HAFTANIN İZİ

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrupa / İsviçreDavos`ta iklim değişikliği tartışıldıDünya Ekonomik Forumu 2007 yıllık toplantıları, İsviçre`nin Davos kasabasında yapıldı. Beş gün süren zirvenin ana gündem maddeleri, iklim değişikliği, Asya`nın yükselişi ve internette görülecek devrim oldu.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Davos Zirvesi’ne aralarında devlet adamları, uluslararası iş ve finans çevrelerinin üst düzey yöneticileri, akademisyenler, basın ve sivil toplum üyeleri olmak üzere 90 ülke katıldı. Katılımcılar arasında 24 devlet başkanı ve 800 şirket yöneticisi bulunuyor. Bill Gates, Claudia Schiffer ve U2 grubundan Bono zirveye katılan ünlü simalar arasında.
Davos Zirvesi’nde Irak savaşı ve teröre karşı savaş konuları ele alındı. Zirvenin resmi teması ise "değişen güç dengeleri ve bu değişimin hayatımızın her alanındaki etkileri”. Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısında "Irak ve Ortadoğu’nun Geleceği" ayrıca "Türkiye'nin Siyasi Geleceği" başlıklı konular tartışıldı. Zirveye Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Devlet Bakanı Ali Babacan katıldı. GNJ grubunun ve AB'nin dönem başkanı olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Davos Zirvesi’nin açılış konuşmasını yaptı. Merkel konuşmasında, Almanya'nın iklim değişikliği üzerine politikası ve dünya ticaret görüşmelerinin canlandırılması ihtiyacını anlattı. Kapanış konuşmasını yapan İngiltere Başbakanı Tony Blair ise iklim değişikliği konusuna değindi.

Afrika
Raunda: yeni hedef soykırım kurtulanları
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ruanda Hükümetini 1994 yılındaki soykırımdan kurtulanlara yönelik cinayetler konusunda harekete geçmeye çağırdı. 1994'te Ruanda'da Hutu Hükümeti, 800 bin kişiyi öldürmüştü. Örgütün raporunda son yıllarda soykırımla suçlananların aleyhine tanıklık edenlerin önemli bir bölümünün öldürüldüğü belirtildi. Soykırımdan kurtulan tanıklardan 2005 yılında on altı, 2006 yılında da yedi kişinin öldürüldüğünü belirtiyor.
Sudan: Hava korsanı teslim oldu
Başkent Hartum’da, kalkışından sonra kaçırılan yolcu uçağı Çad’ın başkenti N’Djamena’ya indi, hava korsanı teslim oldu. Çadlı yetkililer tarafından tutuklanan hava korsanının Fransa Büyükelçiliği’ne sığınmak istediğini belirtildi.

Amerika
ABD: Kongre'den İran önergesi
ABD Kongresi'den Cumhuriyetçi Partili Walter Jones, Başkan George W. Bush'un Kongre'nin onayı olmadan İran'a müdahalede bulunmasını engelleyecek bir önerge sundu. ABD Savunma Bakanı Robert Gates, önergeyle ilgili olarak, tüm kozlarını kullanan İran'a saldırı ihtimalin planları dahilinde olmadığını ve kimsenin bölgede yeni bir sorun istemediğini vurguladı.
Arjantin: İsabel Peron’a yeni tutuklama emri
Arjantin adaleti, aşırı sağcı Triple A adındaki örgütün 70’li yıllarda işlediği suçlarla ilgili bir soruşturma çerçevesinde, Devlet eski Başkanı İsabel Peron hakkında yeni bir uluslararası tutuklama emri çıkarttı. Geçen hafta İspanya’da tutuklanan Peron daha sonra şartlı tahliye edilmişti. Arjantin, Peron’un iadesini İspanya’dan istemeye hazırlanıyor.

