Meşal: “Hamas İsrail`i tanimaya hazir değil”

İsrailli yetkililer, 28 - 29 Mart 2007 tarihinde gerçekleşecek olan Riyad zirvesinde, Suudi barış planının geliştirilmesi için çağrıda bulundu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad barış planına uymayacağını açıkladı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bir yıldan az bir süre içinde ikinci Moskova ziyaretini gerçekleştiren Hamas Politik Büro Şefi Halid Meşal ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un toplantısından İsrail’i tanıma açıklaması duyulamadı fakat saldırıların durdurulması kararı çıktı

İki günlük bir ziyaret için Rusya’ya giden Hamas Politik Büro Şefi Halid Meşal, aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bulunduğu çeşitli yetkililerle bir araya geldi. Ortadoğu barış sürecinde aktif bir rol oynamak isteyen Rusya, aynı zamanda, ABD, İsrail ve Avrupa ülkelerinin terör örgütü olması sebebi ile görüşmediği Hamas ile masaya oturan tek ülke.
Görüşmelerde  öncelikle ulusal birlik hükümetinin kurulması ve Filistin Özerk Yönetimi’ne  (FÖY) Hamas’ın seçimleri kazanması ile getirilen ekonomik ambargonun kaldırılması konularına değinildi.
Toplantı öncesi bir basın açıklaması yapan Meşal, Rusya'nın ambargonun kaldırılması için uluslararası toplumu ikna etmesini umduğunu söyledi. Lavrov ise bu topraklardaki istikrarı sağlamak için bir çözüm bulma gayreti içinde olduklarını ve Ortadoğu dörtlüsünün Hamas'a ilettiği şartların yerine getirilmesi için çalışacağını açıkladı.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'yı içeren Ortadoğu dörtlüsü ekonomik ambargonun kalkması için Hamas'tan üç şartı yerine getirmesini istiyor: örgütün şiddetten vazgeçmesi, İsrail'i resmen tanıması ve Oslo dahil FÖY’ün geçmişte İsrail'le imzaladığı anlaşmalara saygı göstermesi.
Toplantı sonrası soruları cevaplayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Meşal’den Hamas’ın İsrail’e karşı gerçekleştirdiği saldırılara bir son vereceğinin sözünü aldığını açıkladı. Bir basın toplantısında konuşan Halid Meşal ise Hamas’ın İsrail’i tanımaya hazır olmadığını açıkladı. İsrail’in Hamas’ın Filistin toprağı olarak nitelediği topraklardan çıkmasının birinci şart olduğun söyleyen Meşal ancak o zaman Filistin halkının İsrail konusunda daha net düşünceleri olacağını söyledi.

FÖY yeni hükümeti gelecek hafta kurulacak
Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başbakanı İsmail Haniye, Pazartesi verdiği demeçte yeni Ulusal Birlik hükümetinin gelecek haftanın sonuna doğru kurulacağını açıkladı. Hamas ve El Fetih’in 8 Şubat’ta Mekke’de yaptığı görüşmelerden sonra alınan kararlara göre; yeni FÖY koalisyon hükümeti geçtiğimiz hafta kurulacaktı. Haniye, Gazze’de yaptığı meclis toplantısında yeni hükümet oluşturma aşamalarını henüz bitirmediklerini fakat gelecek haftanın sonunda tamamlanacağını açıkladı.  FÖY Lideri Mahmud Abbas’la iki günlük görüşmeleri daha olduğunu söyleyen Haniye, görüşülecek konuları ise açıklamadı. Hamas ve El Fetih’in yeni İçişleri Bakanının seçimi ve güvenlik kuvvetleri konusunda görüşecekleri tahmin ediliyor. FÖY Ulusal Birlik Hükümeti’nde Hamas’lı yüksek rütbeli yöneticiler veya Yaser Arafat zamanından kalma El Fetih mensupları yer almayacağı kararlaştırıldı. Haniye haricinde yeni hükümette yer alacak Hamaslı bakanlar, daha önce parlamentoda yer almamış ve bakan olmamış kişiler arasından seçilecek.