Yaşam Yürüyüşü

Marsel RUSSOHolokost`u öğrenme sürecinin önemli bir adımı olan ‘Yaşam Yürüyüşü` bu sene de gerçekleştirilecek. Bu yılki etkinliğe katkıda bulunan Elvir Kebudi ve Lita Russo ile yaptığımız söyleşiyi yayınlıyoruz

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba
Holokost’u anma etkinlikleri arasında "Yaşam Yürüyüşü" belki de en anlamlı olanı... İnsanı derinden etkileyen bir eğitim süreci... Bu gezinin amacı hakkında ne söylersiniz. Bunun misyonu nedir?
March of the Living 2007 -Yaşam Yürüyüşü 2007 değişik yaşlardan ve ülkelerden katılımcıları , Shoah’nın ( Holokost’un) en acı izlerinin bulunduğu ülkelerden biri olan Polonya’da bir araya getirmeyi amaçlar. Bildiğiniz gibi savaş 1939 yılında  başladığı sıralarda,  yeni doğmuş bir bebek bugün 68 yaşında,  dolayısıyla yaşları daha büyük olup , Holokost’u birebir yaşamış ve kurtulmuş olanlar artık çok yaşlılar. Dolayısıyla olanları onların ağzından dinlemek ve onların bize anlattıklarını gelecek nesillere aktarmak için çok az zamanımız var. Şahitler giderek azalıyor bu zamanları iyi değerlendirmek lazım…
Misyonumuz,   bilincimizdeki sisli görüntüleri kaldırarak gerçekle yüzleşmek ve her ne kadar Türkiye Yahudileri olarak içinde bulunmadıysak da Yahudi toplumunun yaşadığı bu acıyı yerinde görmek ve kurtulanlardan dinlemektir. Amaç, acıyı yeniden yaşamak değil Holokost’u oluşturan şartların yeniden oluşmasını engellemektir.

Bu sene yapılacak etkinlik için hazırlıklar sürüyor. Toplumumuzun çalışmanıza tepkisi nasıl? Katılım şartları neler?
Bu sene de her sene olduğu gibi yoğun çalışmalarımız var tabi ki. Türkiye cemaati Yaşam Yürüyüşüne üç senedir katılıyor. Bu sene biz geçmiş senelerde organizasyonda görevli arkadaşlarımızın da yönlendirmeleriyle daha etkin bir program oluşturmaya çalıştık ve altı günlük yoğun bir program hazırladık. Hazırladık diyoruz ama bu programlar tabi ki bizim tarafımızdan hazırlanmıyor. Yaşam Yürüyüşü rehberleri bu iş için özel olarak yetiştirilmiş rehberler ve programı da onlar hazırlıyorlar.
Toplumumuzdan bu programa yoğun ilgi görüyoruz. Kiminle konuşsak oraları görmenin ne kadar önemli olduğunu söylüyor. Şu andan birçok rezervasyon yapıldı. Gelmek istemeyenlerse  bu kadar acı çekilen yerlere gitmenin psikolojik olarak ağır olacağını düşündükleri için tereddüt ediyorlar. Biz de diyoruz ki eğer gidebilecek kadar sağlıklıysanız şahit olanların şahitliğinde görmek için belki son fırsatınız!

Diyorsunuz da, peki isteyen herkes katılabiliyor mu bu programa?
17 yaşının üzerinde, sağlığı yürüyebilecek kadar  yerinde ve rehberin konuşmasını anlayacak kadar İngilizce bilen herkes bu programa katılabilir. Tek sorun kısıtlı sayıda yerimiz ve şimdiden yapılmış birçok kesin kaydımız olması. Bu sebeple katılmak isteyenlerin bir an önce kesin kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Programın ana hatları hakkında bir fikir verebilir misiniz?
Program boyunca Varşova getosu, Tikochin, Krakow ve Kelce gibi Yahudi yerleşim merkezleri ve bazı sinagoglar gezilecek, ayrıca Majdanek, Auschwitz , Birkenau gibi toplama ve ölüm kampları ziyaret edilecek.

Bu seneki Yaşam Yürüşüne özel olarak katılan konuklar, Holokost kurtulanları var mı? Katılımcıların onlarla tanışma fırsatı olacak mı?
Evet var. Söylediğimiz gibi bu programlarda amaçlardan biri de  Holokost’a tanıklık edenlerle tanışmak ve onların yaşadıklarını ilk ağızdan dinlemek. Bu yüzden bu gezilerde  mutlaka bir Holokost  kurtulanı (Survivor) oluyor. Bu  sene de Türkiye'den gidecek gruba şu an Amerika'da yaşayan ve aslen Polonyalı olan bir Holokost kurtulanı katılacak.
Ayrıca rehberimiz de bu işin en iyilerinden biri.

Peki katılanlar Survivorla ne kadar görüşecekler? Bir toplantı mı olacak?
Survivor, Polonya’ya vardığımız andan itibaren bize katılacak ve her gün bizimle olacak. Ona sormak istediğimiz her şeyi sorabileceğiz. Sohbet etmek için bol bol fırsatımız olacak.

Etkinliğe gençlerin ilgisi ne oranda? Gençlere yönelik özel bir çalışmanız var mı?
Gençlik Holokost konusunda bilgili ancak bunun ne kadar sağlam temeller üzerine oturduğunu bilmiyoruz. Sonuçta bizler çocuklarımızı bu konuda ancak kendi bildiğimiz kadar eğitebiliyoruz. Unutmamamız lazım ki tüm insanlar, ama özellikle de gençler ancak gördüklerine yürekleriyle inanırlar. Gençlerimizin geleceklerini sağlam temeller üzerine kurabilmeleri için toplumlarının geçmişte çektikleri acılarla yüzleşmeleri lazım. Bu sebeple genç katılımcıların gezi ücretleri yetişkinlerden farklı. Bu fark bazı bağışlarla karşılanıyor.

Son olarak okurlarımız için bir şey daha sormak istiyoruz. Bu geziye neden Yaşam Yürüyüşü deniyor.
Savaşta Auschwitz toplama kampı, Birkenhau ise ölüm kampıymış ve öldürülecek olan esirler bu ikisinin arasındaki birbuçuk kilometrelik yoldan yürütülerek ölmeye götürülürlermiş. Ancak birçoğu hastalıktan, zayıflıktan ya da soğuktan daha gaz odalarına ulaşamadan yolda ölürmüş. Bu sebepten dolayı da bu yola “Ölüm Yolu” bu yürüyüşe de “Ölüm Yürüyüşü” denmiş. İşte bu yüzden her sene, Auschwitz’in kurtarıldığı tarihte oraya gidip o yolda yürünüyor, dualar ediliyor ve daha sonra da bir anma töreni gerçekleştiriliyor.