İranlilar, Holokost inkar konferansini kinadi

Yüzden fazla İranlı seçkin aktivist, Aralık 2006`da Tahran`da gerçekleşen ve Holokost`u inkar eden konferansı kınadı, ve İran hükümetini “tarihi gerçekleri çarpıtmak” ile suçladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Dünyanın dört bir yanında yaşayan 100'den fazla ünlü İranlı aktivist, Aralık ayında İran'da gerçekleşen ve Holokost'un yaşandığını inkar eden konferansı kınayan bir bildiri yayımladı. Bildiriyi imzalayan katılımcılar, bildiri ile Nazi rejiminin Yahudi ve Yahudi olmayan kurbanlarına saygılarını sunarken, "tarihi gerçekleri çarpıtan" Iran hükümetini lanetlediler. Bildiride aktivistlerin "İsrail-Filistin sorunu hakkındaki farklı görüşlerine" rağmen bildiriyi imzaladıkları belirtiliyor.
Bu konudaki ilk çalışmalar Aralık ayında, İran diasporasının bu konudaki göreceli sessizliğine sinirlenen insan hakları aktivisti Ladan Borouman tarafından gerçekleştirildi. 49 yaşındaki tarihçi, "Neyin gerçek neyin gerçek olmadığını söyleyebilme konusunda iddia ettikleri iktidar, totaliterciliğin güç aldığı yerdir." dedi. "Bu bildirinin tüm amacı gerçeği söylemektir."
Bildiri, gelecek hafta The New York Review of Books'ta basılacak ve hafta sonu derginin internet sitesinde yayınlanacak. Aralık ayındaki iki günlük konferans, tanınmış Holokost inkarcılarını ve Nazi soykırımının gereğinden fazla abartıldığını söyleyen birçok kişiyi bir araya getirmişti. Tahran'daki konferansı destekleyen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrail karşıtı rahatsız edici açıklamalarda bulunmuş, Holokost'un bir "mit" olduğunu söyleyerek İran'ın bölgedeki profilini yükseltmeye çalışmıştı.
“Holokost’un siyasi bir mesele olarak kullanılması yersiz.”
“Reading Lolita in Tahran” (Tahran’da Lolita’yı okumak) isimli çok satan kitabın yazarı Azar Nafisi, konferansa karşı hazırlanan bildiriyi ilk savunan ve imzalayanlar arasında bulunuyor. Nafisi, “Holokost’un siyasi bir mesele olarak kullanılmasının yersiz olduğunu düşünüyorum. İranlıların, özellikle Yahudi olmayan İranlıların “benim adıma değil” deme yükümlülükleri olduğunu düşünüyorum.”
Eski siyasi tutuklu ve ödüllü aktivist Monireh Baradaran, ve  çizgi roman yazarı Marjane Satrapi de şimdiye kadar bildiriyi imzalayan 104 İranlı arasında yer alıyor. İngilizce, Farsça, Almanca ve Fransızca yayımlanan bildirinin yazılmasına ve dağıtılmasına çeşitli ülkelerden, çoğu Müslüman geçmişi bulunan kişiler katkıda bulundu. 
Ladan Borouman’ın kız kardeşi ve insan hakları aktivisti olan 46 yaşındaki Roya Boroumand, bildirinin savunucularının, “doğru şeyi yapmak ve başını derde sokmak arasında” seçim yapmak zorunda kalmamaları için İran halkına yaklaşmaktan kaçındıklarını belirtti. Ladan Boroumand ayrıca İran dışında yaşayan bazı İranlıların İsrail yanlısı görünmekten çekindikleri için konferansı alenen kınamaktan kaçındıklarını söyledi. Bildirinin İsrail – Filistin sorunu hakkında taraf tutmaktan kaçınmasının sebebinin de bu olduğunu belirtti. Ladan, “Bu, siyasi muhalefetin ötesinde bir meseledir.” dedi.