Hamas hükümeti istifasini verdi, yeni hükümet kuruluyor

19/02/2007ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pazartesi günü saat 10:00`da Kudüs`teki David`s Citadel Otel`inde yer alan ve iki saat süren üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, FÖY Lideri Mahmud Abbas ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert`in yeniden görüşme kararı aldığını söyledi. Kendisinin de yak&#

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

                                                         19/02/2007

El-Fetih ile Hamas arasında varılan anlaşma gereğince Hamas hükümeti 18 Şubat Pazar günü istifasını sundu. FÖY Lideri Mahmud Abbas yeni hükümet kurma görevini tekrar İsmail Haniye’ye verdi. Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetinin yolunu açmak için istifa eden İsmail Haniye’nin önümüzdeki beş hafta içinde hükümeti kurması bekleniyor.

Mahmud Abbas tarafından yazılan anlaşma metninde yeni hükümetin uluslararası anlaşmalara saygı göstermesi ve İsrail’i tanımasından söz edilirken, kesin bir tanımadan bahsedilmiyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert Filistin’de kurulacak ulusal birlik hükümetinin İsrail’i ve geçmiş anlaşmaları tanıması gerektiğini, aksi takdirde İsrail’in yeni hükümeti tanımayacağını ve işbirliği yapmayacağını kaydetti. Olmert, tutumunun ‘kesin’ olduğunu dile getirirken, yeni hükümetin ayrıca terör ve şiddeti kınamasını umduğunu ifade etti.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de ulusal birlik hükümetinin Dörtlü’nün ileri sürdüğü tüm şartları kabul etmesi gerektiğini belirtti. Livni, Abbas’ın hükümeti radikalcilerden izole etmesi gerektiğini söyledi.

Washington’da bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack ise Abbas tarafından yayınlanan raporla ilgili herhangi bir yorumda bulunmazken, Amerika’nın hükümeti kurulmadan önce yargılamayacağını ifade etti.