II. Dünya Savaşinin Fransiz dürüstlerine ödül töre

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, Hamas`la sürdürmekte olduğu koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuç vermemesi halinde, erken seçim yoluna gideceğini belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Jacques Chirac, 18 Ocak günü,  İkinci Dünya Savaşında Yahudilere yardım eden dürüstlere (Les Justes) teşekkür amacı ile Panteon’da bir törene başkanlık etti. İkinci Dünya savaşında Fransız Yahudi nüfusunun yaklaşık dörtte üçünü kurtaran bu yardımseverler “isimsiz kahraman” olarak anılıyorlar

18 Ocak günü, Eyfel Kulesi yakınlarında bulunan Panteon’da Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından düzenlenen törende İkinci Dünya Savaşında Yahudilerin toplama kamplarına gitmelerini engelleyen “2725 Fransız isimsiz kahraman” saygı ile anıldı. Panteon’daki törene Nazi kamplarından kurtulan bazı Fransız Yahudileri ile hayatta olan 250 dürüst de katıldı.
Panteon’daki saygı törenine hükümetin tüm ileri gelenleri ile birlikte Bernadette Chirac, Nicolas Sarkozy, Dominique de Villepin, Lionel Jospin ve Soykırım Vakfı Başkanı Simon Veil de katıldı. Toplantının bir bölümünde Kültür Bakanı Renaud Donnedieu de Vabres tarafından Nazi soykırımı ile ilgili bir Agnes Varda belgeseli gösterildi.  Filmin arkasından Laurence Equilbey’in yönetiminde bir koro misafirlere müzik ziyafeti sundu.
Jacques Chirac, 1940’lı yıllarda Vichy hükümetinin baskıcı yönetimine rağmen binlerce Yahudinin kurtulması için çabalayan Fransız yardımseverlerini şereflendirmek amacı ile bir konuşma yaptı. Konuşmasında “Vichy hükümetinin ve işbirlikçilerinin Yahudileri Almanlara teslim etmesini kınarken, Fransız halkının çoğunluğunun Yahudilere yardım ettiğini” dile getirdi. Chirac, bu davranışın kalplerin derinliklerinden gelerek gerçekleştiğini ve cesaretin en büyük örneği olduğunu da dile getirdi. Chirac ayrıca antisemitizmi kınarken “milli körlüklerin” ve “ayırımcılığın” bir daha tekrarlanmamasını diledi.
1995 yılından beri ilk defa Chirac, “Soykırım” ile ilgili bir toplantı düzenledi. Toplantının sonunda Chirac, Simone Veil ile birlikte törene katılan yardımseverlere “saygı plaketlerini” teslim etti.