Suudi Arabistan`dan Ortadoğu barişina destek

USA Today Gazetesi`nin yayınladığı bir habere göre Suudi Arabistan, İran`ın Ortadoğu`daki etkisini azaltmak amacıyla İsrail`e önerilerde bulunarak, bölge barışının sağlanması için seferber oldu

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
USA Today Gazetesi’nin pazartesi günü yayınladığı bir habere göre Suudi Arabistan ile diğer Körfez ülkeleri İran’ın bölgedeki tehdidini ve nükleer gelişimini engellemek amacıyla İsrail ve Amerikan Yahudilerine işbirliği çağrısında bulundu.
Suudi Arabistan, Filistinli gruplar arasındaki birliği sağlamayı ve Lübnan’daki Hizbullah örgütü ile batı destekli hükümet arasındaki gerilimi azaltıp, Ortadoğu barış sürecine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Irak’ın olası bir savaşa dâhil olmasını engellemek de Suudi Arabistan’ın hedeflerinden bir diğeri olarak biliniyor.
Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prens Türki El Faysal, geçtiğimiz günlerde Amerikalı Yahudi kuruluşların, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın antisemitizmle savaşmak amacıyla yaptığı resmi atamanın onuruna düzenlediği törene katıldı.
"Birleşik Musevi Toplumları" Başkan Yardımcısı William Daroff, Prens Türki’nin katılımını ‘eşsiz’ olarak nitelendirdi. Haberde ayrıca Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de İsrail ve Amerikan Yahudilerine yönelik benzer yaklaşımlarda bulunduğu belirtildi.
Törende ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Mısır, Ürdün ve İsrail’in yanı sıra altı Körfez ülkesinin Hizbullah ve Hamas gibi silahlı örgütleri destekleyen İran ve Suriye’ye karşı birleşme kararına yönelik önerilerini takdirle karşıladı.
Prens Türki’nin yardımcısı Jamal Kashoggi USA Today’e yaptığı açıklamada önerilerin İsrail ile Filistinliler arasındaki uzun süreli barış sürecinin sağlanması için verilen çabaların arttırılmasını amaçladığını belirtti.
İsrail ile Körfez ülkeleri arasındaki gizli ilişkiler on yıl önce rapor edilmiş; fakat kamuya açıklanmamıştı. 
İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres Doha’da Katarlı öğrencilerle bir televizyon programına katıldıktan sonra Katar Emiri Şeyh Hamad bin Khalifa al-Tani ile görüşmüştü.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayında İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Suudi Arabistan’ın Baş Güvenlik Danışmanı Bandar bin Sultan ile Ürdün’de bir araya gelmişti.
Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nin yakın zamanda Yahudi Organizasyonları Genel Başkanlar Konferansı’ndan (Conference of Presidents of Major Jewish Organizations) bir vekili davet ettiği biliniyor.
Mısır, Ürdün ve Moritanya 21 Arap ülkesinden İsrail’i tanıyan tek ülkeler.