Rice: Ortadoğu bariş dörtlüsü şubat ayinda toplanacak

Geçtiğimiz çarşamba günü Ortadoğu turu kapsamında Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu Dörtlüsü`nün bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere Şubat ayında toplanacağını açıkladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice geçtiğimiz çarşamba günü Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada Ocak ayının sonunda Ortadoğu Dörtlüsü’nün toplanacağını görüşmelere de şubatın ilk günlerinde başlanacağını belirtti.
ABD, AB, BM ve Rusya’dan oluşan Dörtlü Ortadoğu’daki son gelişmeleri ve İsrail-Filistin barışını görüşmek üzere 29 Ocak haftası Washington’da bir araya gelecek. Rice görüşmeyle ilgili olarak, “Bu toplantının Dörtlü’yü yeniden güçlendireceğini ve alınan kararların iki devletli çözüm önerisiyle birlikte İsrail ile Filistin devletinin bir arada, huzur ve özgürlük içinde yaşamasına önderlik etmesini umuyorum” açıklamasını yaptı.
Rice, İsrail ve Filistin liderlerinin görüşmesi için birkaç haftaya daha ihtiyaç duyduğunu ve Dörtlü’nün bu amaç doğrultusunda çalışmalarını yürüteceğini kaydetti. ABD dışişleri bakanı düşüncelerini, “İsrail-Filistin barış sürecini yeniden harekete geçirmek için birçok fikir var. Bu durum çok yararlı olacak çünkü ortak çaba sarf etmek istiyoruz” sözleriyle dile getirdi.
Rice’ın AB’nin dönem başkanlığını yapan Almanya’ya olan ziyareti Ortadoğu barış sürecinin duraklaması yönelik yapılan baskıların üzerine gerçekleşti. Son ziyaretini Almanya’ya yapan Rice’ın Ortadoğu turu, Amerika’nın İsrail ve Filistinli liderlerle birlikte yapacağı üçlü zirve kararıyla birlikte sona erdi. Rice Steinmeier’in yanı sıra, 18 Ocak Perşembe günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüştü. Merkel görüşme sırasında, Ortadoğu’daki çözümün bir parçası olarak Dörtlü’ye yeni bir soluk gerektiğini ifade etti. Steinmeier da Merkel’in düşüncelerine paralel olarak, “İsrail-Filistin meselesiyle birlikte Dörtlü yönetici bir görev üstlenebilir” açıklamasını yaptı. Steinmeir ayrıca Rice’ın Ortadoğu’ya yönelik girişimini, “Müdahaleden öte, ABD hükümetinin bölgedeki barışı sağlamak amacıyla gönüllü olması” şeklinde yorumladı.

Rice: İran, Irak’taki bozgunculara maddi destek çıkıyor
Ortadoğu’nun yanı sıra Rice ABD ordusu savunarak İran’ı, Irak’taki bomba yapımına destek olmakla suçladı. Rice konuyla ilgili olarak, “Biz basitçe bize karşı kullanmak üzere patlayıcı madde geliştirenlere destek olan İran’a cevap veriyoruz. Başka bir hükümetin de bu durumda aynı şeyi yapacağına eminim” açıklamasını yaptı. Rice, ABD’nin Tahran yönetimiyle direkt görüşmemesinin sebebi olarak da İran’ın Irak’taki isyancılara yaptığı yardımı gösterdi: “İran’ın uluslararası arenada bir problem olduğuna dair birçok kanıt var ve bu birçok yönden zorluk çıkarıyor”.