Dan Halutz istifa etti, yeni komutan Gabi Aşkenazi

General Dan Halutz, Lübnan savaşını eleştirilerine karşısında istifasını açıkladı. Olmert ve Peretz 52 yaşındaki Gabi Aşkenazi`yi İsrail Savunma Kuvvetleri Komutanlığına getirme konusunda uzlaştı

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
İstifa kararını takiben yaptığı açıklamada General Dan Halutz kırk yıldır tüm görevlerini aynı adanmışlık ve görev bilinci ile yerine getirdiğini belirtti. ‘Soruşturmaların tamalanması ile Başbakanımıza kısa süre sonra görevimi sonlandırma kararı aldığımı belirttim’ dedi. Halutz’a konuşması boyunca alkışlar eşlik etti. Halutz’dan sonra söz alan Savunma Bakanı Amir Peretz Halutz’un kırk yıldır İsrail devletine hizmet ettiğini belirtti, istifasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve kendisinin savunma bakanı olarak kalacağının altını çizdi. Peretz, Arap dünyasında Halutz’un istifasının kutlanmasına atfederek, iç eleştirilerin zayıflık olarak değil birlik olmanın işareti sayılması gerektiğini belirtti.
Halutz, çarşamba günü yaptığı açıklamada, kendisinden sonra gelecek komutana işlerin transferi konusunda  yardımcı olacağını belirtti. Halutz, ordunun kumandanlarına duyduğu güveni yineleyerek, bu değişimden ordu ve günlük akışın zarar görmesine müsade etmeyeceğini sözlerine ekledi.
Kuzey Birlikleri kumandanı Udi Adam istifanın çok yerinde olduğunu, soruşturmaların sadece buzdağının üzerindeki gerçekleri ortaya koyduğunu belirtti. Halutz ise soruşturmaları takiben, yapması gerekenleri tam anlamıyla gerçekleştirdiği için kendisi ile gurur duyduğunu belirtti.
Başbakan Ehud Olmert tarafından yapılan açıklamada, başbakanın Halutz’un istifasını Halutz’un kararlılığı karşısında büyük bir üzüntü ile onaylamak zorunda kaldığı bildirildi. Halutz, Haziran 2005’te, İsrail’in Gazze’den tek taraflı çekilme planını uygulamaya başlamasından hemen önce göreve getirilmişti. 
Pazartesi günü yapılan açıklamada Halutz’dan boşalan göreve Gabi Aşkenazi’nin geleceği belirtildi. 52 yaşındaki Aşkenazi, Güney Lübnan operasyonlarında önemli görevlerde bulunmuş, 2000 yılındaki çekilmeye kadar Kuzey Birliklerinin Lübnan’daki operasyonlarını yönetmişti.