ABD, İsrail ve FÖY liderleri üçlü zirvede buluştu

Pazartesi günü iki saat süren, ABD Dışişleri Bakanı Rice, İsrail Başbakanı Olmert ve FÖY Lideri Abbas arasında geçen üçlü zirvenin sonucunda iki devletli çözüm, yol haritasını uygulama ve ABD`nin arabulucuk görevine devam etmesi kararları alındı.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pazartesi günü saat 10:00’da Kudüs’teki David’s Citadel Otel’inde yer alan ve iki saat süren üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, FÖY Lideri Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in yeniden görüşme kararı aldığını söyledi. Kendisinin de yakın zamanda Ortadoğu’ya geri döneceğini belirten Rice, İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi liderlerinin ABD’nin arabuluculuk görevini yapmaya devam etmesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.
Üçlü zirvede iki devletli çözüm kararı aldıklarını belirten Rice, şiddet ve terör devam ettikçe bir “Filistin Devleti” kurulamayacağı konusunda da hemfikir olduklarını belirtti. Rice’in tek başına yaptığı basın açıklamasının ardından, Olmert de Kadima Partisi mensuplarıyla bir toplantı düzenledi.  Yaptığı açıklamada Abbas’la iletişimde halinde olacağını söyleyen Olmert’in, Filistinlilerin yeni koalisyon hükümeti hakkında hoşnutsuzlukları olduğu biliniyor. Olmert, Abbas’la gerçekleştirecekleri görüşmelerin, Filistinlilerin yaşamlarını iyileştirmeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi. 
Rice, Pazar günü Amerikalı gazetecilere verdiği demeçte, Mekke Anlaşması’nın tüm detayları belirlenene kadar ABD’nin kararı yargılamayacağını, fakat anlaşmanın ana çizgilerinin Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarına uymadığını belirtti. FÖY Hükümeti’nin kabul etmesi gereken Ortadoğu Dörtlüsü kararları arasında, FÖY’ün İsrail’i tanıması, şiddete son vermesi ve FÖY ile İsrail arasında önceden yapılmış anlaşmalara uyması yer alıyor.  Rice, Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarının barışın temeli olduğunu ve bir “Filistin Devleti” olacak ise, bu şartlara uyulması gerektiğini söyledi. 
Rice, Pazar günü Olmert ve Abbas’la ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.  Ziyareti sırasında Rice ayrıca İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Filistin Maliye Bakanı adayı Salam Fayyad, ABD’li senatör John McCain ile görüştü.