Olmert`in Ankara ziyaretinin ardindan

İsrail Başbakanı Ehud Olmert`in 15 Şubat`ta gerçekleştirdiği ilk Türkiye ziyaretinde gündeme Kudüs`teki Magrib Kapısı yakınlarındaki köprü ile ilgili çalışmalar damgasını vurdu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Ehud Olmert, Ankara ziyareti sırasında üst düzey kabul gördü. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilen İsrailli konuk, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le de bir araya geldi.

Türk Delegeler Magrib Kapısı Çalışmalarını Denetleyecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada Ankara İsrail Büyükelçisi’nin liderliğindeki bir delege grubunun çok yakında Magrib Kapısı yakınlarındaki köprü çalışmalarını ziyaret edeceğini belirtti. Grup, İsrail tarafından yapılan kazıların El-Aksa Camii ve Tapınak Tepesi kutsal bölgelerine etkisi konusunda incelemeler yapacak.
Erdoğan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile birlikte yaptıkları basın konferansında, Olmert’in kendisine alanın detaylı fotoğraflarını sunduğunu, fakat fotoğrafların kendisini tam anlamıyla ikna etmediğini belirtti. Bu nedenle bir delege grubu göndermeye karar verdiklerini sözlerine ekledi.
Olmert Türk Delegelerinin bölgeyi ziyaretini büyük memnuniyetle karşıladıklarını, İsrail’in konu ile ilgili saklayacak hiçbir şeyi olmadığını belirtti. Köprü çalışmalarına dair gerçeklerin tam anlamıyla anlaşılması için herkesle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Olmert: Iran Nükleer Teknolojiye İddia Ettiği Kadar Yakın Değil
Olmert, İsrailli gazeteciler ile yaptığı toplantıda İran’ın iddia ettiği kadar büyük bir nükleer güç olmadığını belirtti. İsrail Başbakanı, İran’a uygulanan yaptırımların sonuç vermeye başladığını da sözlerine ekledi. Açıklaması sırasında Avrupa Birliği’nin İran ile nükleer proje pazarlığı etmesini de eleştiren Olmert, İran programında kararlı davranılmamasının İran’a başarı getirme ihtimali bulunduğunu vurguladı.
Olmert’in Türkiye ziyareti sırasında nükleer projeler ile ilgili yapılan konuşmalarda Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin sivil kullanım için uranyum zenginleştirme projeleri bulunduğunu, nükleer gücün başka amaçlarla kullanımının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Erdoğan: Suriye ve İsrail arasında arabulucu olabiliriz
Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasında arabulucu görevi üstlenmek istediğini belirtirken, planın detaylarını açıklamadı. gelecek haftalarda Şam yönetimi ile yapacağı temaslarda konuyu dile getireceğini, barışı sağlamak için bunun gerekli olduğunu belirtti.
Olmert konu ile ilgili yaptığı açıklamada Suriye konusunda henüz detaylandırılmış bir teklif bulunmadığını, Suriye ile barış içinde yaşamanın İsrail’i mutlu edeceğini belirtti. Suriye’nin terör desteğini çekmesinin ve uluslararası yasaları kabul etmesinin daha da mutluluk verici olacağını sözlerine ekledi.