Balat Ahrida`da yine bir Purim coskusu

Purim, bu yıl 4 Mart Pazar günü geleneksel olarak Balat Ahrida Sinagogu`nda coşkuyla kutlandı. Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri, şarkılar ve gösteriler, kutlamaya neşe kattıEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Tarihi Balat Ahrida Sinagogu, bir kez daha Purim kutlamasına ev sahipliği yaptı. 4 Mart Pazar günü gerçekleşen Purim duası öncesinde  tarihi sinagogun bahçesinde Suryano ailesi adına Korin Suryano tarafından yapılan Seuda Salonu’nun açılışı gerçekleştirildi.
Vaktiyle okul olarak kullanılan mekan 1800’lü yılların ortalarında kapatılıp, sokağa açılan bir kapı yapılarak ticarethane olarak kullanılmıştı.
 Geleneksel Purim kutlamasına Hahambaşı Rav İsak Haleva eşi Recina Haleva,  Başkan Vekili Sami Herman, Başkan Yardımcısı Robert Abudara ve eşi Sara Abudara,  Hahambaşılık Bet-Din üyelerinden Rav Moşe Benveniste ve eşi Fortüne Benveniste, bazı sinagog cemaatleri başkanları, dernek, kurum ve kuruluş  başkanlarının, yanı sıra hahambaşılık müşavirleri ve   yahidler katıldılar. Kutlama,  Talmud Tora korosunun seslendirdiği  "Baruh Aba" şarkısıyla başladı. 
Açılış konuşmasını  Ahrida Sinagogu Başkanı Albert Suryano yaptı. Suryano, bir süredir kapalı olan sinagogun 3 Mart Cumartesi Şabat duası açıldığını ve Purim Bayramı günü kalabalık bir yahid topluluğunun katılımından duyduğu mutluluğu ifade etti.
Suryano, ayrıca güne renk katan Şişli Talmud Tora başkanlarına, büyüklerine, üyelerine, çocukların ebeveynlerine, Maftirim ekibine ve  müzik düzeni için Murat Eskenazi’ye teşekkür etti.
 Talmud Tora çocuklarının  Purim şarkılarından sonra bir konuşma yapan Rav Benveniste, sinagogun bahçesinde yapılan seuda salonu için Suryano ailesini kutladı. Rav Benveniste Purim’i diğer dini bayramlardan ayıran farklılıkları ve  bu bayramın  geleneği olan Mişlohat Manot’un  anlamını aktardı.
Cemaat yönetimi  adına konuşan Başkan Vekili Sami Herman, bayramın coşkusunu paylaşmak üzere sinagogdaki yüksek katılımı sevindirici bulduğunu ifade ederek konuşmasına başladı.  Yahudilerin geleneklerine bağlı kaldıklarını, mucizeleri unutmayarak yaşattıklarını   Purim Bayramı’nın da bunun güzel bir örneği olduğunu  vurguladı, ayrıca   tarihte Purim’de “gizli” mucizeler yaşandığı için bayramın kıyafet baloları yapılarak kutlandığını da belirtti. Purim’de Megillat Ester’in okunması, içki içilmesi, ihtiyaçlı  ailelere yemek gönderilmesi gibi dört mitzva yapılması üzerinde duran Herman, bunları gerçekleştirirken  hayırseverliğin ve kişiler arasındaki ilişkilerin de geliştiğini söyledi.
Tarihte olduğu gibi günümüzde de Yahudi karşıtı düşüncelere sahip olanların, medyanın gücünü kullanarak gerçekleri çarpıtarak yansıttıklarını, cemaat olarak bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını açıkladıktan sonra cemaat yönetiminin girişimlerinden söz etti. Herman,  yurtdışında olduğu için törene katılamayan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’nın iyi dileklerini ileterek konuşmasını sonlandırdı.
Hahambaşı Rav İsak Haleva ise Purim Bayramı’nda gerçekleşen bir mucizeyi kutladığımızı ve her gün mucizeler yaşandığını  belirtti. “Dualarımızda, Allah’a yarattığı mucizeler için teşekkür ederiz. Ancak  Allah, özgür irademizle bunların mucize olduğunu  kabul etmemizi ister” dedikten sonra Megillat Ester’in içeriğinden ve tarih boyunca yaşanan mucizelerden örnekler verdi.
Kutlama süresince Mehanem Eskenazi şefliğinde, Sabi İyigör, Jak Pardo, Mordo Razon, Albert Güzelbahar, Beni Albukrek, Robert Elmas, Bensi Elmas, Sedat Amon, Nesim Beruhiel ve İzak Edili’den oluşan  Maftirim Grubu Yismah Ar Tsiyon, Ahare Nimkar, Empesar Kero Akontar ve Azkir Hasde eserlerini seslendirdiler.
Konuşmalar arasında  Şişli Talmud Tora çocuklarının seslendirdikleri, şarkılar, çocuklarının palyaço kıyafetleriyle söyledikleri Purim şarkısı ve mesajlar, Purim öyküsünün canlandırılması, kutlamanın coşkusuna mutluluk kattı. Kutlama Ehal kapılarının açılması Anoten duasının okunmasıyla son buldu.
Balat Ahrida Sinagogu yöneticileri, günün anısına her yıl olduğu gibi Purim’in simgesi olan Mavlaç şekeri sundular.