Polonyali vekili irkçi kitabi tepki yaratti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert`in 15 Şubat`ta gerçekleştirdiği ilk Türkiye ziyaretinde gündeme Kudüs`teki Magrib Kapısı yakınlarındaki köprü ile ilgili çalışmalar damgasını vurdu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avrupa Birliği Parlamentosu’nun aşırı sağcı Polonyalı vekilinin yayımladığı antisemit kitapçık, AB yetkilileri ve Yahudi birlikleri arasında tepkilere neden oldu.
Maciej Giertych’ın “Avrupa’daki medeniyetlerin savaşı” başlıklı, 32 sayfalık kitapçıkta, “Yahudiler kendi gettolarını oluşturuyorlar, çünkü kendilerini diğerlerinden ayırmayı seviyorlar,” gibi ifadeler yer alıyor.
71 yaşındaki “yazar” Giertych, bir biyoloji profesörü. Polonya’daki koalisyon hükümetinin küçük üyesi olan ultra-Katolik Polonyalı Aileler Birliği partisinin bir üyesi olan Gietych, aynı zamanda Polonya’da eğitimden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Roman Giertych’in de babası.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Poettering, Gietych’in yayımladığı kitapçığın içeriğinden çok rahatsız olduğunu belirtirken, bu konunun araştırılacağını da belirtti. Poettering, kitapçığın kapağında Avrupa Birliği’nin logosunun yer almasına rağmen, bu yayımın kesinlikle AB tarafından finanse edilmediğini de ekledi.
Gietych’ın yorumları Avrupa Yahudi Kongresi tarafından da kınandı. AYK, kitapçıkta yer alan sözlerin 19. yüzyılın ırkçı söylemleri andırdığını belirtirken, yazarı mahkemeye vermeye hazırlandıklarını da belirtti.