İsrail`in Yahudi olmayan ilk devlet başkani

Avrupa Komisyonu Filistin Özerk Yönetimi`ne (FÖY) yeni koalisyon hükümeti kurulması halinde mali destek vermek için bir plan geliştirdi. Mali desteğin gerçekleşmesi için, yeni FÖY hükümetinin Ortadoğu Dörtlüsü`nün şartlarına uyması gerekiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Hakkında açılan soruşturma devam eden İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav’ın yerine vekalet eden Knesset Başkanı Dalia Yitzik’in bir hafta için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmesi üzerine boşalan yere Dürzi milletvekili Majallie Whbee getirildi

Görevden üç ay uzaklaştırılan Moşe Katsav’ın yerine İsrail devlet başkanlığına vekalet eden İsrail Parlamentosu Knesset Başkanı Dalia Yitzik, salı günü ABD'ye bir haftalık resmi ziyarette bulunacak. Yitzik’in bir haftalık yokluğunda, merkezdeki Kadima Partisinden Dürzi milletvekili Majallie Whbee devlet başkanlığı makamına bir hafta süre ile vekalet edecek. Bir hafta süre ile sınırlı dahi olsa, İsrail’in tarihinde ilk kez devlet başkanlığı görevi bir Dürzi tarafından yürütülecek.
İsrail’de Bedevilerle birlikte 80 bin kişilik bir Dürzi toplumu bulunuyor. Bunlar İsrail ordusunda askerlik yapan tek Araplar. İsmaili tarikatına bağlı olan ve sayıları 300 bini bulan Dürziler, İsrail dışında çoğunlukla Suriye ve Lübnan’da yaşıyor.
Hakkında ırza geçme, cinsel taciz, adaleti engelleme ve yalancı tanıklık suçlamaları bulunan İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav, geçen ay sonunda görevinin 3 ay süreyle askıya alınmasını istemişti. Katsav hakkındaki karar 7 Mart’ta Knesset’te görüşülecek.