Knesset’te Katsav’in görevinden alinmasi için oylama

İsrail`in Eilat kentinde pazartesi sabahı gerçekleşen intihar saldırısı sonucunda üç kişi öldü. Saldırı, İsrail`in turizm şehri Eilat`ta gerçekleşen ilk intihar eylemi olurken saldırıyı İslami Cihad üstlendi. Bölgede başka saldırıların olmasından endişe duyuluyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz ay taciz ve tecavüz suçlamalarıyla hakkında soruşturma başlatılan İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav’ın kendi isteğiyle görevinin askıya alınması onaylandı. Knesset Komitesi salı günü Katsav’ın görevden alınması için gerekli sürecin başlatılması kararlaştırıldı

Hakkında taciz suçlamasıyla başlatılan, soruşturmanın ardından kendi isteğiyle görevinden izinli sayılan İsrail Devlet Başkanı Moşe Katsav’ın görevinden alınması için geçtiğimiz Salı İsrail Parlamentosu Komitesi’nde oylama yapıldı ve görevden alma sürecinin önümüzdeki iki hafta içinde başlatılması kararı alındı.
Katsav taciz suçlamalarının ‘intikam’ amaçlı yapıldığını iddia ederek, adını temize çıkarmak amacıyla parlamento komisyonundan geçici süreliğine izin istemişti.
Geçtiğimiz hafta on üç üyeden oluşan meclis komitesi tarafından yapılan oylamada Katsav devlet başkanlık görev ve yetkilerinden 2’ye karşı 11 oyla resmi olarak 3 ay uzaklaştırılmıştı.
Bu süre zarfında Katsav maaşını almaya devam edecek; fakat devlet başkanlığı yetkilerini yerine getiremeyecek.
Kararla aynı gün 30 milletvekili Katsav’ın görevinden çıkarılması için dilekçe imzalandı.
Devlet başkanının görevine son vermek için 25 parlamento üyesinden 19’unun kararı onaylaması, ardından ise parlamentodaki 90 milletvekilinin (meclisin üçte ikisi) kararın lehine oy vermesi gerekiyor.
Katsav’ın görevinden çıkarılmasına karşı çıkan grubun lideri Milletvekili Michael Eitan bu kararın adil olmayacağını, Katsav’ın masum olabileceğini öne sürdü. Eitan 120 Knesset üyesinin Katsav’ın görevinde yetersiz olduğunu kanıtlamadan görevinden çıkarılamayacağını da sözlerine ekledi.
Taciz suçuyla yargılanan Moşe Katsav’ın duruşmasının iki ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Savcı Irit Baumhorn ile Katsav’ın avukatı Zion Amir, Pazar günü tanıkların kanıtlarını ve suçlamaların taslağını içeren sekiz sandığın Pazartesi sabahı vekilliğe getirilmesine ve hazırlık yapılmasına karar verdi.

İsrail Meclis Başkanı Dalia Itzik devlet başkanlığına vekalet edecek
Katsav’ın 3 aylığına görev ve yetkilerinin askıya alınmasıyla birlikte, Knesset Başkanı Dalia Itzik’in bu süre içinde Katsav’ın yerine devlet başkanlığına vekalet etmesine karar verildi. Bu kararla birlikte İsrail tarihinde ilk kez bir kadın devlet başkanlığı koltuğuna oturacak.
Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Itzik, devlet başkanlığı seçimlerine aday olacağı yönündeki söylentileri yalanlayarak, bu görevin kendisine dürüstlüğü nedeniyle ‘emanet’ edildiğini belirtti.

Olmert: Katsav istifa etmeli
İsrail Başbakanı Ehud Olmert geçen hafta gerçekleşen Herzliya Konferansı sırasında temsilcilere yaptığı konuşmada Katsav’ın devlet başkanlık görevine devam edemeyeceğini söyledi.
Olmert konuyla ilgili olarak, “Bu durumda devlet başkanı görevine devam edemez ve derhal Başkanlık İkametgah’ını terketmesi gerekiyor. Bu İsrail Devleti için üzücü bir gün” açıklamasını yaptı.
Bunun yanı sıra İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Avi Dichter, Katsav’ın kendisine iftira attıklarını iddia ettiği yetkililerden özür dilemesi gerektiğini şu sözlerle dile getirdi: “Devlet Başkanı, gece gündüz çalışan 28 bin yetkiliye iftira attı”
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de Katsav’ın istifası için çağrıda bulundu. Livni, “İstifa etmek Katsav için en doğru karardır” yorumunu yaptı.

Devlet başkanlığı seçimlerinin adayları belli oluyor
Katsav’ın istifa etmesi yönündeki baskılar devam ederken, devlet başkanlığı seçimleri için gözler yeni adaylara çevrildi. 2000 yılında Ezer Weizman’ın istifasının ardından Katsav’a sürpriz bir şekilde yenilen Başbakan Yardımcısı Şimon Peres’in yeniden adaylığını koyması bekleniyor.
Başkanlık seçim sistemini değiştirmek isteyen Olmert de Peres’i devlet başkanı olarak görmekten memnun olacağını dile getirdi. Peres’i telefonla arayan Olmert, kendisinin seçilmesi için tüm yetkilerini kullanacağını ifade etti.
Bugünkü sisteme göre İsrail’de devlet başkanı gizli oylarla seçiliyor. Fakat Olmert ile Peres seçimlerin açık oy sistemiyle yapılması gerektiğini, bu sayede başbakan yardımcısının seçilme olasılığının artacağını savunuyor.
Peres’in yanı sıra yasama Milletvekili Reuvin Rivlin (Likud) ve İsrail eski Hahambaşısı Yisrael Meir Lau da adaylıklarını açıkladı. 쇓