Eilat`da ilk intihar saldirisi

İsrail`in Eilat kentinde pazartesi sabahı gerçekleşen intihar saldırısı sonucunda üç kişi öldü. Saldırı, İsrail`in turizm şehri Eilat`ta gerçekleşen ilk intihar eylemi olurken saldırıyı İslami Cihad üstlendi. Bölgede başka saldırıların olmasından endişe duyuluyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
29 Ocak 2007 Pazartesi sabahı İsrail’in tatil bölgesi Eilat’ta bir intihar bombası eylemi gerçekleşti. Bir alışveriş merkezindeki pastanede meydan gelen patlama sonucu saldırgan hariç üç kişi öldü, bir kişi hafif yaralandı.
Bombalama sonrasında polis bölgeyi kordon altına alırken, ilk şüpheler bir gaz kaçağı üzerine yoğunlaştı. Patlamadan bir saat sonra olay bölgesinde inceleme yapan polis patlayıcı izlerini buldu. Eylemde kullanılan bombanın 4NJ kg olduğu, eylemcinin pastaneye bomba yüklü bir paket veya kemerle girdiği tahmin ediliyor.
İsrail Ordusu’nun istihbaratına göre 21 yaşındaki Muhammet El-Saksak adındaki bombacı, eylemden birkaç gün önce Mısır sınırından geçerek yaya olarak Eilat’a ulaştı. İsrail Radyosu’nun Pazar günü yaptığı bir yayında da ebeveynlerine veda mektubu bırakan bir intihar bombacı adayının eyleme geçmeden önce Mısır’da tutuklandığı bildirilmişti.
Saksak’ın, Eilat’ta kendisinin eylemci olduğunun ilk başta farkına varmayan bir şahıs tarafından arabayla şehir merkezine 1 km uzaklıktaki bir benzinciye bırakıldığı fakat daha sonra şoförün kendisinden şüphelenerek polise haber verdiği bildirildi. Saksak’ın bölgeye gelen polis arabasını görünce bombasını erken patlattığı ve asıl hedefinin ise pastane olmadığı tahmin ediliyor.
Filistinli internet sitesi Ramattan’da Muhammet El-Saksak’ın kardeşi Naim ile yapılan röportajda, Saksak’ın 3 gün önce evinden ayrıldığı ve dönmediği belirtildi. Naim, abisinin bir intihar bombalama eyleminde bulunacağını bildiklerini, anne ve babasının Muhammet El-Saksak’ın başarılı olması için dua ettiklerini söyledi.
Saksak’ın mensup olduğu İslami Cihad ise yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nden bir Filistinlinin eylem için Ürdün üzerinden Eilat’a gittiği bildirdi. İslami Cihad’ın sözcüsü Ebu Hamza, Saksak’ın yasadışı yollardan Ürdün’e girdiğini ve daha sonra Eilat’ta diğer örgüt elemanları ile buluşarak patlayıcıları aldığını açıkladı. Hamza, bir süredir İslami Cihad’ın eylemlerini azalttığını fakat Hamas ve Fatah’ın arasındaki iç savaşın patlamasının ardından taraflara barış getirmek amacı ile eylemlerine yeniden başladığını söyledi.
Ürdün konuyla ilgili olarak eylemcilerin kendi toprakları üzerinden geçiş yaptığı iddialarını reddederken, Hamas eylemin İsrail’in politikalarına karşı doğal bir yanıt olduğunu söyledi.
El-Fetih sözcüsü Ahmet Abdül Rahman eylemi kınadıklarını, Filistinli veya İsrailli herhangi bir sivilin öldürüldüğü tüm operasyonlara karşı olduklarını açıkladı.
Saldırı, Eilat’ta gerçekleşen ilk intihar bomba saldırısı olurken aynı zamanda Nisan’dan beri gerçekleşen ilk intihar bomba eylemi olma özelliğini de taşıyor. Daha önce Eilat’ta başka terör eylemleri gerçekleşmesine rağmen İsrailli yetkililer intihar bombacılarının Kudüs’ün 350 Km güneyindeki Eilat’a kadar ulaşmalarının düşündürücü olduğu ifade ediyorlar.
Ayrıca Eilat Polisi Sözcüsü Micky Rosenfeld’in demecine göre yörede Saksak’tan ayrı olarak daha fazla intihar bombacısının bulunduğundan endişe duyuluyor.