İran ile Suriye, ABD ve İsrail`e karşi birleşecek

Pazartesi günü iki saat süren, ABD Dışişleri Bakanı Rice, İsrail Başbakanı Olmert ve FÖY Lideri Abbas arasında geçen üçlü zirvenin sonucunda iki devletli çözüm, yol haritasını uygulama ve ABD`nin arabulucuk görevine devam etmesi kararları alındı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İran Devlet Başkanı Ahmedinecad, Ortadoğu’daki gelişmeleri tartışmak üzere Tahran’da bulunan Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşerek, İran ve Suriye’nin Amerika ve İsrail’e karşı birleşerek ortak mücadele vereceklerini belirtti

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad, Suriye Devlet Başkanı Başer Esad ile görüşmesinin ardından iki ülkenin, ABD ve İsrail’in İslam dünyasına karşı düzenlediği komplolara karşı ittifak oluşturacaklarını söyledi.
Ahmedinecad, İsrail’in Lübnan’daki yenilgisinin ve Irak’taki Amerikan işgalinin başarısızlığının “Amerika ve Siyonizmin artan zayıflıklarının bariz işaretleri” olduğunu belirtti.
İran ISNA Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Ahmedinecad, Amerika’nın bölgenin gelişimi bahanesiyle asıl amaçladığının “kendi statüsünü ve Siyonizmi güçlendirmek için bir başka çaba” olduğunu söyledi.
Esad, Ortadoğu’daki gelişmeleri tartışmak üzere pazar günü İran’a geldi. Esad’ın iki gün süren ziyareti, Ahmedinecad’ın 2005 yazında devlet başkanı seçilmesinden sonra gerçekleşen ikinci ziyaret oldu.
Eski Devlet Başkanı Ekber Haşimi Rafsancani ile de görüşen Esad’ın, ayrıca İran Ruhani Lideri Ayetullah Ali Humeyni ve İran Nükleer Başmüzakerecisi Ali Larijani ile de bir araya geldi. Toplantıların gündeminde Irak, Lübnan ve Filistinliler ile işbirliği bulunuyor.
Ahmedinecad’ın Pazar günü yaptığı açıklamaya göre Lübnan ve Hizbullah, İsrail ve Amerika’ya karşı verdikleri mücadelede kendisinin tam desteğine sahip. “İran ve Lübnan aynı bedenin iki parçasıdır, ve ancak bu iki milletin işbirliği ile düşmanın komplolarının önüne geçilebilir,” diyen Ahmedinecad ayrıca “Hizbullah sayesinde Lübnan halkı tüm milletler için cesaretin, inancın ve saygının sembolü olmuştur, bu direnişin gücü sayesindedir,” diyerek sözlerine ekledi.
Pazartesi günü yapılan bir açıklamaya göre İsrail askeri yetkilileri ise Hizbullah’ın ordularını ıslah ederek İsrail ile yapılan savaş sonrasındaki yedi ay içinde savaş öncesi seviyelerine ulaştıklarını bildirdi. Uyarı niteliğindeki açıklama, Savunma Bakanı Amir Peretz tarafından Meclis Dışişleri ve Savunma Komitesi’nin toplantısı sırasında, Suriye’den Hizbullah’a kaçırılan silahlara dair sorulan bir soru karşısında yapıldı.