Piyasalara hakim olan olumlu havayla faizler dört ayin en düşük seviyesi ge

Son yıllarda hızlı bir artış trendi sergileyen cari açık Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olarak en önemli gündem maddesini oluştururken, bir yandan da açığın giderek daha fazla doğrudan yatırım girişleriyle finanse edildiği ve bunun daha sağlıklı bir yapı olduğu tartışılıyor. Doğrudan sermaye yatırımlarını

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Suzi APALAÇİ DAYAN
YKB, Kıdemli Ekonomist

Son bir kaç aydır yazdığım yazılarda kurların zaman zaman hızlı gerilemesine rağmen, faizlerde çok önemli bir hareketlilik olmadığına dikkat çekiyordum. Nitekim, aylardan beri ikinci el bono ve tahvil piyasasındaki gösterge tahvilin faizi %21 seviyesinin altına gerileyemiyordu. Ancak, geçen hafta gelişmekte olan ülkelere fon akışının artmasıyla faizlerin %20 seviyesine gerilediğine tanık olduk. Aynı zamanda, dolar kuru da 1.40ǃ.41 seviyelerinde hareket etti. Hatırlanacağı gibi, piyasalardaki olumlu hava Ocak ayının ikinci haftasında başlamıştı.
Geçen hafta piyasalara hakim olan bu olumlu hava Hazine’nin Salı günü yaptığı borçlanma ihalelerine de rekor miktarda teklif gelmesine yol açtı. İkinci el piyasada gösterge tahvil olması beklenen 26 Kasım 2008 vadeli tahvil ihalesine 15.4 milyar YTL gibi yüksek bir teklif geldi. Talebin bu kadar yüksek olması da ihaledeki ortalama yıllık bileşik faizin %20.4 seviyesinde kalmasına neden oldu. Hazine’nin geçen ay yaptığı benzer vadeli ihalede faizin %21.7 olduğu gözönünde bulundurulursa, bir ayda borçlanma faizinde 1.3 puanlık düşüş olduğu görülüyor. 
Sonuç olarak, Perşembe gününe kadar hızla gerileyen kur ve faizler, Cuma günü kar realizasyonlarına bağlı olarak bir miktar yükseliş kaydetti. Böylece, bir önceki haftayı %21.1 seviyesinden kapattıktan sonra geçen hafta Perşembe günü %20.1 seviyesine kadar gerileyen ikinci el bono ve tahvil faizleri Cuma günü %20.35’e yükseldi. Cuma günü kurlarda kaydedilen yükseliş ise faizlere kıyasla daha belirgindi. Hafta boyunca 1.41 civarında hareket eden YTL/dolar kuru Cuma günü 1.43 seviyesine yükselirken, haftaya 1.83 seviyelerinde başlayan YTL/euro kuru Cuma günü 1.85’e yaklaştı. Sonuç olarak, 1 dolar ve 0.77 eurodan oluşan döviz sepetinin haftalık bazda %0.8 arttığını görüyoruz.