Ayaklariniz ve biz mükemmel bir çiftiz... İstanbul Ayak ve Ayak Bile&

Hızla gelişen teknoloji tıp alanında da aynı paralelde değişimler yaşıyor. Ortopedi, tek başına bir bilim dalı iken, artık onun da alt branşları oluştu. Geçtiğimiz haftalarda Ester Yannier`in, Dr. Selim Mugrabi ile ayak ve ayak bileği konusunda yaptığı söyleşi sonrasında gazetemizi arayan okurların ilgisi doğrultusunda daha ayrıntılı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ayak ve ayak bileği merkezi tanımı Türkiye için yeni bir kavram daha detaylı bilgi verebilir misiniz?
Tüm dünyada tıpta son yıllarda meydana gelen çok hızlı gelişmeler sonrasında, tıbbın ana branşlarının da yanında alt branşlarının da oluşmasına yol açmıştır. Bilgi yoğunluğunun artması ile beraber uzman hekimler ilgilerini belli alanlarda toplayarak daha iyi bir hizmet vermeyi planlamışlardır. Ortopedi ve Travmatoloji içinde de son yıllarda El Cerrahisi - Omurga Cerrahisi - Artroplasti (protez cerrahisi) - Diz cerrahisi - spor yaralanmaları gibi alt branşlar oluşmuştur. Ayak ve ayak bileği cerrahisi de en yeni alt branşardan birisi olarak gelişimini sürdürmektedir.

Ayak ve ayak bileği merkezinde hangi birimler bulunuyor? Çalışma prensipleri nelerdir?
Ayak ve ayak bileği merkezi herhangi bir problemi nedeniyle başvuru yapmış olan hastanın tüm ihtiyaçlarının karşılandığı bir merkezdir. Merkezimizde üç ünite olarak çalışmaktayız. Podiatri ünitemizde tırnak batması,  nasır, parmak şekil bozukluğu, siğil gibi problemler ayak bakımından sorumlu özel eğitim almış sağlık personeli tarafından hekim ve podiatristimizin kontrolu altında tedavi edilmektedir. Bu hizmeti İsveç Ayak Sağlığı’nın 35 yıllık tecrübesi ile merkezimizde veriyoruz. Basma kusurları ile ilgilenen Ortez bölümümüzde üç boyutlu olarak yapılan ayak ölçümleri ile hastaların ayak sorunlarına yönelik tabanlık hazırlanmaktadır. Çocuklarda düz tabanlık, içe basma gibi problemlerden erişkinlerde topuk ağrısı-nasır sorunlarına kadar geniş bir yelpazede tabanlık ile tedavi yapılmaktadır. Tabanlıklar yapılmadan önce hasta beş aşamalı tetkik sisteminden geçirilmekte ve tabanlıklar yapıldıktan sonra testler tekrarlanarak tabanlık uyumunun maksimum düzeyde olması sağlanmaktadır. Ortopedi departmanımızda erişkin ve çocuk problemlerine yönelik olarak iki uzman hekimimiz çalışmaktadır. Hekimlerimiz yurtdışında özellikle ayak ve ayak bileği üzerine çalışmış ve eğitim almışlardır.

Tabanlık ve ortopedik ayakkabı kullanımı aileler için her zaman çok önemli olmuştur. İçe basma ve düz tabanlık probleminde bu cihazların yeri nedir?
Herşeyden önce şu çok iyi bilinmelidir ki verilen tabanlıklar hastanın ayaktaki problemini düzeltmeye yönelik değildir. Burada önemli olan çocuk ya da erişkinin doğru basmasını sağlayarak sosyal konforu arttırmaktır. Hastanın probleminden kaynaklanan erken yorulma - koşma güçlüğü -bacak ağrısı - topuk ağrısı - içe basmaya bağlı diz ağrısı gibi şikayetleri yapılan ideal tabanlık ile ortadan kalkmaktadır. Burada en son teknolojiyi kullanarak en ideal tabanlığı yapmak hedefimizdir. Bu arada eski tip tabanlıklarda görülen ayakkabı uyumsuzluğu burada bir sorun olmaktan çıkmaktadır. Çünkü yeni kullandığımız sistemde hastanın getirmiş olduğu ayakkabısına uygun tabanlık üretebilmekteyiz.

Hastalarınız arasında aciller olabileceğini düşünüyorum. Merkezinizin acil hizmeti var mı?
Elbette ayak ve ayak bileği problemlerinin %30 kadarını kırıklar ve burkulmalar oluşturmaktadır. Bu hizmetleri, hekimlerimizin antlaşmalı olduğu İstanbul Cerrahi Hastanesi ve Jinemed Hastanesi bünyesinde veriyoruz. Hastalarımız 24 saat boyunca 0533 257 04 60 nolu telefondan acil durumlarda bize ulaşıp gerekli destek ve hastane organizasyonu için yardım alabilirler.