İş hayatinda farkli kültürler

İNGİLTERE > Nur ŞAUL BARAKASGBP, İngiliz Pound`unun Türk Lirası karşısında yüksek kurdan değerlendirilmesi, motorlu taşıtlarda direksiyonunun sağ tarafta olması, İngilizce konuşma aksanlarındaki farklılık, kraliyet sistemi, asalet ve zerafet, Londra`nın ihtişamı, yağan yağmurlar ve değişik tarz kıyafetleri, İngil

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba
Randevu: Çalışma günleri Pazartesi- Cuma arasındadır.  Çalışma saatleri ise 09:00- 17:00 arasındadır. Ancak genelde akşam 19:00’a kadar iş başında kalırlar. İngilizler genellikle eve iş götürmekten hoşlanmazlar, iş yerinde uzun kalmayı tercih ederler.
İngiltere’de randevu almak için birkaç gün önceden aramak gerekir. Sabah 11’den akşam 16’dan sonra randevu vermekten hoşlanmazlar. Dakiklik büyük önem taşır.
Eğer yemek gibi sosyal bir aktiviteye davetliyseniz, zamanında bulunmanız gerekir.
İngiltere dünyanın en eski modern toplu taşıma sistemine sahip olduğu için trafik beklenmeyen bir gecikmeye neden olmaz ve nerede saat kaçta olacağınızı bilebilirsiniz.
İş Kıyafeti: Resmi giyim kuraldır. Genellikle siyah, gri, lacivert gibi renkler ve pamuklu yünlü kumaşlar tercih edilir. İngilizler, tarz olarak farklı giyinebilirler ancak kalite konusunda “snob”  bir tavırları vardır. Kadınlar genellikle pantalon takım giymeyi tercih ederler. Abartılı takılar kullanmayı pek sevmezler. Erkeklerin gömlek ve ceket ceplerinde kalem taşımaları hoş karşılanmazken ceket ceplerinde ipek mendil şık durmaktadır.
İş dili: İngilizler genellikle alçak sesle konuşmayı tercih ederler. Bir Amerikan alışkanlığı olan cümle arasında duraklamayı rahatsız edici bulurlar. Tamamlanmış cümlelerden hoşlanırlar.
Rahat bir başlangıç için görüşmeye giderken günlük gazete okumanız yararlı olabilir. Ancak genellikle havadan sudan konuşulabilir. Hava, spor, hayvanlar, İngiliz tarihi, güncel olaylar, İngiltere’deki iş deneyimleriniz ve yemeklerin ne kadar lezzetli olduğuna dair yapılan yorumlar sohbeti başlatmanın ideal adımıdır. Konuşulmaması gereken konular ise, Kuzey İrlanda, din, monarşi ve Kraliyet ailesi, AB ve Brüksel, Ortadoğu, kişisel bilgiler, sınıf ve sınıf sistemi, ırk ve göç sorunlarıdır.
Hitabet: Bilinenin aksine İngilizler hitapta resmi değillerdir. Ancak teklif edilene kadar ilk ismi kullanmayın. Feminist hareketlerin oldukça gelişmiş olduğu İngiltere’de kadınlara hitap ederken, medeni durumu belirsiz olana “ Ms” unvanı tercih edilir. Özellikle akademik unvanların kullanımı tercih edilir.
Hediye: İngiliz iş hayatının normal bir parçası değildir. Hediye alınca kendini utanmış hissederler. Hatıra olarak saklanabilecek türde porselen armağanlar tercih edilebilir.   
Ancak çok pahalı olmaması gerekir. Bir yemek veya opera daveti daha şık ve uygun olabilir.