Olmert onuruna akşam yemeği

İsrail Başbakanı Ehud Olmert`in 15 Şubat`ta gerçekleştirdiği ilk Türkiye ziyaretinde gündeme Kudüs`teki Magrib Kapısı yakınlarındaki köprü ile ilgili çalışmalar damgasını vurdu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan’ın onuruna düzenlediği akşam yemeğinde bir konuşma yapan Ehud Olmert, bölgede istikrar ve barışın sağlanması için iki ülkenin işbirliğinin gerekli olduğunu belirtti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ankara yaptığı iki günlük ziyaret sırasında, gündüzlerini resmi temaslarla geçirirken, akşam da Başbakanlığın kendisi onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. 15 Şubat gecesi Ankara’da gerçekleşen yemekte devletin ileri gelenleri yer alırken, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Onursal Başkan Bensiyon Pinto, 500.Yıl Vakfı Başkanı Jak Kamhi de hazır bulundu.
Gecede bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Osmanlı yıllarından beri Türk toplumunun ihtiyaç içindeki Yahudilere yardım elini uzattığını belirterek, iki toplum arasındaki dostluğun yüzyıllara dayandığının altını çizdi. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin özellikle 1990’lardan sonra istikrarlı biçimde geliştiğini ve çeşitlilik kazandığını dile getiren Erdoğan, imzalanmış sayısız anlaşmalarla her alanda işbirliğinin arttığını vurguladı.
İsrail-Filistin ihtilafına kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmasının önemini dile getiren Başbakan, “Ortadoğu Barış Süreci’ni her zaman destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz. Müzakereler yoluyla kalıcı barışın sağlanmasının Ortadoğu’daki ortamı olumlu yönde değiştireceğine ve diğer ihtilafların çözümünü de kolaylaştıracağına samimiyetle inanıyoruz,” dedi.
Yaptıkları görüşmelerde ikili ilişkiler ve ülkeleri ilgilendiren bölgesel konuları samimi bir ortamda ele almış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başbakan Erdoğan, ülkeler arasındaki işbirliği ve dayanışmayı daha üst seviyelere çıkarmada kararlı olduğunu belirterek sözlerine son verdi.
Erdoğan’dan sonra söz alan konuk başbakan Olmert’de konuşmasında iki ülke arasındaki ortak noktalara değinerek, Türkiye ve İsrail’in bölgedeki tek demokrasiler olduğunu hatırlattı. “Her iki ülke de yüzleri Batı’ya dönük, ekonomik olarak gelişmiş ve bölgesel barı ve istikrarın sağlanması için uğraş vermektedir,” diyen Olmert ülkeler arasında artan ticaret hacmini de vurguladı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olma çabalarını her zaman desteklediklerini dile getiren İsrail Başbakanı Türkiye’nin AB üyesi olmasının bölgeye büyük fayda sağlayacağını belirtti.
Ehud Olmert, son olarak Türkiye’nin bölgedeki barışın ve istikrarın sağlanması için gösterdiği çabaları takdir etti ve “Aşırı radikal güçler karşısında ılımlı güçleri kuvvetlendirmek, sağlam ve bir arada durmak zorundayız. Türkiye ve İsrail, ılımlı güçlerin kuvvetlendirilmesin konusunda belirleyici role sahiptir” dedi.