Oyunun kuralini Ortadoğu Dörtlüsü koydu, Hamas buna uyacak mi?

Avrupa Komisyonu Filistin Özerk Yönetimi`ne (FÖY) yeni koalisyon hükümeti kurulması halinde mali destek vermek için bir plan geliştirdi. Mali desteğin gerçekleşmesi için, yeni FÖY hükümetinin Ortadoğu Dörtlüsü`nün şartlarına uyması gerekiyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avrupa Komisyonu geçen hafta Ortadoğu Dörtlüsü ile Berlin’de gerçekleştirdiği görüşmelerde, yeni FÖY yönetimine yardım etmeyi hedefleyen “Geçici uluslararası mekanizma” adını verdiği kapsamlı bir plan sundu. Geçici Uluslarası Mekanizma planı, AB’nin yardımlarını geçici bir kuruma yönlendirilmesi, ve gelecek yardımların FÖY’ün hükümet kurma, kurumsallaşma, yargı sistemi kurma ve FÖY’ün polis kuvvetlerine destek verme amacıyla kullanılması öngörülüyor. Planın gerçekleşmesinin önünde duran tek engel ise, Hamas’ın Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarını henüz kabul etmemiş olması.

Halid Meşal Rusya'da
İki günlük bir ziyaret için Rusya’ya giden Şam'da sürgün hayatı yaşayan Hamas Politik Büro Şefi Halid Meşal, aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bulunduğu çeşitli yetkililerle bir araya gelecek. Orta Doğu barış sürecinde aktif bir rol oynamak isteyen Rusya, aynı zamanda, ABD, İsrail ve Avrupa ülkelerinin terör örgütü olması sebebi ile görüşmediği Hamas ile masaya oturan tek ülke. Hamas lideri Halid Meşal’in bu bir sene içindeki ikinci Moskova ziyareti. ABD’nin bölgedeki güvenilirliğinin sıkça sorgulandığı bir dönemde Moskova bu açığı iyi yakaladı ve bölgede ana arabulucu görevini üstlenmek istediği düşünülüyor. Görüşmelerde ulusal birlik hükümetinin kurulması ve Filistin Özerk Yönetimi’ne (FÖY) Hamas’ın seçimleri kazanması ile getirilen ekonomik ambargonun kaldırılması konularına değinilmesi tahmin ediliyor. Toplantı öncesi bir basın açıklaması yapan Meşal, Rusya'nın ambargonun kaldırılması için uluslararası toplumu ikna etmesini umduğunu söyledi. Lavrov ise bu topraklardaki istikrarı sağlamak için bir çözüm bulma gayreti içinde olduklarını ve Orta Doğu dörtlüsünün Hamas'a ilettiği şartların yerine getirilmesi için çalışacağını açıkladı. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'yı içeren Orta Doğu dörtlüsü ekonomik ambargonun kalkması için Hamas'tan üç şartı yerine getirmesini istiyor: örgütün şiddetten vazgeçmesi, İsrail'i resmen tanıması ve Oslo dahil FÖY’ün geçmişte İsrail'le imzaladığı anlaşmalara saygı göstermesi.

Ferrero-Waldner Ortadoğu’yu ziyaret ediyor
Avrupa Komisyonu’nun Dış ilişkilerden sorumlu üyesi Dr. Benita Ferrero-Waldner, FÖY’e yapılacak mali yardım konusunda 2007 yılı için kesin bir bütçe vermemesine rağmen, 35 milyon euroluk bir yardımın hazırlık aşamasında olduğunu ve yardımın AB’nin şimdiye kadar olan yardımlarının genişletilmiş bir biçimi olacağını söyledi. AB, geçtiğimiz sene Filistinlilere 700 milyon euro yardımda bulunmuştu. Ferrero-Waldner, AB’nin yardımı, Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarına uyan bir FÖY hükümeti kurulması halinde yapacağını özellikle vurguladı.
Dört gün sürecek Ortadoğu ziyaretine Salı günü Kudüs ziyareti ile başlayacak olan Ferrero- Wagner, Kudüs ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Amir Peretz ve muhalefet lideri Benjamin Netanyahu ile görüşmelerde bulunacak. Çarşamba günü Ramallah’ı ziyaret ederek FÖY Lideri Mahmud Abbas’la Avrupa Komisyonu’nun FÖY’e yardım planı hakkında görüşecek olan Ferrero-Waldner, Kahire ve Amman’ı da ziyaret edecek.

Kral Abdullah: “FÖY Hükümeti Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarına uymalıdır”
Ürdün Kralı Abdullah, İsrail’in Channel 2 Televizyonu’na yaptığı açıklamada; FÖY’de kurulan Ulusal Birlik Hükümeti’nin Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarına uyması gerektiğini söyledi. Batı Liderlerinin Hamas hükümetine ambargo uygulamasından bu yana, Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarına uyulması konusunda hemfikir olduğuna dair açıklamalar yapan ilk Arap lideri olmasıyla dikkat çeken Kral Abdullah, yeni FÖY hükümetinin belirli kriterlere sahip olarak barış süreci konusunda ilerleyebileceğini sözlerine ekledi