Peretz, yeni yerleşimleri durdurdu

Hamas ve El Fetih arasında süren ve beş günde 34 kişinin ölümüne sebep olan iç çatışma salı günü ateşkes ilan edilmesiyle sona erdi. Haniye, ateşkes için Suudi Arabistan ve Mısır`ın gönüllü arabuluculuk çabalarının etkili olduğunu söyledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail, Ürdün Vadisi’nde yapmayı planladığı yeni yerleşimleri durdurma kararı aldı. Uluslararası kamuoyunun baskısı ile alınan karar, ülke içinde sert tepkilere neden oldu

İsrail Radyosu’nun verdiği habere göre,  Savunma Bakanı Amir Peretz, Ürdün Vadisi’nin kuzeyinde yer alan Maskiot yerleşim biriminde yeni yerleşim birimi inşa edilmesi için verdiği onayı geri çekti.
Habere göre Peretz’in sözcüsü inşaat planlarının yeni karara kadar dondurulacağını açıkladı.
Ürdün Vadisi Bölgesel Konseyi Başkanı Dubi Tal, Peretz’in bu kararını eleştirerek, “İşçi Partisi bölgeyi düşünmektense, seçimleri kazanmayı düşünüyor,” yorumunu yaptı. Peretz yaklaşık üç hafta önce, Gush Katif’ten çıkartılan otuz kadar ailenin yerleşebilmesi için yeni evler yapılmasını onaylamıştı. İnşaat, verilen kararı takip eden günler içinde başlayacaktı.
İsrail’in yeni yerleşimler inşa etme kararı, ABD ve Avrupa Birliği’nden de bazı eleştiriler aldı. Amerikan Savunma Bakanı Sözcüsü Gonzalo R. Gallegos, İsrail’in yeni inşaatlar yapması durumunda, Yol Harita’sına aykırı davranacağını vurguladı.
Yerleşimlere karşı çıkan diğer bir ülke olan Finlandiya da, tek taraflı alınmış böyle bir inşaat kararının uluslararası hukuka aykırı olacağını ve iki devlet çözümünü uygulamayı imkansızlaştıracağını belirtti.
Diğer taraftan, uluslararası kamuoyunun tepkisi dikkate alınarak verilen, yerleşimlerin inşaatını dondurma kararı, potansiyel yerleşimciler arasında büyük tepkiye neden oldu.
Gush Katif’ten ayrılan yerleşimciler, “Savunma Bakanımız, Gush Katif’i terk etmek zorunda kalan yerleşimciler hayatının yeniden normale dönebilmesi için gerekenleri yapıyordu,” derken, önceki Başbakan Ariel Şaron’un Maskiot’da yeni bir bölge kurma konusunda söz verdiğini de hatırlattılar.
Diğer bazı partilerden de, dondurma kararına tepkiler geldi. Ulusal Dinci Parti hükümetin ev yapımını dondurma kararı ile yerleşimcileri sorunlarını çözmek yerine, sorunlarını daha da büyüteceğini açıkladı.