Yahudi Dünyasindan

Nelly BarokasHakoah, Viyana`da yeniden açılıyorBir zamanların efsanevi Yahudi Spor Kulübü Hakoah, II. Dünya Savaşı`ndan 60 yıl sonra Viyana`da yeniden kuruluyor. Hakoah, geçtiğimiz günlerde temeli atılan cemaat merkezi binasında yer alacak. Bir bakımevi, bir okul ve spor merkezini barındıracak bina 7.000 kişilik Viyana Yahudi toplumuna hizmet verecek.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Hakoah-Viyana, Yahudilerin Avusturya spor kulüplerine girmelerinin yasaklanması üzerine 1909’da kurulmuştu. Kulübün en başarılı dönemi 1920񮕚 arasında oldu. O dönemde  30.000 üyesi bulunan Hakoah sporun çeşitli alanlarında başarılı olmaktaydı. Kulübün futbol takımı 1920’de Avusturya şampiyonu olmuş, 1923’te İngiltere’nin Westham takımını Londra’da 5ǂ yenmişti. 2004’te Hakoah-Viyana’nın yıldız kadın yüzücülerini konu edinen bir belgesel film gerçekleştirildi.
II. Dünya Savaşı öncesinde Viyana’da 170.000 Yahudi yaşamaktaydı. Günümüzde 400 üyesi bulunan Hakoah, özellikle kayak ve briçte kendinden söz ettirirken, Maccabi Viyana adı altındaki futbol takımı Avusturya ikinci liginde oynuyor.
1980’lerde Yahudi Cemaati ileri gelenleri Hakoah’ın bir zamanlar yer aldığı araziye yeniden sahip olmak üzere girişimde bulundular. Bu arazi Viyana’nın en büyük parkı olan Prater Park’ın yanında ve savaş öncesinde kent Yahudilerinin yaşadığı mekanın yakınında yer alıyor. 2000 yılında Yahudi Cemaati bu araziyi kiralama iznini aldı.
Viyana Yahudi Cemaati Başkanı Ariel Muzicant, bu arazinin üzerine kurulacak cemaat merkezinin 57 milyon Euro’luk maliyetinin % 90’nın Avusturya hükümeti tarafından sağlanacağını ifade etti.

İran Beheshtieh Yahudi Mezarlığı’nın web sitesi oluşturuldu
ABD’de yaşayan İranlı bir Yahudi’nin girişimi ile Tahran yakınındaki Beheshtieh Yahudi Mezarlığı’nda görüntülenen binlerce mezar taşlarından oluşan bir web sitesi oluşturuldu. Böylelikle İran dışında yaşayan Yahudiler www.beheshtieh.com sitesine girerek geride bıraktıkları yakınlarının mezarlarını ziyaret edebiliyorlar.
Los Angeles’te yaşayan Shahram Avraham Farzan’ın kurduğu ve nesiller boyu Tahran Yahudilerinin son dinlenme mekanlarını kataloglayan bu web sitesi İran Yahudi mirasının korunması açısından büyük önem taşıyor.
Babasının mezarını görüntülemek üzere 2002 yılında İran’a giden Shahram Avraham Farzan’ın bu girişimi aslında bir rastlantı sonucu gelişti. Babasının mezarının yakınında bir aile dostunun mezarını görünce ABD’deki yakınları için görüntülemekten kaçınmadı. Bu işi ciddiye alan Farzan 10 hafta süresince görüntü almaya devam etti. Hatta Tahran kışının soğuğunda mezar taşlarını yıkamayı da ihmal etmedi. ABD’ye döndüğünde bu eski mezarlığın % 70’nin fotoğraflarını yanında getirmeyi başarmıştı.
Yaptığını bir “mitzva” olarak değerlendiren Farzan, bu fotoğrafların yakınlarının mezarlarını geride bırakanlar için güzel bir anı olacağını düşündü.
Kurduğu web sitesinde bu fotoğrafları yayınlayan Shahram Avraham Farzan, İran’daki diğer Yahudi mezarlıklarını görüntüleyip web sitesine eklemek üzere gerekli maddi desteği bulacağını umuyor.
Bu arada Farzan, İranlı Yahudilerden destek mektupları alıyor. Bir din adamı ona yazdığı teşekkür mektubunda bu web sitesi sayesinde babasının mezarını bulduğunu ve karşısında Kadiş duasını okuyabildiğini belirtiyor. Farzan, 160.000 İranlı Yahudi’nin yaşadığı California’dan da aile yakınlarının mezarını bulmakta yardımcı olmasını isteyen kişilerden onlarca mail aldı.

Yahudi küçük büyücü
Harry Potter’ın Yahudi olduğu ve büyükannesinin de torunu ile gurur duyduğu pek de bilinen bir gerçek değil. Uluslararası üne sahip Harry Potter filmlerinde büyücülük öğrencisi rolünde oynayan 17 yaşındaki Daniel Radcliffe, Yahudi kökenini ilk kez itiraf etti.
Londra’da doğan genç oyuncu Avusturya televizyonuna verdiği söyleşide, annesinin Yahudi, babasının da Protestan olduğunu anlattı.
Daniel Radcliffe’in yönetmen olan annesi Marcia Gresham, çocukluğunda bale alanında yüksek başarı göstermiş aldığı birçok ödüllerle İngiltere basınında sıkça yer almıştı.
Gerçek bir Yahudi anneanne olan Particia Jacobson torunu hakkında yaptığı açıklamada, “O Harry Potter olmadan önce de onunla gurur duyuyordum, çünkü Daniel her zaman mükemmel bir çocuktu” dedi.