Yahudi Dünyasindan

Nelly BarokasBaşhaham endişeliII. Dünya Savaşı`ndan sonra Almanya`da göreve başlayan ilk Başhaham Daniel Alter, antisemitizm endişesi ile sokakta “kipa” ile dolaşmaktan çekiniyor. Reuters`e bir açıklama yapan Almanya doğumlu din adamı, “Yahudi olduğumu açıkça belli etmemin mantıklı olmadığı yadsınamaz bir gerçek. Bu ç

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Babası bir Auschwitz kurtulanı olan Daniel Alter, Almanya’daki Yahudi cemaatlerinin İngiltere veya ABD Yahudi cemaatleri ile karşılaştırılamayacağını belirtirken; “Bizler yıkıntılar üzerine bir şeyler kurmaya çalışıyoruz. Bir zamanlar burada var olan Yahudi yaşamı ve kültürünü geri getirmek mümkün değil” demekte. Sovyetlerden gelen göçlerle Yahudi sayısının 105.000’e ulaştığına değinen Rav Alter, antisemitizm nedeniyle bu nüfusun artmayacağını ileri sürüyor. Almanya emniyetinin raporları, 2006 yılının ilk sekiz ayında antisemit saldırıların % 20 oranında arttığını ortaya koyuyor.
Başbakan Angela Merkel, Alman halkını aşırı sağın saldırılarına karşı mücadeleye çağırdı.

Yazardan boykot çağrısı
Yazar-romancı John Berger, İsrail’e karşı kültürel boykot kampanyası başlattı. The Guardian’a gönderilen bir açıklama mektubunda John Berger, Uruguay sağ basınından gazeteci Eduardo Galeano, Filistinli film yönetmeni Elia Suleiman ve İngiliz Yahudisi akademisyen Steven Rose ile birlikte, “dünya eğitimcilerine, entelektüellere ve sanatçılara Filistinli meslektaşlarına İsrail’e kültürel boykot konusunda destek verilmesini istedi.”
John Berger, bu boykotu ilk aşamada İsrailli yayıncılara üç kitabını yayınlama hakkını vermeyerek uygulamaya koyacağını belirtti. Berger ayrıca; “Araplar ile İsrailliler arasındaki ilişkileri geliştirme doğrultusunda hareket eden İsrailli yayıncılar da var. Eğer onlardan biri kitaplarımı yayınlamak isterse hiç tereddütsüz kabul edeceğim” dedi.
Boykot bildirisini imzalamayı reddeden gazeteci-yazar Norman Lebrecht; “Muhaliflerin öldürülmesinin bir devlet politikası olduğu, Çeçenistan’da halen etnik temizliğe devam eden Rusya’ya veya İsrail’in yok olması için çalışan İran’a kültürel boykot uygulanmadığı sürece böyle bir bildiriye imzamı atmam” açıklamasında bulundu.

Hitler komedisi Almanya’da gişe rekorları kırıyor
Yahudi bir yönetmenin eseri olan ve Hitler’i konu edinen komedi filmi Almanya’da gösterime girdiği ilk hafta gişe rekorları kırdı.
İsviçre doğumlu ve Berlin’de yaşayan Yahudi yönetmen Dani Levy’nin “My Fuehrer-The Truly Truest Truth About Hitler” filmi seyirci ilgisi açısından geçtiğimiz hafta vizyondaki Hollywood filmlerini geride bıraktı. Olumlu ve olumsuz eleştiriler alan film, Nazi liderini iktidarsız, yatağını ıslatan, babasının sevgisini dilenen bir uyuşturucu müptelası olarak gösteriyor. Basında yer alan filmle ilgili yazılarda, II. Dünya Savaşı’ndan 60 yıl sonra Hitler’i hicvetmenin ne derece geçerli olduğu sorgulanıyor. Komedyen Helge Schneider tarafından canlandırılan Hitler filmde, ofisindeki bir kürenin içine sakladığı uyuşturucuyu kullanıyor, metresi Eva Braun ile yatakta başarısız oluyor, çoban köpeği Blondi ile güreşiyor. 
250 sinemada gösterime giren “My Fuehrer”, seyirci sayısı açısından ilk sırada yer alırken, vizyondaki “Night at the museum”, “Deja Vu”, “Casino Royale” ve “The Holiday” filmleri onu takip etti.

Adelson’dan hayırseverlikte rekor
“Dünyanın en zengin Yahudisi” olarak nitelendirilen Sheldon Adelson, “dünyanın en hayırsever Yahudisi” unvanına da sahip oluyor. Las Vegas’ta otel ve gazinoların sahibi olan Adelson medyadan sızan haberlere göre 200 milyon dolarlık bir yardım bütçesi ayıracak. Sözcüsü Ron Reese, Adelson’un yakında bu yardım bütçesine ilişkin bir açıklama yapacağını belirtti. Bu bağışın yarısının Yahudi mirasının korunması ile ilgili projelere, diğer yarısının ise sağlıkla ilgili yardımlara yönelik olacağı ifade edildi.
Forbes Dergisi’nin ABD’nin en zengin 400 kişisi sıralamasında Sheldon Adelson 20.5 milyar dolar serveti ile 3. sırada yer alıyor. Buna rağmen 74 yaşındaki işadamı, liste başında yer alan 53 milyar dolarla Bill Gates’i ve 46 milyar dolarla Warren Buffett’i aşmayı hedeflediğini de gizlemiyor.
Beklenen mega-bağış, Adelson’un bu yıl Yad Vaşem’e tahsis ettiği 25 milyon dolar ve Hizbullah roketleri tarafından vurulan İsrail’in kuzey bölgelerinin onarımı için yaptığı 3 milyon dolarlık bağışları kat kat aşacak. Beş çocuk babası olan Sheldon Adelson, Las Vegas’da yeni bir Habad merkezi kurdu ve bir Yahudi okulunun açılması için 25 milyon dolar bağışladı.
Litvanya doğumlu babası bir taksi şoförü olan Adelson 12 yaşında gazete seyyar satıcılığı ile iş hayatına başladı. Okulunu bırakarak brokerlik ve yatırım danışmanlığı yaptı. İlk servetini bilgisayarla ilgili kurduğu Comdex adlı şirketle yaptı.