Türkiye de Holokost kurbanlarini andi

27 Ocak Holokost Kurbanlarını Anma Günü`nde Dışişleri Bakanlığı resmi bir bildiri yayımlarken Bilkent Üniversitesi`nde de film gösterimi etkinliği düzenlendi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın Avrupa’nın çeşitli yerlerinde kurduğu toplama ve ölüm kamplarında yaşamını yitirmiş milyonlarca insan anısına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, gelecek kuşakların bu konuda bilinçlendirilmesini öngören bir kararla, her yıl 27 Ocak tarihini “Holokost Kurbanlarını Anma Günü” olarak belirledi. Bu karar, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 104 ülke tarafından imzalandı.
Bu kapsamda Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Yahudi soykırımı trajedisinden insanlığın ders çıkartması gerektiği ve bunun için tüm ülkelere sorumluluk düştüğünü, Türkiye’nin de bu sorumluluğun bilinciyle üzerine düşeni yapacağını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak’ta konuyla ilgili şu resmi açıklamayı yaptı,
“Yahudi Soykırımı (Holokost) insanlığın ortak vicdanında silinmez izler bırakan emsalsiz ve yadsınamaz bir tarihi gerçektir. Altı milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan bu büyük trajedi insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturmaktadır.
BM Genel Kurulu’nun 1 Kasım 2005’de aldığı Yahudi Soykırımı’nın Anılması başlıklı karar uyarınca, 62 yıl önce Aushwitz toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak Yahudi Soykırımı Kurbanlarını anma Günü ilan edilmiştir.
Bu karara ortak sunucu olarak Türkiye, antisemitizmin ve her türlü ırkçılığın insanlığa karşı suç olduğuna ve hepimizin ortak kaygısı olan bu sorunlara karşı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğine inanmaktadır. Türkiye, bu ilkeli tutumun doğal sonucu olarak Ocak 2007’de BM Genel Kurulu’na sunulan “Yahudi Soykırımının reddedilmesi” başlıklı karar tasarısında da ortak sunucu olmuştur.
Tarih boyunca Türkler ve Yahudiler arasında dayanışma ve işbirliğine dayanan güçlü baplar mevcut olmuştur. Bu güçlü ilişkiler halen sürmektedir.
Türkler zor anlarında Yahudileri yanında yer almışlardır. Osmanlı Sultanı II. Beyazıt 1492 yılında yurtlarından sürülen Yahudilere Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında soykırımdan kaçan Yahudilere ülkemizce sağlanan yardımların birçok örneği bulunmaktadır.
Tarihte eşi bulunmayan Yahudi Soykırımı trajedisinden insanlık gerekli dersleri çıkartmalı ve benzer olaylar bir daha tekrarlanmamalıdır. Bunun için tüm ülkelere sorumluk düşmektedir. Türkiye de bu sorumluluğun bilinciyle üzerine düşeni yapmaya kararlılıkla devam edecektir.
Bu anlamlı günde, II. Dünya Savaşı sırasında vuku bulan Soykırım sırasında yaşamını yitiren tüm insanları bir kez daha saygıyla anıyoruz.”

Prof. Shaw Holokost Günü’nde anıldı
Dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra, Holokost kurbanları, Bilkent Üniversitesi’nin etkinlikleri ile de anıldı. Üniversite, 28ᆲ Ocak tarihleri arasında düzenlediği, “Stanford J. Shaw- Turkey and the Holokost / Karanlığa Işık Tutan Filmler” etkinliği ile Stanford Shaw’u da anmış oldu.
15 Aralık 2006 tarihinde yitirdiğimiz ve 18 Aralık 2006 tarihinde Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda düzenlenen cenaze töreni sonrasında toprağa verilen ABD’li ünlü tarihçi Prof. Stanford Shaw; Prof. Dr. Metin Heper (Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı) ve Prof. Ersin Onulduran (Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı)’ın “Holokost ve Türkiye” adı altında düzenledikleri gecede anıldı.
28 Ocak Pazar Tüze Moviepol Sinemaları’nda (Çankaya-Ankara) gerçekleşen gecede, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Ali Doğramacı’nın yanısıra çok sayıda üniversite öğretim görevlisi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile birçok dışişleri mensubu da hazır bulundu. Etkinliğe, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, 500. Yıl Vakfı Başkanı Jak Kamhi, Türk Musevi Cemaati yöneticileri eşleriyle birlikte katıldılar.
İsrail Büyükelçisi Pinhas Avivi ile Büyükelçilik Müsteşarı Sharon Bar Li Saar’ın da onurlandırdıkları gecede, Prof. Metin Heper’in konuşmasının ardından 2. Dünya Savaşı sırasında Türk diplomatlarının Nazi işgali altındaki Avrupa topraklarında, Yahudileri kurtarmak için vermiş oldukları çabaları konu alan “Desperate Hours” filminin özet sunumu gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Ersin Onulduran’ın yaptığı konuşma sonrasında, Yeşua Sobol’a ait eserden esinlenerek senaryolaştırılmış “Ghetto” filminin gösterimine geçildi. 2. Dünya Savaşı’nda yaşananları yansıtan filmin sonunda mekandan buruk ayrılan konuklar, 29 Ocak Pazartesi ve 30 Ocak Salı günleri aynı sinemada yer alacak Holokost filmlerinin özel gösterimi hakkında bilgi sahibi oldular.
Aynı gece, Yad Vaşem Holokost Şehitleri ve Kahramanları Anma Kurumu’na ait, Türkçesi Gözlem Yayınları tarafından hazırlanıp basılan “Holokost Hakkında En Çok Sorulanlar” adlı kitap da konuklara dağıtıldı.
Bilkent’in hazırladığı etkinlik kapsamında, Ataşlar, Hoşçakalın Çocuklar, Kadersizlik, Piyanist, Getto, Sophie Scholl- Son Günler isimli filmler gösterime sunuldu.