Birleşmiş Milletler Bariş Gücü (UNIFIL) İsrail`i hakli

USA Today Gazetesi`nin yayınladığı bir habere göre Suudi Arabistan, İran`ın Ortadoğu`daki etkisini azaltmak amacıyla İsrail`e önerilerde bulunarak, bölge barışının sağlanması için seferber oldu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail ve Lübnan arasında geçen hafta bir gerginlik yaşandı. İki ülke arasındaki sınır bölgede İsrail ordusu tarafından yapılan rutin aramada bazı patlayıcılara rastlandı. Birleşmiş Milletler Barış Gücü İsrail tarafından yapılan bu araştırmayı haklı buldu

7 Şubat tarihinde İsrail – Lübnan sınırında iki ülkenin güvenlik güçleri arasında yaşanan gerginlik sonucunda karşılıklı ateş açıldı. İki ülke arasındaki sınır bölgesinde İsrail ordusu tarafından yapılan rutin taramalarda toprağa gömülmüş patlayıcıların varlığı fark edildi. Bunun üzerine İsrail ordusu tel örgüleri aşarak sınır çizgisinin İsrail tarafına yerleştirilen patlayıcıları etkisiz hale getirmek üzere harekete geçti. Askeri mühendislik birimleri sınırın İsrail tarafında bomba imha çalışması yaparken Lübnan ordusu tarafından üzerlerine ateş açıldı.
Bunun üzerine İsrail tankları ateşin geldiği noktaya karşılık verdiler. İki tarafta da ölen ve yaralanan olmadı. Ancak Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora İsrail ordusunun uluslararası sınır çizgisini geçerek Lübnan egemenliğindeki toprağa girdiğini idda etti ve İsrail’i sert bir dille uyardı. Birleşmiş Milletler temsilcisi Geir Petersen ile de görüşen Siniora İsrail’in iki ülke arasında Mavi Hat olarak anılan uluslararası sınırı ihlal ettiği iddasını yineledi.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, ülkesinin sınır çatışması arayışında olmadığını belirterek, askerlerin sınıra son zamanlarda yerleştirilen patlayıcıları imha etmek için tel örgüleri aştığını ancak İsrail topraklarının dışına çıkmadıklarının altını çizdi. Peretz İsrail’in BM’nin 1701 sayılı kararının dışına çıkacak bir eylemde bulunmadıklarını vurguladı.
İki ülke arasında Mavi Hat olarak anılan sınır çizgisi ile iki taraftaki tel örgüler arasında birkaç on metrelik bir alan bulunuyor.
Yaşanan gerginlik üzerine bölgede görev yapan Birleşmiş Milletler Barış Gücü, UNIFIL’e bağlı bir ekip iddaları araştırmak üzere harekete geçti. Bölgede incelemelerde bulunan BM Barış Gücü sözcüsü Liam McDowell, çatışmanın Lübnan ordusu tarafından başlatıldığını ifaderek, İsrail Ordusu buldozerlerinin tel örgüleri aştığını ancak Lübnan sınırına girmediğini doğruladı.
Şubat ayının başından beri sınır çizgisi Mavi Hat’tın İsrail tarafında dört ayrı patlayıcı düzeneği güvenlik güçleri tarafından tespit edilerek, imha edildi.