Mekke Anlaşmasiyla Filistin koalisyon hükümeti kuruluyor

Geçtiğimiz Perşembe Suudi Arabistan`ın Mekke şehrindeki El Fetih ve Hamas liderlerinin bir araya geldiği görüşmelerde, Filistinli koalisyon hükümeti için kararlar aldındı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, varılan Mekke Anlaşması`nın Ortadoğu Dörtlüsü`nün kararlarını tamamıyla uyması gerektiğini belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Mekke’de Perşembe günü El Fetih ve Hamas’ın bir koalisyon hükümeti kurabilmek için gerçekleştirdiği görüşmelerden sonra yaptıkları anlaşmalara göre; Hamas başbakanı belirleyecek ve on bir bakan atayacak, El Fetih de on iki bakan belirleyecek.
Koalisyon kurulumunda hala netleşmemiş önemli kararlardan biri ise Hamas’ın göreve getireceği İçişleri Bakanı. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın, bu görev için işbirliği yapabileceği bir ismi onaylayacağı tahmin ediliyor.
Yeni hükümetin karar vermesi gereken konular arasında Hamas ve El Fetih’in askeri kuvvetlerinin birleşmesi konusu da yer alıyor.  
Hamas, diğer ülkeleri Hamas hükümetine uyguladığı ekonomik yaptırımları durdurması konusunda ikna etmeye çalışıyor. Filistin Özerk Yönetimi Meclis Sözcüsü Razi Ramad, yaptığı açıklamada yeni meclisin bir Hamas hükümeti değil, Filistinlilerin hükümeti olduğunu belirterek, yeni hükümetin yeni politikası olacağını da sözlerine ekledi. 
Rusya, Fransa, bazı Arap ve Avrupa ülkeleri Mekke Anlaşması’nı kabul ettiklerini belirtirken, daha önceden arabuluculuk önerisinde bulunan Mısır anlaşmayı yok saydı.  Mısır’ın bu tutumunun nedeni, kendi teklifleri yerine Suudi Arabistan’ın arabulucu olarak seçilmesidir.
İsrail ise Filistin Koalisyon hükümeti hakkında yapılan Mekke Anlaşması’nın, Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarına uymadığını belirtti.  Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartları arasında FÖY’ün İsrail’i tanıması, şiddete son vermesi ve ‘Yol Haritası’nda yer alan anlaşmaları kabul etmesi gerekiyor.  İsrail’in yeni FÖY Hükümeti’nin bu üç şartı kabul etmesi konusunda ısrar edeceğine inanılıyor. İsrail, Ortadoğu Dörtlüsü’nün şartlarının Mekke Anlaşması’nda unutulmaması için hafta sonu diplomatik çabalar sarf etti.  Hükümet kaynaklarına göre; bu konu, İsrail Devlet Başkanı Ehud Olmert, FÖY Lideri Mahmud Abbas ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice arasında 19 Şubat tarihinde gerçekleşecek üçlü zirvenin ana konusu olacak. 
Dörtlü’nün konuyla ilgili bakanları da Olmert-Abbas-Rice zirvesinden iki gün sonra buluşup, zirvedeki gelişmeleri tartışacaklar. 
Mekke Anlaşması’nın ardından, İsrail’e terör saldırılarının bitmemesi ve İsrailli asker Gilad Şalit’in hala geri iade edilmemesi tepkilere sebep oldu.