Yahudi Dünyasindan...

Nelly BAROKASNazi işbirlikçisi Maurice Papon öldüİkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi yönetimiyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle Fransa`da mahkum olan eski Gironde Bölgesi Valiliği Genel Sekreteri Maurice Papon 96 yaşında öldü. 1942-1944 arasında 1690 Yahudi`nin Nazi toplama kamplarına gönderilmesiyle suçlanan Papon, 1999`da Bordeau

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Üç yıl hapis yatan Papon, sağlık durumunun bozulduğunu ileri sürerek Jacques Chirac’a sunduğu tahliye talebinin reddedilmesinden sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuş ve tahliye kararı çıkartmayı başarmıştı.
Serbest bırakılması o dönemde insan hakları savunucularını, İsrailli siyasetçileri öfkelendirmiş, İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav; “Birçok insanının katledilmesinden sorumlu olan Papon’un serbest bırakılması biz İsrailliler için kabul edilemez bir karardır” açıklamasında bulunmuştu. Papon’a karşı 27 davanın avukatlığını yapan Gerard Boulanger, Papon’un cezasını çekmeden ölmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek; “Caniyi insanlığa yaklaştırmayı başaramadık” dedi. Papon’un avukatı Francis Vuillemin ise müvekkilinin ölümü üzerine, “Sonuna dek mücadele etti ve özgür bir kişi olarak öldü” dedi. Maurice Papon’un Holokost’tan sorumlu olduğuna ilişkin ilk iddialar 1980 yılında bir Fransız gazetesinde yayınlanan bir yazı ile ortaya çıktı. Gazete Bordeaux Yahudilerinin kamplara gönderilmesi emrinin Papon tarafından imzalanmış belgelerini yayınladı. Papon’un suçluluğunun kanıtı olan bu belgeler Nazi avcıları Serge ve Beate Klarsfeld’in çabaları ile 1983’te yargıya taşındı.
Bu iddialara karşı uzun yıllar mücadele veren Maurice Papon, İsviçre’ye kaçtı fakat İsviçre Hükümeti tarafından Fransa’ya iade edildi. Dönemin Fransa Başbakanı Lionel Jospin, Papon’un kaçışını, “Holokost kurbanlarının anısına karşı  kayıtsızlığın en belirgin örneği” olarak nitelendirdi. Ailesinin 12 ferdini Holokost’ta yitiren Bordeaux’lu Juliette Benzanon; “O, yaptıklarının  bilincinde olmayı ve özür dilemeyi istemeyen bir kişiydi” yorumunda bulundu.

Holokost inkarcısına 5 yıl hapis
Neo-Nazi Alman yayıncı ve yazar Ernst Zundel, Holokost inkarcılığından 5 yıl hapse mahkum edildi. Kanada’nın 2005’te Almanya’ya iade ettiği Zundel, Holokost’u inkar yasasını 14 kez ihlal etmekle suçlandı.
Savcı Andreas Grossmann, Zündel’in görüşlerinin Alman halkı için tehlikeli olduğunu belirtirken, Yargıç Ulrich Meinerzhagen hükmü okurken sanık tepki vermekten kaçındı.
Ernst Zundel’in “Altı Milyon Kişi Gerçekten Öldü Mü?” ve diktatörü nazik ve barışçı bir adam olarak nitelediği “Sevdiğimiz Hitler ve Bunun Nedeni” adlı kitapları bulunuyor.
Holokost inkarcılığını sadece kitaplarında değil internette de sürdüren Ernst Zundel, Mannheim’deki mahkemede soykırımın incelenmesi için uluslar arası tarihçilerden oluşan bir komisyon kurulmasını talep etti. Zundel’i tehlikeli kışkırtıcı ve Hitler hayranı olarak niteleyen yargıç, sanığın Yahudi olan her şeye karşı derin nefret duyduğunu söyledi. Bir yıl süren dava Zundel’i Holokost inkarcıları ve Arap dünyasının nazarında kahraman yaptı.