Gazze`de gerginlik sonrasi beklenen ateşkes

Hamas ve El Fetih arasında süren ve beş günde 34 kişinin ölümüne sebep olan iç çatışma salı günü ateşkes ilan edilmesiyle sona erdi. Haniye, ateşkes için Suudi Arabistan ve Mısır`ın gönüllü arabuluculuk çabalarının etkili olduğunu söyledi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başbakanı İsmail Haniye ve FÖY Lideri Mahmud Abbas’ın yardımcısı arasında geçen görüşmeden sonra Salı sabahı saat 03:00 itibariyle ateşkes ilan edilmesine karar verildi. Sabah üçten sonra aralıklı bazı silah sesleri duyulmasına rağmen, önemli bir olaya rastlanmadığı bildirildi. Ateşkesin salı günü başlamasının ardından, güvenlik kuvvetleri sokaklarda hala Hamas ve El Fetih mensubu silahlı kişilerin olduğunu belirtti.
Ateşkes, Hamas ve El Fetih arasında iki aydır süregelen ve 60 dan fazla kişinin ölümüne sebep olan iç çatışmayı sona erdirmeyi planlıyor. Hamas’ın hükümte gelmesinden bu yana yeralan en şiddetli çatışmalar ise son beş gün içinde oldu. Hamas ve El Fetih arasındaki çatışma, koalisyon görüşmelerini de olumsuz yönde etkiledi, Gazze Şeridi’nde yaşayan halkın bir kısmının evlerini terk etmesine sebep oldu. Çatışmalar yüzünden birçok dükkan ve okul da kapandı.
FÖY Dışişleri Bakanı Mahmud Al-Zahar, Haniye ve Abbas’ın görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada iki tarafın ateşkes kararına vardığını ve bütün silahlı kişileri Gazze’den çıkaracaklarını belirtti. Zahar’ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi’ndeki silah sesleri hala devam etti. Zahar açıklama yaparken yanında Haniye, Abbas’ın yardımcısı Rawhi Fattuh ve Mısır Güvenlik delegesi yer aldı.
Haniye yaptığı açıklamada ateşkesin ilan edilmesinde Suudi Arabistan ve Mısır delegelerinin çabalarının etkili olduğunu söyledi. Hamas ve El-Fetih liderleri Mekke şehrinde yer alacak barış zirvesi için elçilerini gönderecek. Ayrıca Abbas, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Kahire’de görüşecek. Gazze Şeridi’ndeki ateşkes için politikacıların yanı sıra din adamları da çaba gösteriyor. Filistinlilerin birbirinin kanını dökmesinden üzüntü duyan baş müftü Mahmud Hüseyin yaptığı basın açıklamasında kan dökmenin günah olduğunu ve öldür emri alan Filistinlilerin bu emire uymaması gerektiğini belirtti.