Hasköy Maalem Sinagogu`nda Roş Hodeş duasi

Güçlendirme projesi tamamlanan tarihi Hasköy Maalem Sinagogu 18 Şubat Pazar günü, Hahambaşı Rav İsak Haleva`nın katılımıyla gerçekleştirilen Roş Hodeş duasıyla tekrar ibadete açıldıEster YANNİER

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

18 Şubat Pazar günü Hasköy Maalem Sinagogu’nda  Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımıyla gerçekleşen Roş Hodeş duasına, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Başkan Yardımcısı Robert Abudara, Rav Moşe Benveniste, Hahambaşılık müşavirleri, sinagog vakıf başkan ve yardımcıları, İhtiyarlara Yardım Derneği Başkan ve üyeleri, yahidler ve eski Hasköylüler hazır bulundular.
Sabah tefilla duasıyla başlayan günde, Hasköy Maalem Sinagogu Başkanı Moşe Bahar konuşmasına, sinagoglarının uzun bir güçlendirme projesi çalışmaları sonrası tekrar ibadete açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.  Kapalı kaldıkları  2,5 yıl süresince kendilerine kucak açarak cemaatin dağılmasını önleyen, birlik ve beraberlik anlayışına güzel bir örnek veren İYD başkan ve yönetim kurulu üyelerine, desteklerini esirgemeyen Cemaat  Başkanı Ovadya’ya, Başkan Yardımcıları  Robert Abudara ve Albert Ender’e, projenin gerçekleşmesini sağlayan İsak İbrahimzade’ye teşekkürlerini sundu.
Çalışmaları takip eden Mimar Jak Rodikli, İnşaat mühendisi Yaşar Habib’e Restoratör Erol Kaya’ya da teşekkür etti.  Daha sonra Şef Menahem Eskenazi idaresinde, İzak Edili, Robert Elmas, Beni Albukrek, Albert Güzelbahar, Nesim Beruhiel, Yusuf Kaspi, Mordo Razon, Selim İyigör ve Bensi Elmas’tan oluşan Maftirim Korosu Yismah Ar Tsiyon, Ahare Nimkar ile (ladino dilinde) Dio Poderozo eserleri seslendirdiler.
Bir konuşma yapmak üzere kürsüye davet edilen Cemaat Başkanı Ovadya,  cemaatimizde her bayramın geleneksel olarak bir sinagogda kutlandığını, bu vesileyle en azından senede bir kez ziyaret edildiğini ancak Maalem Sinagogu’nun böyle bir görev almadığı için gidilmediğini vurguladı. Sinagog yöneticilerine senede bir kez cemaat bireylerinin sinagogu ziyaret edecekleri bir gün organize etmelerini önerdi.  1492 yılında,  Osmanlı topraklarına gelen Yahudilerin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Hasköy’ün ve tarihi sinagogun geçmişini bir zamanlar Moiz Tastasa’nın araştırdığını, ancak daha ciddi bir araştırma yapılarak bilinmeyen bu geçmişin su yüzüne çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yapan Hahambaşı Rav Haleva, tarihte takvim olmadığı için, o ay içinde kutlanacak bayram ve önemli günlerin  tespit edilmesi için ay başı olan Roş Hodeş’in çok önemli olduğunu belirtti. Roş Hodeş’in tüm sinagoglarda kutlandığını da söyledi. Duası gerçekleşen Adar ayının, balık burcunda olduğunu sözlerine ekleyen Hahambaşı Rav Haleva,  suda yaşayan balık ile dine bağlılık arasında bir paralellik olduğunu açıklayarak: “balık nasıl suyun dışında yaşayamaz ise Yahudi toplumunun yaşam gücü de Tora’dır. Geleneklerimize bağlı ve sadık kalmalıyız, tarihimizi yansıtan sinagogları muhafaza etmeliyiz” dedi. Sinagogların ayakta kalabilmeleri için de yahidlerin oraya gitmesi gerektiğinin altını çizen Hahambaşı Rav Haleva  kutsal günlerde dahi sinagogların boş kaldığına üzüldüğünü dile getirdi.
Daha sonra  sinagogun şimdiki haline kavuşmasını sağlayan Ressam Restoratör Erol Kaya ve ekibine teşekkür plaketini Rıfat Behar,  inşaatını ve güçlendirme projesini  takip eden Mimar Rodikli ve mühendis Habip’e  günün anısına hazırlanan plaketi Robert Abudara sundu. 
Dua, Maalem Sinagogu Yönetim Kurulu’nun İYD’nin catering mutfağında hazırlattığı seuda ile sonlandı.