Oscar kazanan Yahudiler

Tüm dünyanın merakla beklediği Oscar ödülleri sahiplerini buldu. Görkemli gecede birçok Yahudi de altın heykelciği almaya hak kazandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Film ve sinema dünyasının en prestijli ödülü sayılan Oscar ödülleri, geçtiğimiz pazar gecesi Los Angeles’da sahiplerini buldu. Ödül töreninin sunuculuğunu yapan Ellen DeGeneres, adaylar arasındaki çok kültürlülüğün altını çizdi, ve “Eğer siyahlar, Yahudiler ve eşcinseller olmasaydı, Oscarlar da olmayacaktı,” dedi.
Bu sene altın heykelciği kucaklayanlar arasında bir Yahudi dikkatleri çekti. En İyi Kısa Film dalında ödülü, Batı Şeria Hikayesi adlı 21 dakikalık filmi ile Ari Sandel kazandı. 32 yaşındaki Ari Sandel, filminde Ortadoğu’nun en büyük sorunlarından biri olan İsrail-Filistin meselesini esprili bir dille dile getiriyor. Batı Şeria Hikayesi’nde, bildiğimiz klasik Romeo ve Jülyet hikayesi, Batı Şeria’daki rekabet eden iki seyyar falafelcinin öyküsü olarak yansıtılıyor.
Kendini Ortadoğu konusuna “kafayı takmış” biri olarak nitelendiren Sandel, ödülünü alırken, “Bu film İsrailliler ile Filistinliler arasındaki barışı ve umudu konu alıyor,” dedi. Başta filmi İsrail’de çekmeyi planladığını da belirten Sandel, İsrail’de çekimin çok zor ve pahalı olmasından dolayı bu fikirden vazgeçmek zorunda kaldığını dile getirdi.
Ödül töreni öncesinde İsrail’in Jerusalem Post Gazetesi’ne konuşan genç yapımcı, “Filmde, İsrail ile Filistinliler arasındaki durumun sonsuza kadar sürmeyeceği fikrini vermek istedim. Bence, iki taraf arasında barış kaçınılmazdır, ancak medyadaki haberleri takip ederseniz, bu çekişmenin sonsuza kadar devam edeceği izlenimine kapılırsınız. Ben, bunun tersi yönünde fikir beyan edenlere bir damla daha eklemek istedim,” dedi.
Batı Şeria Hikayesi filminin müziklerini de İsrailli besteci Yuval Ron yazdı ve kaydetti.
Oscar heykelciğini alan diğer bir Yahudi de Alan Arkin oldu. Arkin, Little Miss Sunshine filminde uyuşturucu bağımlısı bir karakteri canlandıran rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde favori gösterilen Eddie Murphy’yi geride bıraktı.
Paramount Stüdyo’ları eski patronu Sherry Lansing de, yaptığı toplum yararına yardımlar ve bağışlar nedeniyle, Akademi’nin İnsanlık Ödülü’nü almaya hak kazandı.