BM`den, Holokost`un inkârini kinayan tarihi karar

Avusturya`da basılan kitabında Holokost`un varlığını sorguladığı için hapis cezasına çarptırılan İngiliz tarihçi David Irving, geçtiğimiz hafta Auschwitz ölüm kampının turistlerin ilgisini çekmek için kurulmuş olduğunu ve burada gaz odaları bulunduğuna dair hiçbir kanıtın olmadını söyledi.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

BM Genel Kurulu, geçtiğimiz cuma günü Holokost’un inkarını kınayan tarihi bir karar aldı. Türkiye’nin de sunucu olarak yer aldığı, 103 ülkenin desteklediği karar oylamaya gerek kalmadan oy birliği ile kabul edildi

Holokost’un inkarını ve inkarına yönelik faaliyetleri reddetmeyi öneren  BM kararı, Amerika Birleşik Devletleri tarafından ortaya atıldı. Karar, “Holokost’un her türlü inkarını koşulsuz kınıyor” ve BM üyesi devletleri “Holokost’un tarihi bir olay olduğuna dair inkarları açıkça reddetmeleri için” teşvik ediyor.
İsrail Dışişleri’nin yaptığı açıklamaya göre İsrail son birkaç hafta boyunca dünya çapında çalışarak kararın kabul edilmesi yönünde devletleri teşvik etti. Açıklamaya göre karar, uluslararası camianın bu konuya verdiği özel önemi yansıtıyor, ve özellikle endişe uyandıran inkar hadisesinde İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad’a ve Tahran Holokost Konferansı’na yanıt teşkil ediyor.
Genel Kurul’da İran Holokost’un kapsamının belirlenmesi için ayrıntılı incelenmesi gerektiği görüşünü savunmayı sürdürdü. İran delegesi Hüseyin Gharibi, “Ancak geçmişte olanları nesnel bir şekilde araştırarak, bu tür suçların tekrarlanmamasını sağlayabiliriz.” dedi. “Bu tür olaylar hakkında siyasi hükümler vermek ve olayların özelliklerini, kapsamını ve boyutunu araştırmaya yönelik kapıları kapatmak, bu çabanın ciddiyetini ve samimiyetini tehlikeye düşürecektir.”
ABD’nin BM temsilcisi vekili Alejandro Wolff, fikir birliği ile kabul edilen ve 103 ülke tarafından desteklenen kararın yalnızca İran tarafından reddedildiğini belirtirken, Gharibi ABD ve İsrail’i kendi sınırlı politik çıkarlarını uygulamak için bu kararı zorlamakla suçladı. Gharibi ayrıca “İsrail yönetimi Yahudi milletinin geçmişte yaşadığı acıları sömürerek son altmış yıldır Filistinlilere karşı işlediği suçları örtmeye çalışmaktadır.” dedi.
Salı günü ABD tarafından sunulan öneri, AB temsilcileri, Kanada, Avustralya ve İsrail’in çoğunluğu sağlamasıyla 27 Ocak, yani BM Uluslararası Holokost’u Anma Günü’nde kabul edildi. Karar önerisi 80 ülke tarafından kabul edilirken, diplomatlar uluslararası anma günü uygulamasını kabul eden 104’ten fazla ülkenin de desteğini almayı tasarladıklarını açıkladılar. Önerinin kabul edilmesi için çoğunluk desteğinin sağlanmasında Türkiye, Rusya ve halen AB Başkanlığını elinde bulunduran Almanya büyük rol oynadı.
Antisemitizm’e Karşı Küresel Forum’un yaptığı bir açıklamaya göre 2006 yılında Almanya, Avusturya ve İskandinav ülkelerindeki antisemitik vakaların sayısında büyük artış görüldü. Forumun yıllık basın konferansında, geçtiğimiz yıl Yahudilere yapılan saldırıların sayısı ve şiddet içeren doğasında, Holokost inkarında ve İsrail ile Nazi rejiminin karşılaştırılmasında artış görüldüğü açıklandı. Forumun sözcüsü antisemit vakaların tanımlanması ve bildirilmesinde yaşanan güçlüklerin sayıların belirlenmesini zorlaştırdığını belirtirken, İsrail Dışişleri Bakanı Livni devlet liderlerinin antisemitizmi her şeyden önce kendi problemleri olarak görmeleri gerektiğini söyledi.