Haftanin izi

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrupa / FransaMona Lisa stresiParis`teki Louvre Müzesi`nin güvenlik bölümünde çalışanların bir kısmı, İtalyan Rönesans sanatçısı Leonardo da Vinci`nin dünyaca ünlü tablosu La Gioconda`nın, bilinen adı ile Mona Lisa`nın, güvenliğini sağlamanın üzerlerinde stres yarattığını, bu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Afrika
• Cezayir: Eş zamanlı yedi bomba
Başkent Cezayir’in doğusundaki çeşitli kasabalarda, genellikle polisleri hedef alan bombalı saldırılar düzenlendi. Sorumluluğunu El Kaide’yle bağlantılı bir örgütün üstlendiği ve eş zamanlı olarak düzenlenen yedi ayrı bombalı saldırıda ikisi polis olmak üzere altı kişi öldü, 30 kişi yaralandı.
• Somali: İslamcıların saldırıları sürüyor
Somali Geçici Hükümeti, aşırı İslamcıların Başkent Mogadişu’daki saldırılarına karşılık verebilmek için polis ve askerlerden oluşan bir birlik görevlendirdi. Geçtiğimiz iki ay boyunca onlarca kişi İslamcıların şehirden çıkarılmasından sonra düzenledikleri saldırılarda hayatını kaybetti. Son olarak dört kişi futbol stadyumu yakınına yerleştirilen bir bombanın infilak etmesi sonucunda öldü, üç polis kurşuna dizildi. Geçici hükümeti destekleyen Etiyopya askerlerinin bölgeden çekilmesinden sonra Afrika Birliği bölgeye takviye güç göndermeyi planlıyor.
• Cezayir: Fransa’ya tazminat
Cezayirli Savaş Gazileri Derneği, Fransa’nın 1960’lı yıllarda Sahra Çölü’nde gerçekleştirdiği nükleer denemelerinden etkilenen Cezayirlileri temsilen Uluslararası Adalet Divanı’na tazminat talebi ile başvuracaklarını açıkladı.
• Moritanya: Uçak kaçırıldı
Moritanya Havayolları’na ait iç hat seferi yapan bir yolcu uçağı, Moritanya’nın başkenti Nouakchott’dan havalandıktan kısa bir süre sonra silahlı bir hava korsanı tarafından İspanya’nın Kanarya Adaları’na kaçırıldı. Eylem, hava korsanının teslim olmasıyla can kaybı yaşanmadan sona erdi.

Amerika
• ABD: Bush'a İran uyarısı
Amerikan Kongresi'ndeki Demokrat Partililer, ABD Başkanı George W. Bush'a İran'a saldırı düzenleme yetkisi olmadığını hatırlattılar. Washington'da İran'ın nükleer programı ve Tahran Yönetimi’nin Irak'taki Şii milislere silah desteği sağlayıp sağlamadığı konusunda ciddi bir görüş ayrılığı yaşanıyor.
• Kolombiya: Yeni dışişleri bakanı açıklandı
Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe, Fernando Araujo’yu yeni dışişleri bakanı olarak atadı. Araujo, 2000 yılından beri solcu gerillalar tarafından rehin tutulduğu hapishaneden 7 Ocak’ta hükümetin düzenlediği askeri bir operasyonla kurtulmuştu.
• Venezüella: Kamulaştırmaya devam
Venezüella Cumhurbaşkanı Hugo Chavez, karaborsa stok yaptıkları veya hükümetin belirlediği fiyat düzenlemelerini ihlal ettikleri anlaşılan market ve gıda dağıtım merkezlerinin kamulaştırılacağını açıkladı.

Asya
• Bangladeş: Muhammed Yunus siyasete giriyor
Yoksulbank projesiyle Nobel Barış Ödülü’nü alan Muhammed Yunus, Bangladeş'te genel seçimlerde yarışmak üzere ''Nagarik Şakti: Yurttaş Gücü'' adlı siyasi bir parti kuracağını açıkladı. Halka şiddetten uzak nasıl bir siyasi yapı istediklerini soran Yunus, partisinin programını gelen talepler üzerine belirleyeceğini dile getirdi.Yunus'un bu açıklaması, ülkenin önde gelen iki siyasi partisinin yandaşları arasındaki şiddetli çatışmaların sonucunda parlamento seçimlerinin iptal edilmesinin ardından geldi.
• Çeçenistan: Alkanov istifa etti
Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ali Alkanov, görevinden istifa ederek Rusya'da Adalet Bakan yardımcısı olarak göreve başladı. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Başbakan Ramazan Kadirov'u geçici olarak cumhurbaşkanlığı görevine atadı. Çeçenistan seçimlere hazırlanıyor.
• Hindistan: Dostluk trenine saldırı: 66 ölü
Hindistan’ın Delhi kentinden Pakistan'ın Lahor kentine gitmekte olan trene düzenlenen bombalı saldırıda 66 kişi öldü. Hint ve Pakistanlı yetkililer bu saldırının ilişkilerini zedelemesine izin vermeyeceklerini açıkladılar.  Pakistan Dışişleri Bakanı Kurşed Kasuri, Hindistan'a gerçekleştirmeyi planladığı geziyi iptal etmeyeceğini söyledi.
• Afganistan: NATO uçağı düştü
Afganistan'ın güneydoğusunda, Pakistan sınırı yakınlarında düşen NATO’ya ait helikopterdeki sekiz Amerikan askerinin öldüğü, 14'ünün yaralandığı açıklandı. Helikopterin motorundaki bir arıza nedeniyle düştüğü kaydedildi.

Avrupa
• Polonya: ABD füze sistemine onay
Polonya Başbakanı Jaroslaw Kaczyinski ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek Varşova’da bir araya gelerek ülke topraklarında kurulması planlanan Amerikan füze savunma sistemine büyük bir olasılıkla “evet diyeceklerini” açıkladılar. Bu projeye göre, Orta Avrupa’da konuşlandırılan Amerikan savunma füzeleriyle, Batı’ya karşı düzenlenecek olası bir saldırı önlenebilecek.
• Kosova: İçişleri bakanı istifa etti
BM Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, Kosova’nın siyasi geleceğini belirleyecek raporunu, Sırp ve Kosovalı yetkililere sundu. Bu rapor, Kosova’ya bağımsızlık tanımadığı gerekçesiyle, Kosova’nın Başkenti Priştine’de bulunan parlamento ve başbakanlık binası önünde toplanan yaklaşık 10 bin Kosovalı tarafından protesto edildi. Protestocular ile polis arasında çıkan çatışmada iki kişi öldü. Bu gelişme üzerine İçişleri Bakanı Fatmir Recepi istifa etti.

Ortadoğu
• Mısır: Muhalefete darbe
Mısır'da muhalefette yer alan İslamcı Müslüman Kardeşler Örgütü’nün 73 üyesi hükümet karşıtı yayın bulundurmak ve yasadışı bir örgüte üye olmak suçlarından gözaltına alındı. Müslüman Kardeşler Örgütü'nün Başkan Yardımcısı Muhammed Habib, Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “tutuklamaların, örgütün Mısır siyaseti içindeki rolünü marjinalleştirme ve siyasetteki yollarını tıkama çabası olduğunu” savundu.
• İran: Nükleer çalışmalara devam
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, nükleer teknolojinin ülkenin geleceğiyle ilgili önemli bir mesele olduğunu belirtti ve nükleer programdan vazgeçemeyeceklerini açıkladı.