Abbas koalisyon veya erken seçim konusunda kararli

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas, Hamas`la sürdürmekte olduğu koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuç vermemesi halinde, erken seçim yoluna gideceğini belirtti

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
FÖY Lideri Mahmud Abbas Cuma günü yaptığı açıklamada Hamas’ın Batı tarafından kabul edilen bir hükümet kurup kurmama konusunda karar verme zamanının geldiğini belirtti.  Hamas, uluslarlarası topluluğun İsrail’i tanıma, şiddete son verme ve barış anlaşmalarının gereğini yapma şartlarını reddetmeye devam ediyor.
Meşal ile yapacağı toplantı öncesi bir açıklama yapan Abbas, koalisyon şartlarını tartışacağını, koalisyon şartlarının belirlenmesi için daha uzun bir süre bekleyemeyeceğini, koalisyon görüşmelerinin olumsuz geçmesi halinde erken seçim yoluna başvuracağını belirti.  Avrupa Birliği Dış Politika Başkanı Javier Solana ile görüşme yapan Abbas, “Ya koalisyon, ya seçim” lafıyla kararlılığını belli etti.  Abbas, seçimlerin Hamas’ı devirmek gibi bir amacı olmadığını, önceki seçimler gibi Hamas’ın tekrar seçimleri kazanabileceğini de söyledi. 

Abbas ile Meşal görüştü
Resmi bir ziyaret için Suriye’nin başkenti Şam’a giden Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Lideri Mahmud Abbas bu ülkede yaşayan Hamas lideri Halid Meşal ile görüştü. Üç saat süren görüşmenin sonunda ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda uzlaşmaya varılamadı ancak taraflar El Fetih ile Hamas militanları arasında süren çatışmaların durması için ortak çalışma konusunda karara vardılar. Görüşmeye Hamas’ın siyasi büro üyesi Musa Ebu Marzuk ve Abbas’ın heyetinde yer alan Filistinli baş müzakereci Saib Erakat da katıldı. Suriyeli yetkililerin çabalarıyla Şam'da yapılan, 3 saat süren görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada Abbas, ''ulusal birlik hükümetini'' görüştüklerini ve diyalogun sürmesi umudunda olduğunu söyledi. Olumlu bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Abbas Filistinlilerin huzuru için çalışacaklarını vurguladı. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Meşal “aramızdaki fikir ayrılıklarına rağmen iyi bir diyalog gerçekleştirdik, Filistin halkının işgalden kurtulmaları için beraber çalışacağız” dedi. Her iki yetkili de FÖY’de El Fetih ve Hamas arasındaki çatışmanın, bir iç savaşa dönüşmesinin engellenmesi gerektiğini vurguladı. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride de görüşmelere iki hafta sonra devam edileceği kaydedildi.
İsrail başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, hükümetin Abbas – Meşal görüşmesini dikkatle izlediği ve bu görüşmenin barış sürecine faydası olacaksa desteklendiğini belirtti. Başbakan Ehud Olmert’in yardımcısi “Abbas bu görüşmeden önce bize danışmadı, kendisi yetkin bir liderdir” dedi. Bu görüşmenin tutsak asker Gilad Şalit’in serbest bırakılması yönünde de olumlu bir sonuç getirebileceğinin altı çizildi.
Abbas Şam’da bulunduğu süre içinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de görüştü.

İsrail, Filistin Özerk Yönetimine para aktarıyor
İsrail hükümeti, Hamas’ın bir yıl önce FÖY parlamento seçimlerini kazanmasından itibaren dondurduğu FÖY vergi gelirlerinin yüz milyon dolarlık bölümünü geçtiğimiz hafta Mahmud Abbas’a iletti.  Geçtiğimiz ay İsrail Başbakanı Ehud Olmert Abbas’a maddi yardım sözü vermişti. Abbas maddi yaptırımların kalkması için koalisyon hükümetinin şart olduğunu söylerken, Hamas, Abbas’ı hükümeti devirmeye çalışmakla suçluyor.