NBA Midseason Awards

Alp ALKAŞNBA takımlarının maçlarının ilk yarısını tamamlamakta olduğu şu dönemde NBA.com, bir grup yorumcuya sezonun bireysel başarı ödülleri hakkındaki yorumlarını sormuştu. “Mid-Season Awards” yazı serisi oldukça ilginç yorumlar içermekteydi. Bu bağlamda sezon sonu ödülleri için, sezon ortasında, okuduklarımla birlik

Spor
9 Ocak 2008 Çarşamba

MVP: STEVE NASH
Steve Nash bu sezon, MVP ödüllerini kazandığı son iki sezona oranla daha iyi istatistikler yakalamış durumda. Geçen sezonki ödülden sonra yaşanan tartışmaların etkisinde kalınmaz ise, Bill Russell, Wilt Chamberlain ve Larry Bird ile birlikte bu ödülü üç sezon üst üste kazanan efsaneler arasına katılabilir. Ortalama 11,5 assist ile lig liderliğini (en yakın rakibi 9,1 ile Jason Kidd) sürdüren Nash, 36Nj yapan Phoenix’in lokomotifi durumunda. Geçen sene takımın aynı zaman zarfında 30ᆣ, bir evvelki sene de 33ᆠ yaptığı düşünüldüğünde, bu sene ödülü diğer iki seneden fazla hak ettiği görülüyor. Büyük bir değişlik olmazsa da hak ettiği bu ödülü almaması oldukça yazık olur.

YILIN ÇAYLAĞI: BRANDON ROY
Brandon Roy,  sene başında 20 civarı maç kaçırmamış olsaydı, bu bölümü iki satırda bitirebilirdim. Geçen sene Chris Paul ne kadar rahat bir şekilde ödülü kazandıysa Roy da o kadar rahat kazanacaktı. Roy, bu sezon çaylaklar sıralamasında maç başına atılan sayıda birinci, ribaunt’ta beşinci, assist ve top çalmada üçüncü. Sakatlığı yüzünden kaçırdığı maçlar haricinde bütün göstergeler, Roy’un yanında. Ödül için adı geçebilecek diğer adaylar ise Andrea Bargnani ve Adam Morrison. (Bu arada 30 yaşında Ayın Çaylağı ödülü kazanmayı başaran ve bu oyunun nasıl oynandığını en iyi bilen birkaç basketbolcudan biri olarak gördüğüm Jorge Garbajosa’ya da saygılarımı sunuyorum)

YILIN KOÇU: AVERY JOHNSON
Don Nelson’dan devraldığı koltuğu hakkıyla dolduran “Küçük General”, bu sene bir ilki gerçekleştirerek daha önce hiçbir coach –artık maalesef yaşayan efsane diyemeyeceğimiz - Red Auerbach adına verilen bu ödülü iki sezon üst üste kazanmayı başaramadı fakat Avery Johnson, geçen sezonun final serisindeki hayal kırıklığını e sezona yapılan 0dž lük kötü girişin ardından takımı yeniden bir araya getirip ligin tepesi için savaşmaya devam ediyor. Johnson’ın takımının geçen sene şampiyonluğu hak eden taraf oldukları üzerine hayıflandığını duymuyoruz çünkü bu sene bunu kanıtlamak için sahadalar.

EN İYİ SAVUNMA OYUNCUSU:
EMEKA OKAFOR

Emeka Okafor, 2005’te Yılın Çaylağı seçildikten sonra 2006 yılında varlığını unutmamıza sebep olacak kadar kötü bir sezon geçirdi. Fakat bu sezon, bize o sezonu unutturmaya çalışıyor. Sakatlıklarla dolu bir dönemin ardından,  sezona müthiş hırsla girdi. Rakiplerine de geçen seneki talihsizliklerin cezasını kesmeyi sürdürüyor.  Maç başına yaklaşık üç blok yaparak, takım arkadaşlarının açıklarını kapatan Okafor, ayrıca 11.3 ribaunt ortalamasına da sahip. Okafor, Bobcats’in çok iyi geçmeyen sezonunda ağızda kalacak güzel tat olmaya aday.

6. ADAM: LEANDRO BARBOSA
Çaylak sezonunda bu ödülü kazanmayı başaran Ben Gordon, Skiles sisteminde kenardan gelen bir numaralı hücum silahı rolünü kusursuz bir şekilde sürdürüyor. Ortalama 21,3 sayı atan Gordon, ilk beş oyuncularına yakın bir süre alırken, Arizona Çölü’ndeki Brezilyalı Barbosa çok daha az bir sürede benzer bir katkı vermeye devam ediyor. Nash’in içi rahat bir şekilde dinlenmesini sağlayan Barbosa, aynı zamanda bitirici rolünü de oynayabiliyor. Hızına yetişmek neredeyse imkansız olan Leandro Barbosa, Gordon’dan az sayı atmasına karşın, daha az sürede daha çok assist ve daha iyi bir şut yüzdesi  ile kendisine biçilmiş olan rolü mükemmel bir şekilde hayata geçiriyor.

KENDİNİ EN ÇOK GELİŞTİREN:
KEVIN MARTIN

Bundan birkaç ay önce “K-Mart” ismini duyduğumuzda akla gelen isim Denver’ın müzmin sakat oyuncusu Kenyon Martin iken, şu anda aklan gelen tek isim Kevin Martin oldu. Nazikçe ilginç olarak nitelendirebileceğimiz şut stilinin yanında, Mike Bibby ve Ron Artest gibi oyuncuların bulunduğu Sacramento takımında birinci skor seçeneği olmayı başardı. İstatistiklerine baktığımızda 20,6 sayı, %49,6 şut isabeti, %39,5 üç sayılık isabeti ve %87,8 faul isabetini görüyoruz. %50 - %40 - %90 ortalamalarına bundan önce yaklaşmayı başarmış tek kişinin Larry Bird olduğu göz önünde tutulduğunda şut stili hakkında konuşmanın ne kadar yersiz olduğunu anlıyoruz. ESPN yayın kuruluşu da bu durumun farkında olduğundan, K-Mart’ın kişisel antrenörünü  programlara çıkarmaya başladı.