“Prensiplerin adami: Coach Ken Carter...”

Prensipli olmak… Hedeflerinin peşinden gitmek… Hiç ödün vermemek… İşte başarının anahtarıSelim ÇİPRUT

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba
1999 yılında Richmond Lisesinden gelen teklifi tek şartla kabul etmişti. Okul müdürüne oyuncuları ile yapılması gereken bir anlaşma olduğunu söylemişti. Anlaşma şu şekilde olacaktı: oyuncuların not ortalamaları asla 2,3’ten düşük olmayacaktı. Carter’a göre derslerindeki başarı, yaptıkları spora yansıyacaktı. Böylece ileride hepsi iyi bir üniversitede okuyabilecek, belirli bir seviyeye gelen aile babaları olacaklardı.
 Antrenmanın ilk günü oyuncularının önüne anlaşmayı koydu, başlarda hepsine şaka gibi gelmişti. Hiçbiri Carter’ın ne kadar ciddi olabileceğini tahmin bile edemiyorlardı. Hepsi anlaşmayı imzaladı. Carter’ın antrenman tarzı da diğer “coach”lara nazaran daha farklıydı. Basketboldaki kendi icat ettiği oyunlara, kız kardeşlerinin adını vermişti. Yedi kız kardeşi olması, takımın hücum ve defans varyasyonlarını oldukça güçlü kılıyordu.
Sezon çok iyi başladı, takımdan öncelikle bir bütünlüğü yakalayan Carter’ın takımı yenilgisiz şampiyonluğa koşuyordu. Bütün öğrenciler, öğretmenler, aileler bundan oldukça mutluydular. Prensiplerinden biri de oyuncularına hitap ederken “bay” ve “bayan” kelimelerini yerleştirmek olmuştu. Maç günleri hepsi gömlek ve kravatla maça hareket ediyorlardı. Güzel oyun oynamayı ilke edinen Coach Carter, takımını yenilgisiz şampiyonluğa taşıyordu. Oğlu da, onun takımındaydı.
Amerika’yı ayağa kaldıran o gün gelip çatmıştı. Oyuncular nasıl olsa biz şampiyonluğa gidiyoruz edasıyla, Coach Carter’ın onlara sunduğu anlaşmanın unutulacağını sanıyorlardı. Bir sabah antrenmana geldiklerinde, olan olmuştu. Salonun kapısına kilit vurulmuş, üzerinde de “Antrenman Kütüphanede” yazılı bir not asılmıştı.
Hepsi şaşırmıştı, kütüphaneye geldiklerinde Coach Carter hepsinin anlaşmasını masaya yatırdı, büyük bir çoğunluğunun notları 2,3’ün altındaydı. İstenilen seviyeye gelene kadar maçlara çıkmayacaklarını söylediğinde, bütün halkı karşısına aldı. O hafta CNN’de konuşulan tek konu bu idi. Onu, okuldan kovmak istediler. Hatta veliler oyuncular çalışsın diye salonun kapısını bile kırdılar.
Kırık kapıdan içeri girdiğinde Coach Carter’ın gördükleri çoğu kişiye nasip olmayacak bir görüntüydü. Oyuncular sınıf sıralarını basketbol salonuna taşımış orada ders çalışıyorlardı. Carter, o gün yaptıklarının ne kadar doğru olduğunu bir kere daha iyi anladı.
Bu efsanevi Coach Amerikan basketboluna inanılmaz bir pozitif enerji getirmişti, yıllarca başarıdan başarıya koştu. Bir çok ödüle layık görüldü, tek yaptığı asla prensiplerini çiğnememekti. Bu efsanevi adam hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız www.coachcarter.com adresine girmeniz yeterli.
Her ne olursa olsun… Prensiplerinizin arkasında durun!