BUNLARI DUYDUNUZ MU?

Denizler, kimimiz için dinlenme, huzur bulma, tatil yapma, kavramlarını çağrıştırırken kimileri için ise güçlü bir kariyer ve tanınmış bir şirketin kapılarını açıyor. 9 Şubat`ta CNR Expo`da başlayan Avrasya Boat Show`a Türkiye Denizcilik sektörünün önde gelen firmaları katıldı. Dünyaca tanınan Be

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Betül BİLMEN

İsrail’in en büyük kahve zincirlerinden olan Aroma, “Aroma Müzik Bar” adlı yeni markasıyla müzik piyasasına girmeye hazırlanıyor. İsraelli artistlerin müzik albümlerini satma planları yapan Aroma, projeye ilk olarak yeni albümünü çıkarmaya hazırlanan Aviv Gefen ile başlıyor. Yeni marka Amerikan kahve zinciri Starbucks’ın izlediği iş modelini baz alıyor. Aroma’nın pazarlama direktörü Noam Berman, Sheryl Crow ve Bob Dylan’ın son albümlerini Starbucks’ın radyo kanalı ve konsept mağazaları da bulunan “Hear Brand” adlı markası aracılığıyla piyasaya çıkardığını ve bu durumun marka imajına büyük etkisi olduğunu dile getirdi.

• İsrail Endüstri ve Ticaret Bakanı Eli Yishai, Meksika ile ticari ilişkileri ve ülkenin İsrail’deki yatırımlarını artırma amacı ile bu hafta Meksika’ya gidiyor. Yishai ziyaretinde, Meksika ekonomi bakanı, dış işleri bakanı, tarım bakanı ve oradaki Yahudi cemaatindeki potansiyel yatımcılar ile görüşecek. Günümüzde Meksika, Brezilya ve Kolombiya’dan sonra 320 milyon dolarlık hacmiyle İsrail’in Latin Amerika’daki üçüncü büyük ticari ortağıdır.

•  Eastman Kodak, dijital çağa ayak uydurmaya çabalarken üç bin çalışanını daha işten çıkarmaya karar verdi. Amerikan firması, tüm dünyada toplam 25.000 ile 27.000 arasında çalışanı işten çıkarmayı planlamıştı ve son iki senede 23.300 kişiyi işten çıkardı. Gelirinin büyük bir kısmını geleneksel fotoğraf filmlerinden elde eden Kodak’ın dijital fotoğrafçılığın artmasıyla çok zor bir döneme girdiğini belirten Kodak yetkilileri yeni yapılanma sürecinin bitiminde 30.000 çalışanı ile 1930 yılından beri en az kadroya sahip olacaklarını belirti.

•  Nintendo’nun 8 Aralıkta Avrupa ve Türkiye’de piyasaya sürdüğü oyun konsolu Wii, iki gün içinde 325 bin adet satıldı. Avrupa’da saniyede 2 adet satıldığı oyun konsolu Türkiye’de 200’ü aşkın satış noktasında piyasaya sürüldüğü gün tükenen oyun olarak bir ilki oluşturuyor. Konsolun satışının 2007 yılı sonuna kadar dünya çapında toplam 4 milyona adede ulaşması bekleniyor.

• Davidoff sigaralarının üreticisi olan İngiliz Imperial Tobacco firması, 1,9 milyara ABD'nin 4'üncü büyük sigara üreticisi Commonwealth Brands'i satın aldı. Satın alma sürecinin tamamlanmasının nisan ayını bulacağını söyleyen yetkililer, bugün tam kapasite çalışmayan Commonweath fabrikasının, yılda 30 milyar adet sigara üretme hacmine sahip olduğunu ve Imperial Tobacco’nun bu sayede başka tütün mamüllerinin de satışına başlayabileceğini bildirdiler.