’e giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanı Eliyahu Yishai ile görüşecek. Yapılan açıklamada İstanbul ihracatçı Birlikleri organizasyonu ile İsrail'e gidecek işadamlarının, Tel Aviv'de İsrailli iş adamlarıyla bir araya gelerek ikili görüşmeler yapacakları belirtildi.
Bakan Tüzmen yaptığı açıklamada İsrail-Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2,3 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''Ticaret hacmimiz iki ülke arasındaki potansiyeli yansıtmamaktadır. İki ülke ticaret hacmi çok daha yüksek rakamlara ulaşabilir” dedi. Tüzmen “Çeşitli sektörlerden iş adamlarımızla birlikte yapacağımız bu gezide iş adamlarımız İsrailli muhataplarıyla bir araya gelerek ticaret hacminin artırılması için çalışacaklar. Ben görüşmelerden çok verimli sonuçlar alınacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı. Tüzmen ve işadamı heyetinin İsrail ziyareti, 8 Mart Perşembe günü sona erecek.
Bu sırada Türkiye ile İsrail arasında her geçen gün artan ticaret hacmine yeni bir adım daha atıldı. İki ülke, bugüne kadar aralarında yaptıkları serbest ticaret anlaşmalarına bir yenisini daha eklediler. Varılan yeni anlaşma ile bazı ürünlerin ticaretinde karşılıklı olarak vergi muafiyeti uygulanacak. Vergi muafiyeti anlaşması kapsamında Türkiye’den ithal edilen fındık, kuru meyve, reçel, bira, rakı gibi ürünler, İsrail pazarına vergisiz olarak girebilecek. Aynı anlaşmanın diğer bir maddesine göre, İsrail’in Türkiye’ye ihraç ettiği kahve, kuru sebze, yumurta gibi ürünler de vergiden muaf olacak. İsrail Sanayi Ticaret ve Çalışma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre vergi muafiyeti anlaşması 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2006 yılında yaklaşık iki milyar doları buldu. Bu miktarın yüzde altmışını, Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracat oluşturuyor.