Asya
Çin: Füze denemesini doğruladı
Çin Hükümeti, bu ay içinde bir füze denemesi gerçekleştirdiğini kamuoyu önünde ilk kez doğruladı. 11 Ocak'ta, Xichang Uzay Merkezi yakınından fırlatılan füze ile Çin'e ait eski bir meteoroloji uydusu tahrip etti. Başta ABD olmak üzere birçok ülke Çin’e tepki gösterdi, uzayda silahlanma yarışının hızlanacağı uyarısında bulundu. Pekin Yönetimi ise denemenin barışçıl amaçla gerçekleştirildiğini açıkladı.
Rusya: Filistinlilere silah temininde
bulunmayacağı bildirildi

Rusya Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov ile Hindistan ziyaretine katılan Rus General Anatoli Mezerkoviç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistin Özerk Yönetimine silah temin etmeyeceklerini söyledi.

Avrupa
Belçika: KKTC’ye doğrudan ticarete onay
AB dışişleri bakanları, Genel İşler Konseyi toplantısında Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaret tüzüğünün uygulanması için çalışmalara başlanması konusundaki kararı onayladı. Avrupa Birliği’nin Kuzey Kıbrıs’a doğrudan ticaret için çalışmaların başlaması kararının hemen ardından Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lilikas, Maraş’ın iadesini doğrudan ticaret paketi içinde ekleyeceklerini açıkladı.
Rusya: Putin-Merkel buluşması
Soçi’de Almanya Başkanı Angela Merkel ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa ile herkesin çıkarına olacak enerji görüşmeleri için hazır olduklarını söyledi.
İngiltere: Kansere karşı tavuk geliştirildi
İskoçya'da genetik dalında araştırmalarda bulunan Roslin Enstitüsü'nde çalışan bilim adamları, genetik olarak değiştirilmiş tavukların yumurtalarında kanser ve insanlarda görülen bazı ciddi hastalıklarla mücadele için kullanılan ilaçların yapımı için gerekli olan proteinlere rastladıklarını söyledi. Araştırmayı gerçekleştiren Roslin Enstitüsü, 10 yıl önce ilk klonlanmış koyun olan Dolly'yi de yaratan kurum. 2003 yılında akciğerlerinde görülen bir rahatsızlık nedeniyle Dolly'nin yaşamına son verilmişti.
 
Ortadoğu
İran: Ahmedinejad’a ülkesinden sert eleştiriler
İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad son günlerde sert biçimde eleştiriliyor. Ülkenin önemli din adamı Ayetullah Hüseyin Ali Muntazeri, ülkenin nükleer programı ve ekonomisiyle ilgili olarak kışkırtıcı bir dil kullanmanın düşmanı tahrik ettiğini söyledi. Muntazeri, bunun yerine müzakerelerin yapılması gerektiğini ifade etti. Tartışmalara katılan İran eski Cumhurbaşkanı ve Ahmedinejad’ın siyasi rakibi Haşimi Rafsancani ise özelleştirme yolunda yavaş adımlar atıldığını vurgulayarak Ahmedinejad’ın ekonomik politikasını eleştirdi.
İran: Gözlemcilere yine izin yok
Tahran yönetimi, BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım kararına misilleme olarak, Atom Enerjisi Kurumu’na bağlı 38 gözlemcinin ülkeye girişine izin vermedi.
FÖY: El Arabiya Televizyonu’na saldırı
El Arabiya Televizyonu’nun Gazze’deki binasına kimliği bilinmeyen kişilerce saldırdı. Maddi hasar meydana gelen saldırıdan sonra gazeteciler bir gün süre ile iş bıraktılar. Saldırı Hamas ve El Aksa Şehitleri Tugayları tarafından kınandı.
Irak: Komşularına toplantı daveti
İtalya’da temaslarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, komşu ülkelerin dışişleri bakanlarını Bağdat’ta yapılacak bir toplantıya davet etmeyi planladıklarını açıkladı.
Irak: Saddam’ın anıları yayımlanacak
İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in hapisteyken kaleme aldığı anılarının yakın bir zamanda yayımlanacak.