Herzliya`dan yeni planlar

Her yıl düzenlenen Herzliya Konferansı`nın bu yılki bölümünde İsrail`in önümüzdeki dönemlerde uygulayacağı savunma ve politika stratejilerinin ipuçları dile getirildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, yıllık Herzliya Konferansı’nda söz alarak, ülkenin mevcut diplomatik planının işe yaramadığını, bu nedenle yeni bir planın yürürlüğe koyulması gerektiğini belirtti. Peretz, “Görülen odur ki, mevcut durum aleyhimize işlemektedir” dedi ve hükümet için hazırladığı üç adımlık yeni plandan söz etti.
Peretz’in dile getirdiği planın ilk adımı, kapsamlı bir ateşkesi, mahkumların değiş tokuşu konusunda bir anlaşma yapılmasını ve Mart 2001’den sonra kurulan yasadışı yerleşim birimlerinin kaldırılması için İsrailli ve Filistinli güvenlik güçlerinin işbirliği yapmasını öngörüyor.
Planın ikinci adımı ise, “Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) Başkanı” ile yapılacak görüşmeleri ve pazarlıkları kapsıyor. Altı ay sürmesi ön görülen görüşmelerde, B Bölgesi adı verilen ve İsrail askeri kontrolünde bulunan bölgenin tamamen Filistinlilere devredilmesi, Gazze’deki uluslararası havaalanının yeniden açılması ve Batı Şeria ile Gazze arasındaki ulaşımın, belli denetimler altında yeniden başlaması gibi konuların çözüme kavuşturulmasını içeriyor.
Planın üçüncü ve son adımında ise kalıcı barışın sağlanması için detaylı görüşmelerin yapılması ve bu görüşmelerin de yaklaşık 18 ay sürmesi hedefleniyor.
Filistinliler ile yürütülen barış görüşmelerin çıkmaza girmediğinin altını çizen Peretz, ” İsrail’i tanıyan her FÖY kurumu bizler için görüşme masasına oturabileceğimiz bir müzakere ortağıdır, bu Hamas bile olabilir,” dedi. Peretz ayrıca, partisinin hükümete sunmayı düşündüğü bu yeni planın, Arap ülkeleri tarafından da kabul edilmesinin önemini vurguladı. “bu planı benimseyen Arap ülkelerinden ortakların olması, bize başarıyı getirecektir,” yorumunu yaptı.
Konuşmasında geçtiğimiz yaz meydana gelen Lübnan Savaşı’na da değinen Peretz, güvenlik güçlerinin önemini savundu. Yapılan hatalara rağmen çok önemli kazanımlar elde edildiğini savunan Peretz, “Sonunda Güney Lübnan gerçeğini değiştirdik. Roketlerin, kaçırmaların ve terörün, bizi güçsüz ve savunmasız bırakmayacağını ispatlamış ve dolayısıyla İran ile Suriye’nin planlarını bozmuş olduk,” dedi.
Peretz’in ardından konferansta söz alan Şimon Peres ise, muhalefet lideri Netanyahu’nun sözlerine tepkisini dile getirdi. Likud lideri Netanyahu’nun, mevcut durumu II. Dünya Savaşı öncesine benzeten sözlerine büyük tepki gösteren Peres, “1938’de değiliz, durum aynı değil. Kenarda oturacak değiliz ama zıplamaya da gerek yok,” dedi. Peres, “İsrail, İran ve Filistinlilerle olan sorunların üstesinde, daha önce başka sorunlar üstesinden geldiği gibi gelecektir,” dedi. Peres, “İsrail’in 60 yıllık tarihini yaşadım ve size söyleyebilirim ki, daha zor günlerimiz oldu. Sonuç olarak, İsrail kaybetmeyecek, Ahmedinejad kaybedecektir,” dedi.