Yahudi Dünyasindan...

Gaydamak kendi partisini kuruyorRus asıllı İsrailli milyarder Arcadi Gaydamak, ağırlıklı olarak sosyal ve ekonomik konularla ilgilenecek bir parti kuracağını açıkladı.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Rus asıllı milyarder Arkadi Gaydamak geçtiğimiz yıl İsrail-Lübnan savaşı sırasında, kuzeyden gelen roketlere hedef olan ve evlerini terk etmek zorunda kalan kişiler için Nitzanim sahilinde binlerce kişiyi barındıran bir çadır kent kurmuştu. 15 milyon dolara mal olan bu girişim Arcadi Gaydamak’ı İsrail halkının çoğunluğunun gözünde saygın bir konuma getirirken, bir kesim tarafından popülist bir hareket olarak değerlendirildi.
Gaydamak bununla da yetinmedi; uzun süre Filistinlilerin füzelerine hedef olan ve korku içinde yaşayan Sderot halkının tümünü moral kazanmaları için bir hafta süre ile Eilat’ta tatile gönderdi.
İsrail halkının savaş ve terörden mağdur olan kesimi, hükümetten görmediği yardım ve desteği Rus asıllı bu cömert hayırseverden gördü.
Geçtiğimiz hafta Gaydamak’ın, yeni bir parti kuracağını açıklaması İsrail kamuoyunda oldukça yankı yaptı.
Arkadi Gaydamak’ın yaptırdığı kamuoyu yoklamalarının sonuçları doğrultusunda, Likud Partisi Lideri Binyamin Netanyahu ile olan sıkı ilişkileri de göz önüne alındığında bu partinin 25 sandalye çıkarabileceği tahmin ediliyor.
İşadamı Arkadi Gaydamak “Sosyal Adalet” adını verdiği yeni partinin programını, tek desteklediği siyasetçi olan  Netanyahu ile birlikte hazırladı. Netanyahu da bu desteğe karşılık vererek Gaydamak’ın Hanuka Bayramı’nda düzenlediği görkemli baloda hazır bulunmuştu.
İsrail’deki Rusça yayın yapan medyada her ikisi ile sıkça yapılan söyleşiler sayesinde Netanyahu-Gaydamak birlikteliği giderek belirginleşirken, Rusça konuşan nüfus arasında Netanyahu’nun popülaritesinin % 17 oranında arttığı gözlemleniyor.
Partisinin siyasi kaygılar gütmeyeceğini açıklayan Arcadi Gaydamak, pazar ekonomisini desteklerken, yüksek gelirlilerin vergi oranının arttırılmasını, toplumun sosyal refahının sağlanmasını hedefliyor.
Gaydamak partisinin başkanı olarak siyaset içinde yer almaktansa partiyi dışardan gözlemlemeyi tercih ediyor. Resmen seçilmiş olmasa da, Şas Partisi’nin ruhani lideri konumunda bulunan Rav Ovadya Yosef’i kendine örnek alıyor. İsrailli milyarder oy potansiyelini sadece Ruslardan sağlamayı düşünmüyor; İsrailli Arapların, Bedevilerin, Dürzilerin, hatta koyu dindarların da sempatisini kazanmaya çalışıyor.
Kurulacak partinin Gaydamak’tan ziyade şimdilik Netanyahu’ya avantaj sağlayacağı öngörülüyor. Gaydamak, aktif politika ile ilgilenmediğini, destekleyeceği bir başbakana hizmet vermeyi yeğlediğini açıkladı.


Wiesel saldırıya uğradı
Bulunduğu asansörde fiziki saldırıya uğrayan Nobel ödüllü Holokost kurtulanı Elie Wiesel, Holokost iknacılarının günden güne giderek kendilerini göstermeye başladıklarını söyledi.
Holokost eğitimcisi ve yazar Elie Wiesel, bir barış konferansı vesilesi ile bulunduğu San Francisco’daki bir otelin asansöründe saldırıya uğrayıp kabaca iteklenerek yerde sürüklenmişti. 1 Şubat’ta gerçekleşen bu saldırının faili bulunamadı. Corriere della Sera gazetesine yaptığı açıklamada Elie Wiesel; “Şimdiye dek sözcüklerle saldırıyorlardı, şimdi şiddete başvuruyorlar. Sayıları gün geçtikçe artıyor” dedi.
78 yaşındaki Holokost kurtulanı, 1945’ten beri ilk kez hayatının tehlikede olduğu izlenimine kapıldığını ifade ederken, “Eğer toplum bu kişilere karşı önlem almazsa, sonuçta bu saldırganlar daha da cesaret kazanacaklar. Dünyanın her neresinde olursa olsun bir konuşma yaptığımda, muhakkak beni bekleyen Holokost inkarcıları ile karşılaşıyorum” dedi.


Chavez’in ziyareti reddedildi
Venezuela’nın sosyalist lideri Başkan Hugo Chavez’in Caracas’taki sinagogu resmen ziyaret talebi reddedildi. Habad’ın sitesinde yer alan bir haberde Rav Moşe Ferman’ın Başkan Chavez’in Batı’nın baskısı  altında tutum değiştirerek bu ziyaretten siyasi kazançlar elde etmeyi amaçladığı gerekçesi ile talebi reddettiği ifade ediliyor.
1999’dan beri görevde olan Hugo Chavez, geçmişte Saddam Hüseyin’in müttefiki olmuş, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile Suriye Cumhurbaşkanı Hafız Esad’a kişisel ziyaretlerde bulunmuştu.
Chavez konuşmalarının birinde Yahudilerin İsa’yı çarmıha gerdiği ve dünya ekonomisini ellerinde bulundurduğu şeklinde ifadeler kullanınca Simon Wiesenthal Merkezi, onu antisemitizmle suçlamıştı. Chavez’in Mossad’ı Venezuella’da darbe girişimi ile suçladığı 2002 yılından beri bu ülkenin Yahudi Cemaati başkanın tutumundan oldukça endişeli.
Latin Amerika’nın en eski Yahudi cemaatlerinden birine sahip olan Venezuella’da % 60’ı Aşkenaz olmak üzere Caracas, Maracaibo, Valencia ve Maracay kentlerinde 25.300 Yahudi yaşamakta.

Theodore Herzl’in mezarı talan edildi
Theodore Herzl’in Kudüs’te yer alan mezarı geçtiğimiz hafta talan edildi. Herzl Tepesi’ndeki mezarlığın görevlileri mezarın üzerine boyalarla yazılar yazıldığını, etrafındaki bitkilerin köklerinden koparıldığını, bayrakların da sökülüp atıldığını görünce şaşkına döndüler.
Yahudi Ajansı (Sohnut) Başkanı Zeev Bielski; “Antisemitizme ve İsrail karşıtlığına karşı tüm dünyada verdiğimiz mücadele yetmezmiş gibi şimdi bu mücadeleyi İsrail’de de vermek durumundayız. Saldırganlar sadece Herzl’in mezarını değil, onun ideolojisini de hedef aldılar” dedi.