Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrupa / İngiltere Dünya bu hafta İran`ı tartıştı Londra`da İran zirvesiİran`ın nükleer programının durdurulmasına çalışan altı ülkenin diplomatları, Londra`da bir araya geldi, Tahran yönetimine karşı yeni stratejiler tartışıldı. Toplantı kararı, BM`ye bağlı Uluslararası

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Rice'dan İran'a 'ekonomi' uyarısı
Londra'daki toplantı öncesi ABD İran'ı, nükleer programından vazgeçmemesi halinde, ekonomisinin zarar göreceği yolunda uyardı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bazı mali kuruluşların şimdiden İran'dan çekildiklerini ayrıca İran'da yakında yabancıların petrol ve doğalgaz sektörlerine yatırımı keseceklerini de belirtti.

İslamabad’da İran toplantısı
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, nüfuslarının çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin dışişleri bakanları İran'la ilgili son gelişmeleri ele almak için Pakistan'ın başkenti İslamabad'da toplandılar. Toplantıda bakanlar İran'ın nükleer programının yarattığı uluslar arası rahatsızlığın büyüklüğü tartışıldı, çözüm için güç kullanılması yerine barışçıl çözümler gerektiğinin altı çizildi.


Afrika
• Senegal: Devlet başkanlığı seçimi
Senegal halkı hafta sonunda devlet başkanlığı seçimi için oy verdi. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 12 milyon nüfuslu Senegal'de, 5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. 7 yıldır devlet başkanı olan Abdulaye Wade bu seçimin de favorisi. 15 adayın katıldığı seçimlerde diğer güçlü aday ise eski başbakan İdrissa Seck. Adaylardan birinin ilk turda devlet başkanı seçilmesi için yüzde 50'den fazla oy alması gerekiyor.
• Somali: Kızıl Haç’tan uyarısı
Kızıl Haç yetkilileri, Etiyopya destekli geçici hükümet ile aşırı dinci militanlar arasındaki çatışmada ocak ayından bu yana bu iki grup ile bağlantısı olmayan yüzlerce Somalilinin hayatını kaybettiğine dikkat çekiyor. Somalililerin korunması gerektiğinin altını çizen yardım örgütü, başkent Mogadişu’da sadece bir gecede çatışma ortasında kalan on Somalilinin öldüğünü açıkladı ve yardım istedi.

Amerika
• ABD: Cheney'den İran'a dolaylı tehdit
Avustralya Başbakanı John Howard ile birlikte Avustralya'nın Sydney kentinde ortak bir basın toplantısı düzenleyen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ABD ve müttefiklerinin barışçıl yoldan İran'ı nükleer silah programlarından vazgeçirmeye çalıştığını vurguladı. Ancak İran'a karşı takınılacak tavır konusunda, tüm seçeneklerin masada olduğunu da hatırlattı.
• Şili: Pinochet’nin yakınları yargılanıyor
Şili'nin aralık ayında ölen diktatörü Augusto Pinochet'nin 17 yakını, dikta rejimi sırasında kaybolan dört Fransız vatandaşının akıbeti ile ilgili davada Paris mahkemesince gıyaben yargılanacak. Pinochet'nin yakınları, "yasal olmayan bir biçimde dört Fransız vatandaşının zorla alıkonulması ve işkenceye tabi tutulması" suçlarından, ömür boyu hapis istemiyle yargılanacaklar.
• Bolivya: Yardımlar başladı
Kırk kişinin ölümüne yol açan, on binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı, Birleşmiş Milletler yetkililerine göre son yirmi beş yılın en şiddetli seline maruz kalan Bolivya’ya uluslararası yardımlar ulaşmaya başladı. Başkan Evo Morales, gelişmiş ülkeleri doğa dengelerini bozmakla suçladı.

Asya
• Endonezya: Geminin esrarengiz batışı
Geçen hafta güvertesinde ölümle sonuçlanan bir yangın çıkan gemi, soruşturmayı araştıran polis ve gazeteciler iken aniden battı. Geminin batma sebebi araştırılıyor.
• Afganistan: Af için gösteri
Başkent Kabil’de binlerce kişi, haklarında savaş suçu işlediklerine dair iddialar bulunan liderlerine af getiren yasa tasarısının kabul edilmesi için gösteri düzenledi.
• Pakistan: Kadın bakan öldürüldü
Pakistan’da kadın haklarını savunan politikalarıyla adını duyuran, Pencap eyaletinin sosyal işlerden sorumlu kadın bakanı, 37 yaşındaki Zill Huma konuşmak için kürsüye çıkarken dinci bir militan tarafından başından vurularak öldürüldü. Kadınların siyasette ve sosyal yaşamda daha aktif rol alması gerektiğini savunan Huma’yı vuran kişi polis tarafından yakalandı.

Avrupa
• AB: Uzayda başarılı manevra
2014'te 'ཿP/Churyumov-Gerasimenko'' adlı kuyruklu yıldıza inmesi için uzaya gönderilen AB'ye ait Rosetta uzay aracı, Mars gezegeni yakınında yapması planlanan kritik manevrayı başarıyla gerçekleştirdi. Rosetta uzay aracı, hızını artırmak için yaptığı bu manevra ardından biri 2007'de, diğeri 2009'da olmak üzere Dünya yakınında iki benzer manevra yapacak.
• İtalya: Hükümet krizi aşıldı
İtalya'da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, siyasi partilerle yaptığı görüşmeler sonrasında, Prodi'nin, aynı hükümetle parlamentodan güvenoyu almayı denemesini uygun gördü. Bu karar teknik açıdan, Napolitano'nun, Prodi hükümetinin çarşamba günü sunduğu istifayı reddetmesi anlamına geliyor. Başbakan Prodi'nin, aynı hükümetle hem Senato'da hem Meclis'te güvenoyu tazelemesi gerekecek. Güvenoyu alınabilirse hükümet kaldığı yerden yola devam edecek.
• İspanya: Ceza indirimine protesto
Başkent Madrid’de toplanan binlerce kişi bir Eta militanının kalan on iki yıllık cezasının üç yıla indirilmesini protesto etti. 110 gündür açlık grevinde olan tutuklu Inaki De Juana Chaos yirmi beş kişiyi öldürmekten yirmi yıldır cezaevinde.

Ortadoğu
• İran: Uzaya roket fırlattı
İran Devlet Televizyonunun haberine göre, İran ilk roketini başarı ile uzaya gönderdi. Roketin niteliği hakkında detaylı bilgi vermeyen habere göre roket savunma ve bilim araştırma için gerekli malzemeleri de taşıyor. İran daha önce de uzaya uydu göndermişti fakat bunu Rusya aracılığı ile yapmıştı.
• İran: UAEA raporuna tepkili
Cuma hutbesi veren İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, UAEA’nın İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili raporunu açıklamasının ardından yeni ambargoların gündeme getirilmesine tepki gösterdi. Washington ve BM ise sorunun diplomatik yollarla çözülmesinden yana görüş bildiriyor.