Paris Büyükelçisi Behiç Erkin, II. Dünya Savaşi`nda Yahudile

Büyükelçi Behiç Erkin`in II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa`daki Nazi Soykırımı`ndan binlerce Yahudi`yi kurtarma girişimi, torunu Emir Kıvırcık`ın “Büyükelçi” adlı kitabı ile gündeme geldi. Behiç Erkin göğsünde sarı bir yıldız ve altında “Yahudi” yazılı insanların hayatlar&

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi, Yahudilerin yaşamını kurtarmak için kendi yaşamını tehlikeye atan Büyükelçi Behiç Erkin ile ilgili, yönetmenliğini Hakan Yılmaz’ın gerçekleştirdiği bir belgeseli televizyonda yayınlanmak amacıyla İsrail’e gönderdi. Behiç Erkin’e, Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen’in de sahip olduğu Uluslararası Dürüst payesinin verilmesi için Türkiyeliler Birliği’nin de girişimi ile Yad Vaşem’e müracaat edildi.
Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Namık Tan, “Büyükelçi” kitabının yazarı Emir Kıvırcık ile birçok kez görüştüğünü, büyükelçiliğin de Behiç Erkin’in bu unvanı alması için çalışmalarda bulunduğunu belirtti.
Büyükelçi Tan; “Yad Vaşem’in Uluslararası Dürüst unvanını verebilmesi için, en az üç canlı tanık bulunmalı. İki tanık var, biri ile görüşüldü. İkincisi Miami’de yaşıyor, onunla da temasa geçildi. Yakında kendisi ile görüşüp çekim yapılacak. Torunu Emir Kıvırcık üçüncüsünü de bulmaya çalışıyor. Alt yapıyı oluşturmaya yardımcı oluyoruz. Ben de ayrıca Yad Vaşem’le görüşeceğim” dedi.

KARANLIĞI AYDINLATAN TÜRK
Hakan Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı “Karanlığı aydınlatan Türk” filminde Fransa’nın Vichy Hükümeti döneminde büyükelçilik görevinde bulunan Behiç Erkin’in Yahudileri kurtarma faaliyetleri röportajlarla aktarılıyor. 28 dakikalık belgeselde Robert Lazare Rousso, Büyükelçi Behiç Erkin ve Türk Konsolosluğu sayesinde kamplara gönderilmekten kurtulduğunu anlatmakta.